Verplichte kost voor economen

Verplichte kost voor (aanstaande) economen

27 januari 2013 · door · in Economie, Peak Oil, Toekomstvisie, Uncategorized ·Bewerken

Op 21 januari 2013 publiceerde Dr. Tim Morgan, head of Research van Tullet Prebon, zijn publicatie perfect Storm. (PDF 84 pagina’s)

Tullet Prebon is een Engelse trader voor institutionele partijen met een omzet van bijna 1 miljard pond. Deze partij heeft er alle belang bij om het financiële systeem in stand te houden. Dit rapport beschrijft echter kristal helder het ontstaan van de crisis waar we nu in zitten, de rol van korte-termijn economen en bankiers daarin en dat “business as usual” zeker NIET de toekomst van de financiële sector zal zijn. Het “globaliseren” van productie (echt productief werk lokaal vernietigen, en de mensen die achterblijven omcatten tot “Dienstverleners”) leidt noodzakelijkerwijs tot een niet omkeerbare behoefte aan steeds meer krediet, wat niet anders dan catastrofaal kan eindigen.

Morgan legt uit hoe de westerse regeringen en regeringsadviesbureaus (zoals CBS, DNB, CPB) steeds verder in de verleiding zijn gekomen om inflatie te onderschatten en Bruto Binnenlands Product te overschatten. Dit is niet een complot, maar een historisch gegroeid leugenweb dat niet meer te ontwarren is. Gevolg is dat toekomstige uitkeringen (o.a. pensioenen en aow) veel en veel minder waard zullen blijken dan wat nu gecommuniceerd wordt. Dit sluit naadloos aan bij mijn analyse van de Donald Duck Index, en het werkelijke inflatiecijfer van 5,5% ipv 2,5% die als streefgetal genoemd wordt door de overheid. Over decennia heen telt dat enorm op. Ik geloof overigens dat de Nederlandse regering nu zachtjes bezig is om de geesten rijp te maken voor de harde werkelijkheid, en dat is op zich wel lovenswaardig.

Een paar citaten uit het rapport:

  • Worst of all, Western countries and their citizens have behaved as though their affluent lifestyles are some kind of divine entitlement rather than the reward of productiveness. (Uitkeringstrekkers van welk pluimage dan ook menen dat hun uitkering een goddelijk recht is, in plaats van het resultaat van de productiviteit van de rest van de samenleving, 50+ eat your heart out!)
  • In other words, the use of ‘real’ inflation data would have overwhelmed the federal budget completely or, conversely, might have forced government to come clean on what levels of welfare spending really can be afforded.
  • In effect, the United States has been in almost permanent recession since 2000, with real GDP falling year after year, and declining sharply over a ten-year period.
  • Economics = combining tangible components such as labour and natural resources to meet needs
  • The treatment of money as the substantive challenge, rather than as the language in which that challenge is expressed – lies at the heart of the current economic malaise

En voor mij was de uitsmijter:

  • We have seen that money is a tokenisation of energy, so it becomes apparent that debt really amounts to ‘a claim on future energy’.

Oftwel : De huidige exploderende schuldenberg is een claim op toekomstig te produceren energie. En als die energie fossiele energie moet zijn (en we hebben nog even niets anders) dan zitten we met ze allen diep in de puree, want dan kan de schuldenberg nooit meer afgelost worden. En aangezien onze pensioenen een papieren claim zijn op die schuldenberg ziet u dat u er alleen voorstaat voor uw oude dag. U bent gewaarschuwd.

De plaatjes in het rapport zijn sfeerimpressies van steden van samenlevingen die boven hun energie stand geleefd hebben en nu niet meer bestaan…….

Een echte aanrader om bij de open haard een uurtje of 2-3 aan te besteden.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *