Van Eerste Hulp bij Opdracht naar EnergieHulp bij Ontwerpen

Gisteren kregen we weer een nieuwbouwklant aan tafel met de vraag: “is de CV-ketel in het ontwerp van de architect nog te vervangen door een warmtepomp of is de woning daar helemaal niet geschikt voor?”. EHBO noemen wij dat: Eerste Hulp bij Opdracht tekenen. Want zo voelt het echt, verbanddoos op tafel en redden wat er te redden valt. De handtekening onder de bouwvergunning is immers net droog, de bakstenen zijn al besteld, en wij van Plushuis mogen proberen van het droompaleis zo’n “nul-op-de-meter woning” te maken.

“Zo heet dat toch, als je geen energierekening hebt?”
Mensen hebben geen idee wat er allemaal komt kijken bij een doordacht (energie-)ontwerp van een woning. Als we pas aan mogen schuiven als de bouwvergunningaanvraag al de deur uit is dan kunnen we meestal niet veel meer dan pleisters plakken.

Echte Hulp bij Ontwerpen
Als je ons diep in ons hart kijkt dan willen we eigenlijk al aanschuiven als de architect gaat schetsen met de klant. Dat klinkt alsof we op de stoel van de architect willen gaan zitten, maar dat willen en kunnen wij helemaal niet! Wat we wel heel goed kunnen is onze ideeën uitwisselen met onze klanten en hun architect over beschaduwing van raampartijen, zonwering, de beste keuze van het energiesysteem (warmtepomp, of niet…) en de slimste inbouwplaats daarvan, de ventilatiewijze en het goed inpassen van ventilatiekanalen en de wandopbouw om er maar een paar te noemen. Het voelt nu echt heel onaardig om aan de klant te moeten vragen of de overstekken bewust zo klein gekozen zijn terwijl de architect al lang weer uit beeld is. En of de bakstenen gevels een eis waren uit het bestemmingsplan of dat dit een eigen wens was.

Door een paar van dit soort vragen te stellen aan de klant aan tafel komen zij er (soms met een schok!) achter dat er over de energiezuinigheid, de duurzaamheid en het dagelijkse comfort van hun ontwerp nog veel te weinig is nagedacht.

De echte kosten van een nieuwbouwproject
Woningen worden veelal ontworpen en gefinancierd op basis van maar twee aspecten : De omvang van de hypotheek en kwaliteit op basis van de Laagste Prijs Garantie. Door op een andere manier te kijken naar “kosten” en die vermaledijde “Laagste Prijs Garantie” kunnen we de klant vaak hele goede diensten bewijzen.

Mensen kijken raar op als we ze vertellen dat we een bijna gratis extra hypotheek van €25.000 kunnen organiseren als het energieplan voorbij nul-op-de-meter gaat. Wij nemen onze klanten mee op een tijdreis van 5, 10 tot wel 30 jaar en kijken door die toekomstbril naar hun droomhuis. De kostprijs van de woning blijkt dan opeens maar een van de aspecten te worden en de meerinvesteringen in echte kwaliteit blijken opeens logisch, haalbaar en betaalbaar*.

Plushuis met meerwaarde 
Als Plushuis werken we er hard aan om het concept van de energieadviseur bekender in de markt te maken. Met bijvoorbeeld dit toonaangevende project hebben we onze meerwaarde voor onze klanten glashelder bewezen.

Plushuis hulp leidde tot grote sprong in comfort en duurzaamheid
Plushuis hulp leidde tot grote sprong in comfort en duurzaamheid

Ook in renovatieprojecten werken we nauw samen met de architect en de aannemer. De Plushuis adviseur treedt daarbij op als het coördinerend aanspreekpunt voor alle energie- en duurzaamheidszaken. Met onze uitgebreide rekentools in onze gereedschapskist berekenen wij de optimale opbouw van de thermische schil en de bijbehorende energie- en ventilatiesystemen.

Aanraders
Wij kennen in elke regio waar wij actief zijn architecten die duurzaam bouwen volledig in de vingers hebben. Wij overleggen regelmatig met hen over nieuwe ontwikkelingen en inzichten.

We raden hen van harte aan, en zij ons.

Met Plushuis van bouwbesluit naar Nul-op-de-Meter, en beter!

Plushuis-adviseur Midden-Nederland: Nicolaas van Everdingen06-43148464 
Plushuis-adviseur Zuid-Nederland: Lars Boelen06-23861080

 

DISCLAIMER *)
Plushuis is vooral GEEN financieel adviseur! We helpen/adviseren klanten om zelf zaken uit te zoeken waar ze eerder geen weet van hadden en dit te bespreken met hun financieel adviseur. Alle advies wordt uitsluitend gegeven van uit het idee een comfortabele en energiezuinige woning te realiseren.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *