Ik was verbijsterd en ook wat ontstemd na woensdagavond. Hoe bestond het dat zo veel mensen gestemd hadden op een partij die niks anders deed dan verdeeldheid zaaien, dingen over het klimaat roepen die aantoonbaar onjuist zijn en last but not least die een fantastische kans om zeep helpt om voor grote groepen Nederlanders iets voor elkaar te krijgen wat op geen andere manier te realiseren: hun na-oorlogse bushokjes renoveren naar super comfortabele woningen.

Duizend miljard

Want dat is waar die 1000 miljard van Thierry aan uitgegeven zouden worden. Ik ben nauw betrokken bij het renoveren van 100-den (later dit jaar duizenden) woningen in Apeldoorn, Velp, Arnhem, Brunssum en Capelle. Dat ben ik gaan doen omdat ik na 5 jaar rijke particulieren helpen tot het inzicht kwam dat als ik ECHT impact wil hebben in de energietransitie dat ik dan mijn focus moet verleggen naar nieuwbouw, woningcoöperaties en verenigingen van eigenaren (VVE’s). Dat is zo langzamerhand aardig aan het lukken: ik word steeds vrager gevraagd om wooncomplexen energetisch in beeld te brengen.

Het eerste wat ik in zo’n traject doe is met het bestuur van de VVE (of woningcoöperatie) aan tafel gaan om te horen wat de geschiedenis van een complex is, wie de bewoners zijn, wat het energieverbruik is, welke onderhoudsvraagstukken er liggen en welke comfort-klachten zoal gehoord worden. Vaker wel dan niet zijn er onderhoudsproblemen met balkons, standleidingen, asbest, lekkende kozijnen waar bij storm water doorheen gutst.

De volgende stap is dat ik het gebouw van dak tot kelder in kaart breng en een aantal appartementen bekijk. Ik spreek de bewoners over hun bevindingen. Deze elitaire wereldverbeteraar staat zeg maar met zijn poten in de klei om bij Joris Driepinter te vernemen hoe het wonen hier bevalt. Ik zie ook dat de kamer niet vol staat met fotoreportages van Bali en dat er ook geen nieuwe Apple laptop op tafel staat. Dit zijn gewone mensen met kleine beurzen.

Totaal kansloos dat deze woning even energieneutraal gemaakt kan worden zoals de miljonair die ik ook help dat doet : het dak vol zonnepanelen, vloeren er uit, vloerverwarming er in alle kozijnen vervangen en een vette bodemwarmtepomp er in.

Dit probleem staat al jarenlang op de radar : hoe gaan we oude appartementencomplexen verduurzamen? Sinds kort heeft de politieke elite in Den Haag met de banken afgesproken dat er grote sommen geld (de miljarden van Baudet) beschikbaar komen om deze problematiek aan te pakken.

In fase 2 van het plannen spitten we het meerjarig onderhoudsplan door en bekijken we welke grote kosten er de komende jaren aan zitten te komen. We gaan dan bekijken of we het gebouw kunnen renoveren, het onderhoudsplan kunnen verduurzamen en de energielasten kunnen verlagen. We puzzelen net zo lang tot we een financiering gevonden hebben die alles woonlastenneutraal voor elkaar krijgt. Soms hebben mensen een paar tientjes per maand over voor een groter balkon.

Het renoveren van de flats leidt altijd tot een enorme comfortverbetering omdat we tochtproblemen, vochtproblemen en koude problemen oplossen. De complexen maken een flinke sprong richting “van gas los” doordat er veel minder warmte nodig is maar dat is niet het doel, het is een gevolg. De VVE’s kunnen optimaal profiteren en tegelijk met het aanpakken van de tocht en aanbrengen van ventilatie saneren we gelijk de lekkende asbest standleidingen, de boel ligt toch open. Voor dat soort zaken renoveren krijg je bij geen bank geld geleend.

En toen zat daar opeens een volksvertegenwoordiger die vanaf juni de Eerste Kamer gaat lamleggen. De moeizaam bereikte 30-jaars financiering voor appartementencomplexen gaat natuurlijk binnen no time om zeep, omdat Thierry niet wil dat we geld uitgeven aan verduurzamen want de Aarde warmt niet op.

Triest, de Baudetstemmer schoot in zijn eigen voet, de energietransitiebus zal bij zijn appartementencomplex niet stoppen. Lullig, maar het voelt natuurlijk wel fijn dat er een Ezel in Den Haag zit die met zijn gebalk jouw zachte onderbuik lekker warm laat voelen.

Uw GroenLinkse medeGutmensch,

Lars

Ps. Die 1000 miljard die geïnvesteerd worden zijn trouwens leningen die terugbetaald worden, maar dit terzijde.

Pas op : deze link leidt maar mijn GulleGift-pagina

Leave a comment

%d bloggers like this: