Site pictogram Lars Boelen

Kabelkeuzetool

Uitleg kabeldikte tool

Als je een laadpaal gaat aanleggen moet je o.a. kiezen hoe dik de stroomkabel moet worden. De wet van Ohm leert ons dat de kabel energie gaat verliezen (warm wordt) als de stroom toeneemt. Het beste is ALTIJD om een zo dik mogelijke kabel te nemen, maar dat kan best begrotelijk worden met grotere diktes en lengtes

De tool helpt je om een verstandige keuze te maken.

Kabelverliezen van 1-2% van de vervoerde energie zijn realistisch, voor minder verliezen wordt de kabel onbetaalbaar (en ook plaatsing wordt lastiger). Met een 40 kWh accu betekent dit dus een verlies van 0,5kWh per laadbeurt, zo is het leven nu eenmaal

1x35A of 3x25A of 3x35A

De goedkoopste stroomaansluiting is de 1×35 of 3x25A. Als je een 1 Fase lader hebt (Leaf bijvoorbeeld) dan is het het handigst om een 32A zekeringsautomaat te nemen en met een loadbalancer te zorgen dat je je hoofdaansluiting met nooit meer dan 35A belast. Mensen die 3 fasestroom hebben en een 3 fasenlader moeten afzekeren op 3×25 met loadbalancer.

Overstappen van 1×35 naar 3×25 en dan een 25A fase toewijzen aan de lader kan ook maar levert langere laadtijden op. (Leaf)

Zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt dan is het handig om de omvormer op dezelfde fase aan te sluiten, je loadbalancer trekt dan de opgewekte amperes af van de afgenomen amperes voor de lader. Je kunt dan overdag bij zonnig weer sneller laden zonder je aansluitwaarde te overschrijden.

Voor €600 per jaar een verzwaarde 3x35A aansluiting nemen zou ik alleen doen als je met meerdere EV’s tegelijk wilt laden.

Kabeldikte laadpaal

De kabeldiktetool
Mobiele versie afsluiten