Ik heb een hele mooie oplossing toegevoegd aan mijn adviesportfolio. Het bedrijf R&R Systems uit Gemert heeft een kunststof lamel ontwikkeld die als multifunctionele warmtewisselaar dienst kan doen. Dit klinkt saai maar hun vinding is tamelijk briljant en zo goed dat hij al decennia toegepast wordt in de landbouw en veeteelt en ik zie nu grote mogelijkheden om ze ook in de woningbouw toe te gaan passen.
De lamel en het energiebesparingsconcept zal ik kort uitleggen.
De lamel
Dit is een 10cm breed en 1,5 cm dikke pakket buisjes die naast elkaar liggen, gemaakt van polypropyleen, de meest toegepaste en bijna onverwoestbare kunststof. Door de buisjes stroomt water met antivries. De lamellen zijn zoals gezegd onverwoestbaar en kunnen als “warmteopzuiger” toegepast worden op plekken waar warmte over is of koeling gewenst is. Dit kan lopen van giertanks om mest te koelen en zo uitstoot van ongewenste stoffen te voorkomen tot en met demachterkant van zonnepanelen om die terug te koelen.
Koel water in, warmte afvoeren, warmer water uit. Een tijdje geleden snapte ik niet zo goed wat je met al,dat lauwe water moest. Mijn idee was altijd dat als je een zonnecollector bouwt, dat je dan met heatpipes moest werken om zodoende water van 70 graden of meer te maken. Maar sinds een bedrijfsbezoek is het kwartje gevallen: als je heel veel, HEEL VEEL, lauw water hebt, dan kan je met een warmtepomp een bijzonder hoge COP halen. R&R rekent met een factor 6 : elke kilowatt elektra wordt omgezet in 6 kilowatt warmte. De grap is nu dat je, als je die warmtewisselaar eenmaal hebt, ook heel makkelijk een goedkope opslagbron kunt maken : de grond. Je kunt dus overvloedige laagwaardige warmte, die zelfs in de winter vaak voorkomt, bufferen in de ondergrond. Op die manier kan je met dit systeem jaarrond hoge COP’s halen en heb je een heel efficiënt verwarmingssysteem.
we hebben nu warmte opgezogen en met een warmtepomp efficiënt opgewerkt, nu moeten we de warmte ook weer op een efficiënte manier afgeven. En dat kan! Als je de exact dezelfde lamel op een isolatieplaat legt en deze stort je in beton dan heb je een vloerverwarming met een virtuele hart op hart afstand van 3 centimeter. De beste slangensystemen leg je op 10 maar 15 is normaal. Je hebt dus 5X meer warmteafgifte dan met een traditionele vloerverwarming. Het effect hiervan is dat je een huis op kunt warmen naar 21 graden met water van 22 graden! Omgekeerd kan je het huis koelen naar 21 graden met water van 20 graden. Als er iets is wat warmtepompen fijn vinden dan os het wel kleine temperatuurverschillen en dit systeem is dus ook hyperefficient,
als klap omde vuurpijl is het systeem perfect schaalbaar van klein woonhuis tot varkensstal van 1000’den vierkante meters. Zelfde concept, grotere warmtepomp.
u zult begrijpen dat ik bijzonder enthousiast ben over deze oplossing . Als U er meer van wilt weten of u heeft een heel hoog energieverbruik maar weet niet hoe dit aan te pakken, bel me dan voor een afspraak.
Lars Boelen, 06-23861080