Trusted Advisor

De adviseur die “nee” durft te verkopen….

Ik ben elke dag onderweg om mijn klanten te helpen met vragen die zij hebben over het comfort in hun woning en hoe dat nou moet met “van het gas af en/of zonnepanelen”. Dat leidt soms tot komische situaties waarin ik mensen uitleg dat de vraag waar ik voor uitgenodigd ben wellicht helemaal niet ingevuld moet worden…..vragende blikken volgen. Deze adviseur wil niet verkopen?

Als voorbeeld een project in de binnenstad van Venlo waar flink wat zonnepanelen op het dak zouden passen. Aan de keukentafel bespraken we huidig verbruik en de kosten daarvan. Tijdens het rondje dat we vervolgens door het huis maakten merkte ik dat de kelder en verdiepingen ijskoud waren. Het bleek dat het huis qua isolatie nog in 1930 stond en op zolder woei de wind tussen het dakbeschot door.

Ik heb deze mensen met een integraal plan geadviseerd om geen zonnepanelen te kopen maar het geld dat ze in zonnepanelen wilden stoppen in isolatie (spouw, enkel glas, kierende kozijnen e.d.) te stoppen. Dit zou voor hun portemonnee  een veel grotere winst op kunnen leveren door de gasbesparing. Omdat ze in Limburg woonden heb ik ze ook nog geholpen met een Limburgs Energie Fonds-lening waardoor ze de benodigde investering ook nog eens extreem goedkoop konden financieren.

Het geld dat ze toch al uitgaven aan hun energie hebben we toen voor een deel omgezet in een huursysteem voor de zonnepanelen. Op die manier sneed het mes uiteindelijk aan beide kanten :

  1. veel lager gasverbruik waardoor een lagere energie rekening en meer wooncomfort
  2. het stuk elektra-rekening omgezet in een huurcontract voor zonnepanelen

Klant blij, planeet meer dan blij en ik blij.

Dus tja, ik ben adviseur die volledig vrij is om voor de klant het beste integrale plan te schrijven en voor die maatwerkoplossingen marktpartijen te adviseren die het kunnen uitvoeren (want een advies zonder praktisch uitvoeringsplan is waardeloos)

….. Trusted Advisor dus