Na mijn tégengas blogs zou het beeld kunnen blijven hangen dat ik alleen maar tégen ben, en dat is lekker makkelijk hè? In deze blog zoek ik uit welk probleem schaliegas eigenlijk op gaat lossen in Nederland.
Cijfers dus deze keer:
– Slochteren produceert 85 miljard kuub per jaar (cijfers 2010)
– Daarvan exporteren we ruim 57 miljard kuub
bron
Door minder aardgas te verkopen, en vervolgens natuurlijk een knap potje te bezuinigen, kunnen we dus al heel wat gas vrijmaken. Als we er echter van uitgaan we niet in staat zijn de Nederlandse samenleving minder aardgasafhankelijk te maken en we dus blijven drijven op onze gasexporten, dan hebben we op termijn schaliegas nodig als Slochteren begint te sputteren of schudden.
Laten we eens kijken wat het crême de la crême van het schaliegasboren ons zou kunnen brengen en we er dus van uitgaan dat heel Nederland uit een soort Amerikaans Marcellus Schalie bestaat.
Marcellus Schalie levert volgens Cuadrilla zelf gemiddeld 327.000 Cubic feet/day = 9254 M3 per dag = 3.37 miljoen kuub / jaar
Bron: Cuadrilla zelf, paragraaf 4.4
Kijk, we gaan niet alle risico’s nemen voor een lullig beetje gas, dus dat schaliegas moet, laten we zeggen, wel even 20% van Slochteren kunnen vervangen. De kans is erg klein dat we ons grondwater vernietigen, maar we hebben we hebben er maar 1 van, dus de winsten moeten wel opwegen tegen de risico’s, we gaan Quadrilla niet maar een beetje in het wilde weg laten boren om hun eindejaarsbonussen veilig te stellen, het moet wel ergens over gaan.
20% van Slochteren is 17.000.000.000 kuub per jaar. Daar zijn 5000 schaliegas putten (t.o.v. De 300 die er rond Slochteren staan) voor nodig die continu gas winnen. Gezien de levensduur van 5 jaar van zo’n bron (zie vorige post) moeten er dus elk jaar ruim 1000 putten geslagen worden, ELK JAAR! Als we een jaartje overslaan stort de productie gelijk met de helft in.
Nederland op schaliegas : bij elke woonkern (zeg 1000 stuks) wordt elk jaar een put geslagen (formaat voetbalveld) en het jaar erop 100 meter verderop weer een, en het jaar erop 100 meter verderop weer een. Het landschap word vergeven van gasborende torentjes, leidingen, waterbergingsreservoirs. Best spannend “ruimtelijke ordening gesproken”. In het dorp waar ik tot voor kort woonde hebben ze 10 jaar gesoebat over de locatie van 1 nieuw voetbalveld, en die truuk gaan ze de komende 20 jaar elk jaar opnieuw herhalen? Denk het niet.
En dan hebben we pas 20% van Slochteren vervangen.
Mijn voorspelling : zoveel putten gaan we nooit toestaan, en dus:
Schaliegas gaat in Nederland geen enkel probleem oplossen
Geef een reactie