Schaliegas & gashydraten : het CO2-pobleem voorbij

Ik kende de gashydraten van het NOS-journaal van vanavond al jaren, maar meer vanwegen het feit dat er in het tijperk van voor het “negeren van het CO2-probleem” nog gewaarschuwd werd voor het opwarmen van de oceanen. Als het water van de oceanen op grote diepte een paar 10-den op zou warmen zouden gashydraatlagen onstabiel kunnen worden en gaan uitgassen, wat zou leiden tot een letterlijke explosie van de broeikasgassen in de atmosfeer (methaan is een 26 keer sterker broeikasgas dan CO2).

Afijn. We zitten blijkbaar in het tijdperk van het negeren van het CO2-probleem, want het NOS-journaal had een item over Japan, dat na het uitdoven van hun kerncentrales dringend op zoek is naar een alternatief, in dit item in de vorm van het opboren van eerder genoemde gashydraten voor de Japanse kust. Het Journaal vond een olie- en gasprofessor in Delft die trots vertelde hoe ontiechelijk veel van die gashydraten er wel niet waren, en dat we dus weer decennia/eeuwen “brandstoffen” er bij hebben. Gelukkig maar. Stel je voor dat we geen brandstoffen meer hebben.

Voor de liefhebber dan nog maar even de actuele stand van de CO2-concentratie in de atmosfeer:

20130315-212809.jpg

We zitten tegenwoordig op een stijging van 3ppm per jaar dus voor 2015 gaan we door de 400 ppm.

En voor het NOS-journaal : die milieulobbyclub van 1000 onafhankelijk onderzoekers (IPCC 2007) zei het volgende : “an atmospheric CO2 concentration of 400 ppm produced warming relative to pre-industrial times of 3°C to 5°C in the northern North Atlantic”. Daar besteed je natuurlijk geen aandacht aan, want stel je voor zeg, de “brandstof raakt op”.

Slaap lekker journalisten van het journaal, morgen gezond weer op. Hopen dat het dan wat warmer is dan vandaag!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *