Warmtepompprijzen (knuppel in het hoenderhok)

Ik ben adviseur, geen handelaar. Dat heb ik de afgelopen jaren verschillende malen hardhandig ondervonden. Verkoop een LED-lamp en hij gaat stuk en als je dan servicegericht bent kan je een uur heen en weer om hem om te ruilen. Handel…het is niet mijn ding, ik loop er compleet op leeg.

Mono-block Warmtepomp

Nu ben ik wel regelmatig op het web te vinden om prijzen op te zoeken voor adviezen en klanten wijzen me geregeld op scherpe aanbiedingen. Zo kwam ik een aantal jaar geleden goedkope mono-block warmtepompen tegen. De monoblock is volgens mij een beetje de heilige graal van de energietransitie omdat het apparaat buiten staat en alleen stroom en aan- en afvoerwaterleidingen naar buiten hoeven. Geen gedoe met koudemiddel leidingen waar dure STEK-gecertificeerde installateurs voor nodig zijn.

Handel en de Bouw

Er is niks mis met dit apparaat, grote leveranciers verkopen ook Mono-blocks en het innerlijk van de Warmtepomp bestaat uit dezelfde compressor die de Chique A-labels ook gebruiken. Alleen de aansturingselektronica is wat spartaans en het blik is geen topkwaliteit. Ik ben momenteel aan het uitzoeken wat de kosten zijn om dit te upgraden met een mooie paint-job en de verdamper te laten coaten zodat deze niet meer corrodeert in ons zilte landje.  Dat doe ik omdat ik vind dat warmtepompen VEEL TE DUUR zijn. Van de week zag ik prijzen in de krant van iemand die zijn warmtepomp uit Spanje liet komen en daarvoor veel minder dan de helft betaalde van wat er in Nederland voor exact hetzelfde apparaat gevraagd wordt. Een Nederlandse warmtepompofferte begint zomaar bij €8000 en hobbelt vrolijk door naar de €20.000 voor de wat grotere systemen. De bouw helpt het frame dat het meer dan een halve tot een hele ton kost om een woning vangaslos te krijgen in stand te houden. Het geld klotst immers weer tegen de plinten in Nederland.

Onderhoud

De handel zal roepen dat er service en onderhoud en garantie en weet ik wat allemaal geboden wordt maar laten we eerlijk wezen : hoeveel onderhoud heeft u de afgelopen halve eeuw aan uw koelkast gehad? Nul? Nou, de monoblock is dus een koelkast zonder deur. Verwacht onderhoud : Nul.

Subsidie

Oorzaak van de hoge prijzen is de ellendige subsidie. Ik heb het al vaak gezegd en ik zeg het nog een keer : subsidies verstoren de markt. In Nederland krijg je zomaar €2000 euro cadeau van de overheid als je je laat verleiden een warmtepomp te kopen. Die €2000 zijn linea recta door de handel in de prijs verwerkt. Ik vind het echt eeuwig zonde van ons dure belastinggeld. Ik zou, als ik toch handelaar zou worden, je een warmtepomp kunnen verkopen waarop je nog geld op toe krijgt. Dat kan nooit de bedoeling zijn van de energietransitie…..

Waarschuwing

Het sleutelen aan verwarming en elektra is iets wat je niet lichtzinnig moet doen, en ook het weghalen van het gas moet met zorg gebeuren. Maar dat gezegd hebbende : de handige klusser met een goed kierdicht gemaakte woning zou zomaar voor een habbekrats #vangaslos kunnen.

OK….. ik ga nu  mijn nooit gerealiseerde businessplan voor de mono-blocks delen:

Transportkosten vanuit Duitsland naar je voordeur : €75

Happy hunting!

Lars

Als je dit artikel interessant en/of nuttig vond mag ik je dan wat vragen?

10 Replies to “Warmtepompprijzen (knuppel in het hoenderhok)”

  1. GO Lars! Als er een Nobelprijs voor de energietransitie zou zijn en ik je mocht nomineren… Het zou haast crimineel zijn om deze niet te gaan verhandelen. Had nog wel gehoopt op een bestel-linkje… Wie heeft deze voor mij?

  2. Ik heb een paar jaar geleden zo’n duits chineesje aangeschaft (een Michl) en kan je zeggen dat goedkoop duurkoop is.
    Het apparaat ging na 7 maanden stuk en de verkopende partij hield mij aan een lijntje en de garantie erd nooit gegeven.
    Om een lang verhaal kort te maken, de chinees is naar de Wecycle gegaan en ik heb met subsidie een Mitsubishi Ecodan aangeschaft (uit spanje) die het nog steeds doet.

    Ook je verhaal van onderhoud klopt niet want je hebt wel degelijk onderhoud aan een split of monoblock warmtepomp. Vanaf 5000 kg co2 equivalent aan koudemiddelinhoud ben je wettelijk verplicht een jaarlijkse keuring/lektest uit te laten voeren en een schoonmaakbeurt van het filter, schoonmaak verdamper en controle pomp zijn zomaar wat vereisten (ook voor de garantie).
    Verder hebben Monoblock en split beiden hun voor en nadelen, het ene huis installeer ik een split en in het andere een monoblock. Voordeel van een split is dat het binnendeel dichtbij de boiler kan hangen, dan heb je geen last van lange leidingen die in de zomer heet door het huis lopen.

Leave a Reply