Stranded Assets – 1 Steenkool

De kranten staan er deze dagen vol mee, grote mijnbouwbedrijven die stoppen met investeren in uitbreidingen van hun kolenmijnen en exporthavens.

20131103-223657.jpg

Het Internationaal Energie Agentschap (dank je wel Maria) hintte er vorige maand al op: de groei in kolengebruik lijkt te stagneren. Ik blogde eerder heel veel over schaliegas, en dat elke gram kolen die de VS niet verstookte wel ergens anders verbrand wordt maar het begint er nu echt op te lijken dat de wal het schip begint te keren. De smog was deze zomer zo erg in China en India dat ze zelfs daar eisen beginnen te stellen aan centrales, maar:

New power plant emissions limits appear to be impossible for coal plants to meet without carbon-trapping technology that analysts say would be prohibitively expensive — if it were even available commercially yet.

Met andere woorden, omdat CO2 opslag nog steeds nergens commercieel toepasbaar is aangetoond (neemt u daar notie van Nederlandse minsters van EZ en MilIeu?) zit er zo langzamerhand niks anders meer op dan maar gewoon geen nieuwe centrales te bouwen. Wow, dat had ik begin dit jaar echt nog niet aan zien komen, het kan snel gaan!

De hele discussie over de CarbonBubble (waarde van Shell etc. veel te hoog omdat ze alle olie en kolen in de grond nooit op zullen kunnen of zelfs mogen graven) en Stranded Assets, investeringen in mijnen die nooit meer terugverdiend kunnen worden, begint uit te kristalliseren.

Bij onze vooruitstrevende Oosterburen leidt de Energiewende tot heel andere steenkoolindustriebedreigende situaties. Er wordt daar zoveel wind- en zonneenergie opgevangen en het net in gepompt dat het nu bijna routine wordt om bruin- en steenkoolcentrales af te schakelen. Hiermee worden de argumenten van de fossielen tegen wisselende groene stroomlevering gelogenstraft : het net stort namelijk niet in als er meer dan 30% duurzame energie in vloeit. Duitsland tikt 60% regelmatig aan, en Denemarken komt al boven de 100%.

Onze Nederlandse steenkoollobby zit nog, man hoe zeg je dat netjes, met oogkleppen op koffie te drinken bij de minister om al dat nieuwe moois in Groningen en op de Maasvlakte toch maar zo snel mogelijk operationeel te krijgen voor ook hier die verrekte windmolens en panelen komen.

Ik durf echter wel voorzichtig te roepen dat de kanteling van de “noodzaak van steenkoolelectriciteit” in volle gang is, en als ik mij niet vergis zijn we over het dode punt heen. Binnenkort horen we een enorme doffe dreun, niet schrikken. Dat zijn de fossielen die omdonderen.

Ps. We zullen de brokstukken (kolencentrales) wel collectief op moeten vangen zodat we ze voorlopig van december tot februari even kunnen laten meedraaien, maar het eind is in zicht!

Pps. Ik adviseer jullie om nog snel een keer in Elsdorf te gaan kijken, 60 km onder Venlo, de grootste bruinkoolmijn van de wereld, je weet niet wat je ziet. Binnenkort valt er niks meer te verdienen, en maken ze er een meer van of zo:
20131103-225849.jpg


Reacties

2 reacties op “Stranded Assets – 1 Steenkool”

  1. Drie aardige aanvullingen in dit kader:
    Shanghai gaat elektriciteitsproductie met kolen verbieden:
    http://thinkprogress.org/climate/2013/10/28/2844091/shanghai-clean-air-smog/
    RWE/Essent lijkt het roer om te willen gaan gooien, die zien dus ook bezittingen stranden:
    http://www.energypost.eu/exclusive-rwe-sheds-old-business-model-embraces-energy-transition/
    En als laatste: schaliegas is niet de oorzaak van de lagere CO2 emissie van de VS, want ook in de VS daalt gas in elektriciteitsproductie. Wat wel stijgt is energiebesparing en windenergie:
    http://cleantechnica.com/2013/10/28/wind-power-dramatically-cut-global-warming-pollution-u-s/

    1. Hallo Kris, bedankt voor de toevoegingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *