Subsidieregelingen

Hoewel ik eigenlijk vind dat we met z’n allen de schouders onder de energietransitie moeten zetten snap ik ook wel dat het zetten van die stap soms een klein beetje hulp verdient. Vooral voor het MKB zijn er de nodige regelingen.

Als we er tijdens een energieadviestraject samen achter komen dat een bepaalde maatregel zinvol is én de overheid heeft daar een subsidieregeling voor (in die volgorde) dan kan ik je helpen met het aanvraag- en documentatietraject dat daar voor nodig is.

Ik werk niet mee aan subsidieaanvragen die wettelijk toelaatbaar zijn maar waar de samenleving niet beter van wordt, te denken valt aan pelletkachels in woonwijken en hogetemperatuurwarmtenetten.

Enkele veel voorkomende subsidies waar ik ervaring mee heb zijn de regelingen van de RVO te weten:

Wilt u als bedrijf, vereniging of stichting fiscaal voordeel behalen? Dat kan als u investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). EIA levert u gemiddeld 13,5% voordeel op. Daarnaast zorgen energiezuinige investeringen ook voor een lagere energierekening.

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Verenigingen van Eigenaren – VvE’s – komen in aanmerking voor de Subsidie energiebesparing eigen huis. Onder een ‘vereniging’ verstaan we een Vereniging van Eigenaren, wooncoöperatie (dus geen woningcorporatie) of een woonvereniging.

Bent u een woningcorporatie of andere verhuurder van een of meer huurwoningen waarvan de huurprijs onder de liberalisatiegrens ligt? En wilt u de energieprestatie van uw bestaande huurwoningen verbeteren? Vraag dan de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) aan.

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft u een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

  • Teruggave BTW op zonnepanelen particulieren

Daarnaast zijn er nog de nodige Europese- en R&D-subsidieregelingen maar dat zijn vaak langdurige tendertrajecten waar ik me niet in gespecialiseerd heb.