#Bijdebakker (open brief aan de congresindustrie)

Beste Congresorganisator,

Je mailde mij vanmorgen met de vraag of ik op jouw congres wilde spreken over “hoe dan van het gas af?”. Ik was blijkbaar aangeraden door iemand, de bekende hoge politicus en meneer uit de gaswereld (beiden met chauffeur) waren helaas verhinderd. Best vleiend om dan als nummer 3 gevraagd te worden. Ik mocht het congres voor niks bijwonen en na afloop genieten van een diner met interessante mensen.

Ik zei dat ik vereerd was maar dat ik als zelfstandige éénpitter (noem me ondernemer) het me niet kan veroorloven om twee dagen niet te werken, één dag om te schrijven plus de congresdag.

Daarop melde je dat er helaas geen sprekersvergoedingen mogelijk waren omdat het congres “journalisitek integer” moest zijn en er dus alleen onbetaalde sprekers uitgenodigd werden. For your information : een politicus die wij als belastingbetaler een ton per jaar geven kost minimaal €62 per uur en als die twee dagen in het congres steekt kost dat de samenleving dus minstens €1000. Dit terzijde.

Ik zei “nee” en om mijn collega zelfstandige ondernemers een hart onder de riem te steken twitterde ik daar over:

Ik deed het expres anoniem, zonder de organisator te noemen maar je vond het toch niet leuk. Ik eigenlijk ook niet bij nader inzien.

Zelfstandige zonder salaris

Ik word wekelijks gebeld voor lezingen en ik heb geen werkgever waar ik uren of dagen kan wegboeken. De congresindustrie moet leren dat je zelfstandigen moet betalen voor hun werk, want dat is het wat het voor mij is als ik twee dagen voor jullie aan het werk ga. Ik zou notabene exact gaan uitleggen wat ik doe om succesvolle vangaslos-trajecten te realiseren. Ik geef dus én gratis mijn corebusiness weg én ik krijg er niet voor betaald.

Als ik mijn visie wil delen hoef ik maar met een hoofdredacteur te bellen en mijn stukken worden geplaatst, ik heb de extra exposure helemaal niet nodig, ik moet mijn tijd juist besteden aan het uitselecteren van goeie klanten en dat is keihard werken.

Bij de bakker

#bijdebakker is een veelgebruikte hashtag onder ZZP’ers die overal mogen komen opdraven om hun (duur opgebouwde) kennis gratis te komen delen in ruil voor leuke mensen ontmoeten. Omdat ik als ZZP’er inmiddels redelijk zichtbaar begin te worden kom ik op voor mijn conculega’s en steek ze een hart onder de riem: “Nee zeggen is ook een optie

 Nogmaals ik begrijp dat je je journalistieke onafhankelijkheid wilt (moet?) bewaren maar ik vraag echt geen absurde bedragen toch? Waarom is iemand die in dienst van een lobbyorganisatie of politiek gratis lezingen komt geven trouwens een onafhankelijker spreker dan iemand die je betaalt voor zijn onafhankelijkheid? Bovendien zijn jullie ook gewoon een hartstikke commercieel bedrijf en we mogen best eerlijk zijn over onze drijfveren. Die zijn bij mij allereerst gericht op “de goede zaak” maar op plek twee komt nu ook brood verdienen voor mijn gezin.

Focus

Ik begrijp dat ik met deze blogpost op de zwarte lijst van sprekers kom te staan, maar so be it. Ik moet me toch focussen om mijn bedrijf succesvol te maken, bijvoorbeeld om mijn crowdfunders tijdig terug te kunnen betalen. Ik moet niet bezig zijn om goedbetaalde praatjesaanhoorders weer met een goed gevoel naar huis laten gaan.

Yours Truly,
Lars Boelen, Huisfluisteraar.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *