Goed gesprek met een fossiel

Gesprek tussen een Fossiel en Lars

Hallo, ik ben Lars, verontrust burger die zijn best doet de wereld beter achter te laten voor zijn kinderen.
Hallo ik ben Fossiel, voorstander van schaliegas, aardolie, steenkool, bruinkool en gashydraten, eigenlijk alles wat je in de fik kan steken om geld mee te verdienen vind ik mooi. Ik word als hoogleraar betaald door de fossiele industrie, of mijn achterban zit zwaar in de industrie of ik ben woordvoerder van gevestigde belangen in de gasindustrie, you get the point…
L: aangenaam!

L : dus je gelooft ook niet in klimaatverandering?
F: nope, allemaal onzin, waarom denk je dat de Noormannen Groenland zo genoemd hebben? Er groeiden daar 1000 jaar geleden palmbomen!
L: OK, nou ja dan weten we in ieder geval van elkaar waar we staan, maar even over dat schaliegas. Waarom wil je dat eigenlijk?
F: we kunnen daar honderd jaar gratis de kachel van laten branden!
L: Wist je dat je medestander minister Kamp heeft laten uitzoeken dat schaliegas maximaal 10 jaar lang 5% van Slochteren gaat leveren.
F: Oh, uhm, maar het gaat wel onze industrie 10-tallen jaren goedkoop gas leveren, net als in de VS…..
L: dus dat schaliegas gaan we gratis weggeven aan de industrie? Maar het ging toch miljarden aan de schatkist bijdragen, hoe zit dat dan?
F: Oh ja, uhm, nou ja, kijk, als we dat gas gratis aan de industrie geven, dan kunnen we de burgers nog 10-tallen jaren de hoofdprijs laten betalen voor Slochters gas, want dat gaat dan langzamer op! (slim hè)
L: Nou! Volgens mij sta ik met 2-0 voor in onze discussie, noem nou eens een goed argument!
F: schaliegas is een schone brandstof, HA, wat zeg je daarvan?
L: je bedoelt dat schaliegas “kolen” verdringt in Amerikaanse electriciteitscentrales?
F: PRECIES! 2-1 zou ik zeggen.
L: Niet zo snel, want waar worden die kolen nu verbrandt omdat ze zo goedkoop te verkrijgen zijn wegens het schaliegassucces?
F: Heu?
L: die kolen worden in onze nieuwe kolencentrales in Groningen verbrandt en zorgen dus voor MEER CO2 uitstoot ipv minder. Elke kool die niet verbrand wordt in een schaliegasland zoekt de weg van de minste weerstand en zal dus ergens anders verbrand worden. Een uitbreiding van de fosssiele economie leidt 1:1 tot een stijging van de CO2 uitstoot wereldwijd! Ik zeg 3-0 voor mij.
F: uhm ,ja , als je het zo brengt….. Akkoord 3-0. Maar je moet wel toegeven dat de risico’s van het boren enorm klein zijn, dat gezeur over grondwatervervuiling is echt onzin!
L: dus omdat de risico’s van iets laag zijn moeten we het maar gelijk doen? Volgens mij moet je de risico’s afwegen tegen de hele businesscase, en die heb ik net met 3-0 van je gewonnen.
F: je hebt gelijk, je hebt gewonnen.
L: dank je
F: maar je begrijpt wel dat we toch gaan boren omdat wij het geld en de lobbykracht hebben?
L: ja hoor, dat weet ik, maar nu kan ik tenminste wel rustig slapen.
F: LOL, als ik mijn bonus binnen heb, ik ook!

L: Prettig kennis gemaakt te hebben.
F: het was een waar genoegen.


Reacties

8 reacties op “Goed gesprek met een fossiel”

 1. Nou, dat was spot on, zou ik zeggen, 22 augustus 2013, Kamp heeft zijn zin: “Boren naar schaliegas kan veilig”.

  Henk, naar de hoeren met een condoom is ook veilig, maar daarom moet je het nog niet gaan doen!

  1. Hallo Marco, bedankt voor je reactie!

   Mijn stukje was van voor de berichtgeving in mei, maar geloof me, er is nog geen gram minder kool verbrand door schaliegas, is het niet bij ons dan wel bij de Chinezen (zie bijvoorbeeld jaarlijks rapport van BP over energiegebruik). En CO2 trekt zich bar weinig aan van landsgrenzen, het verdeeld zich zeer gelijkmatig, eerst over de aarde en dan in de zee.

   1. Je hoeft niet gelijk sarcastisch te worden Lars … ik geloof je heus wel … dus – zoals mijn vader wel eens zei – ora pro nobis: http://www.youtube.com/watch?v=GEfNWTjP3mM

    1. Marco, sorry als ik sarcastisch overkwam, dat was niet mijn bedoeling. Ik wil wel eens iets te fel in de pen klimmen bij de bescherming van mijn stukje internet 🙂

     Om eerlijk te zijn vind ik het fantastisch dat al die investeringen van geprivatiseerde energiebedrijven in steeds maar meer fossiele capaciteit zo slecht renderen in Nederland. Ik hoop dat ze wakker worden en gaan investeren in infrastructuur die we wel nodig hebben : opslag van zonne energie en wind, zowel op de korte termijn (12-72 uur, ik denk aan autoaccu’s, vliegwielen, super condensatoren, water oppompen) als op de lange termijn (ik denk dan aan het omzetten van zonne-energie in vloeibare/gasvormige energiedragers als alcohol, waterstof en methaan)

     Lars

 2. @asdfasdf : ik plaats alleen reacties die iets toevoegen aan de discussie, ik kon geen chocola maken van je bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *