Prefab houtskeletbouw

Wij zijn ontzettend voorstander van prefab houtskeletbouw, het zit ons als het ware in de genen. We lichten onze visie op geprefabriceerde houtskeletbouw, of kortweg prefab-HSB graag toe.

Voor de standaard die wij hanteren voor energiepositief bouwen is prefab-HSB bijna een vereiste omdat je er de gegarandeerde hoge isolatiewaardes en luchtdichtheden mee haalt die in traditionele bouw veel lastiger haalbaar (maar niet onmogelijk!) zijn.

BELANGRIJK : Prefab-HSB is echt iets anders dan het frame van houten latjes, gevuld met glaswol en afgetimmerd met gipsplaat zoals je dat zelf als zoldermuurtje in elkaar knutselt!

Traditionele bouw

In Nederland zijn we gewend om bakstenen te stapelen. Met troffel en steiger wordt steen voor steen, laag voor laag,  de vorm die de architect getekend heeft gebouwd. In weer en wind en soms even niet als er vorstverlet is, staan bouwvakkers (vaak gebukt!) zo goed als ze kunnen de tekening na te bouwen. De steenwol staat weken, soms maanden op de bouwplaats in de regen en wordt stukje bij beetje verwerkt. Een muur recht metselen lukt nog wel, maar om het isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitengevel goed te verwerken is al een stuk lastiger. Fouten die hierbij ontstaan worden zo goed als het gaat in het werk opgelost en recht getrokken. Het resultaat van deze “het kan best zo” en “zo doen we het altijd” manier van werken is vaak nog verbazingwekkend behoorlijk. Omdat er een hek om de bouw staat kan je als opdrachtgever ook niet goed controleren of er goed kierdicht gewerkt wordt.

Voordelen traditionele bouw

* Elke aannemer kan het (wil het daarom ook graag?)

* Het is bizar genoeg nog steeds de goedkoopste bouwmethode

Nadelen traditionele bouw

* Bakstenen kosten enorm veel energie en CO2 om te maken

* Zeer belastende bouwwijze voor de bouwvakkers

* Gebouw en materiaal staat maandenlang in weer en wind wat kwaliteit niet ten goede komt

* Traaaaaaaaaaag

Samengevat is onze kijk: Vanwege die zware lichamelijke arbeid in weer en wind en de kansen op bouwfouten zijn we geen voorstander van stenen stapelen. Sterker nog: we hebben er domweg de menskracht niet meer voor! We zullen dus wel slimmer moeten werken!

Prefab Houtskeletbouw (HSB)

In schril contrast hiermee staat de prefab houtskeletbouw. Samen met de architect ontwerp je je huis, tot en met de plaatsen van de stopcontacten, afvoerputjes en doorvoeren en alles wordt vastgelegd in een BIM-systeem (building information modelling). Dit zorgt ervoor dat de loodgieter, elektricien en luchtbehandelingsspecialist van te voren van elkaar weten wie waar welke leiding moet aanleggen, en of dat eigenlijk wel past. Dure reparaties met betonboren en slijpschijven? Niet bij HSB.

Bij dit bouwproces wordt er op de bouwplaats een (liefst zoveel mogelijk prefab) fundering aangelegd. In de timmerfabriek wordt vervolgens door een zaag- en timmerrobot de tekening van de architect tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd, geschroefd, en met droog isolatiemateriaal gevuld. Alle doorvoeren worden tot op de millimeter nauwkeurig voorgeboord zodat de leidingen er zo doorheen geschoven kunnen worden. De kozijnen worden al in de fabriek kierdicht in de wanden geplaatst. De hele woning wordt pas vlak voor de afgesproken leveringsdatum gefabriceerd en klaargezet voor transport. Het just in time plannen gaat zover dat het benodigde hout pas op de dag van de fabricage van de leverancier binnenkomt, er is geen voorraad! Op de dag van de levering van de woning rijden 1 of twee vrachtwagens van de fabriek naar bouwlocatie waar een bouwkraan de onderdelen in 1 dag in elkaar zet. ’s Avonds kan het huis met de sleutel op slot worden gedaan. Vervolgens gaat de afbouwploeg aan de slag die de woning perfect afwerkt op klantspecificatie.

Nadelen Houtskeletbouw

* Nu nog fractioneel duurder dan traditioneel bouwen, maar dus feitelijk geen eerlijke vergelijking als je de veel hogere standaard bouwkwaliteit zou meenemen in de kostenberekening over de jaren heen dat je erin woont.

Voordelen Houtskeletbouw

* Bij goede planning : razendsnel

* Keuze uit vloer- wand en/of plafondverwarming, of verwarming via de luchtroute

* Naar keuze dampdicht of juist dampopen systeem

* De woning wordt kierdicht opgeleverd, alle leidingen worden aan de binnenzijde van de luchtdichte laag aangebracht.

* Elke vorm kan, van boerderette en notariswoning tot designkubus en organisch gevormd idee

* Het ontwerp van de architect wordt door het gebruik van BIM tot de millimeter nauwkeurig uitgevoerd

* Het is volledig BIO-based, de bomen verdwijnen inclusief de vastgelegde CO2 voor 100 of meer jaar in een huis, TOP!

* De fabriek geeft minstens 10 jaar garantie op het hele casco, 1 van onze leveranciers zelfs 30 (!) jaar

* De timmerlieden werken in een droge warme goed verlichte hal aan hun kwaliteitswerk, bouwmodules worden in de fabriek geïnspecteerd voordat ze de fabriek verlaten.

* Van de houtvezels uit de zagerij worden weer isolatieplaten geproduceerd waarmee een HSB bouwer weer de mooiste huizen kan bouwen.

Onze stelling: “Met hout kunnen we beter huizen bouwen, dan verwarmen”

Koudwatervrees – de buitenkant

“In het vochtige Nederlandse klimaat zet je toch geen houten huis neer?” Dat klopt, de HSB-woning heeft weliswaar een weerbestendige houtvezelplaat die maandenlang weer en wind kan doorstaan maar er moet natuurlijk wel een beschermende laag omheen. Daarin ben je als klant wel veel vrijer dan bij metselwerk:

– Je kan de woning stucen

– Je kan hem beplakken met steenstrips

– Je kan hem met mooi verwerend hout bekleden

– Maar omdat het huis al wind en waterdicht is en het isolatiemateriaal veilig opgeborgen zit kan je eigenlijk alles gebruik wat je wilt, zonnepanelen, metaal, verzin het maar.

Toch bakstenen?

Je kan er ook een stenen schil omheen laten metselen als je wilt. Wij zijn daar in verband met de rug van de metselaar geen voorstander van maar als je traditionele Hollandse rode bakstenen wil, be our guest, het kan gewoon! In dat geval heb je “best of both worlds”: een tradiotioneel ogend stenen huis maar in het hart met de innovatieve prefab topkwaliteit die je het energiepositieve en comfortabele wonen oplevert.