Ja dit artikel gaat o.a. over :
* De Hardenberger Blauwe Doos van Reduxion / Rosch
* Drie en viervoudige electroboilers in diverse configuraties
* De Groene Goirlese Inductie Oplossing van Henk Verhagen (tegenwoordig TI-Green)
… die allemaal geen echte energierapportages van echte woonhuizen (voor en ná) van hun oplossing publiceren maar er wel in slagen bussen vol journalisten door hun knutselkelders te leiden.
Oproep aan deze journalisten en hoogwaardigheidsbekleders : geef deze mensen een podium zodra ze bewezen hebben dat op wijkniveau deze “oplossing” gaat bijdragen aan het ParisProof maken van Nederland. Dat is een andere vraag dan of het lukt je huis met goedkope elektrische apparaten warm te stoken. Dat is verwarrend, ik weet het, maar U moet zich daar wel in verdiepen voor U publiceert.
De wetgever heeft het in 2021 trouwens wat makkelijker gemaakt : weerstandverwarming als verwarmingssysteem voor een huis is niet meer toegestaan uit naam van het bouwbesluit.
———————————–
Voor redacteuren van kranten en investeerders op zoek naar disruptieve investeringen bied ik de COP1 Sanity Check aan. Tegen betaling onderzoek ik de claims van leveranciers die zeggen het Ei van Columbus gevonden te hebben en met een simpel klein elektrisch apparaatje dat je in het stopcontact steekt je huis VanGasLos te maken en alle energieproblemen voor je oplossen.
Wat is COP?
COP staat voor Coefficient of Performance , en COP1 betekent COP=1 wat inhoudt dat als je 1 kilowattuur stroom uit het net afneemt er in de woning precies 1 kilowattuur warmte-energie afgegeven wordt. Voorbeelden : broodroosters, close-in boilers* en infraroodpanelen** . Al dit soort apparaten zijn heel goedkoop te maken (stukje koperdraad en een stekker) maar vreten echt stroom, en vooral op momenten dat er weinig duurzame stroom is (koude windstille winternachten). De energietransitie is helemaal NIET geholpen met deze oplossingen (want we hebben in NL geen kerncentrales). En de nietsvermoedende klant loopt helemaal leeg op de elektriciteitskosten omdat gas per energie-eenheid veel goedkoper is dan stroom, maar dat wordt nooit verteld door de pioniers van slimme oplossingen.
Het probleem van COP1 ontstaat als het als hoofdverwarming gebruikt wordt en dus 24 uur per dag aan staat. Een broodrooster staat 1 minuut aan en een close-in boiler een paar keer per dag een paar minuten. Maar COP1 verwarming lang én met groot vermogen. Daar ontstaat een probleem want vermogen x tijdsduur = €.
Elektrische apparaten die WEL werken hebben een hoge COP zoals luchtwater warmtepompen (3 tot 4), water-water warmtepompen (5 tot 6) en WTW-ventilatie-units (COP 20 tot wel 30). Hierdoor verbruiken ze een beetje stroom om heel veel warmte, of koelte, te maken, en dat is prima voor de energietransitie en de consument.
Waarom deze dienst?
Ik bied deze COP1-controle-dienst aan omdat de markt overspoeld wordt door Cowboys die met vlotte babbels tonnen lospraten bij investeerders en met een website van een paar tientjes nietsvermoedende klanten lokken die het ook allemaal niet meer weten en voor weinig het gasprobleem willen oplossen.
Al dit soort oplossingen hebben 1 ding gemeen : de natuurkunde er achter klopt niet, dat is voor leken lastig door te prikken en daar wordt misbruik van gemaakt. En soms snapt de entrepreneur in spé zijn eigen oplossing niet.
COP1 zelfcheck
Om jou geld te besparen en om te voorkomen dat ik simpel repetitief werk moet doen waar ik niet op zit te wachten (ik heb het druk zat) alvast een snelle check die je zelf kunt doen.
Je alarmbellen moeten gaan rinkelen als:
- De oplossing een stekker heeft
- Er vanuit de meterkast extra stroom naar zolder moet (vraag daar naar!)
- De oplossing revolutionair is (“Op basis van Stratos Inductie Elementen!”)
- Transformatoren e.d. het systeem zuiniger maken (“12V is 5x zo zuinig als 220v”)
- De buitenlandse fabrikant van de oplossing niet genoemd mag worden ivm patentaanvragen
- Er voor het eerst in regionale krantjes over geschreven wordt aldus de nieuwspagina
- De eerste klant een bevriend bedrijf of het huis van de uitvinder is
- Het bedrijf een 06 nummer heeft/is
- Er op de productspecificatie-pagina niet staat wat het rendement is (geen COP info dus)
- Er kuubs gas met kWh worden vergeleken zonder uit te leggen hoe
- Er geen jaarverbruikscijfers van echte huizen zijn
- Er op de home page staat dat het simpel aardgas vervangt
- Als er enorme geldelijke besparing voorgesteld worden t.o.v. aardgas
- Als het extreem simpel is en er niets aan het huis veranderd hoeft te worden
- De claim gemaakt wordt dat het CO2-neutraal en/of klimaatneutraal is
- Je moet bellen voor de prijs
- Ze zeggen dat het met zonnepanelen nóg goedkoper is dan kan je het eigenlijk direct afschrijven want dan leunt het helemaal op salderen wat binnenkort wordt afgeschaft
Als 3 of meer items een vinkje krijgen : stop met lezen en ga verder met wat je deed voor je op deze cowboy gewezen werd door een Facebookvriend.
De dienst
Als ik een rapport voor je moet schrijven over een to good-to-be-true-oplossing dan moet je me maar een mailtje sturen, ik doe de analyse voor €1000 per stuk excl. BTW
Een voorbeeld van zo’n rapportje vind je hier
Lars
===========
Opmerkigen over COP1 apparaten
* een close-in boiler is een voorbeeld van een COP1 apparaat waar ik wél enthousiast over ben
** Infraroodpanelen zijn als hoofdverwarming vreselijk, als spotverwarming is het wel OK