Een nieuw plat dak : Zwart of wit?

Als relatieve nieuwkomer in de bouwwereld na een carrière in de IT, waar je altijd voor het allernieuwste ging,  verbaas ik me dagelijks over hoe traditioneel de bouw is. Neem nou iets triviaals als de dakbedekking van een plat dak.

Traditioneel worden hier bitumenproducten voor gebruikt, vroeger vloeibaar pek waar grind in gestrooid werd en tegenwoordig bitumen op een rol dat op het dak “gebrand” wordt. Of nee, laat ik die aanhalingstekens maar gewoon weg laten: op het dak gebrand wordt. Helse stank en dampen en vlammen. Er vliegt nogal eens een dak in de fik tijdens het aanbrengen. Goed het levert een waterdicht dak op als het klaar is, maar daarna heb je jezelf een prachtig stuk huis kado gedaan dat maar liefst TWEE KEER PER JAAR onderhouden moet worden. Dakranden, hoeken, de ingewalste steenslag die slijt onder invloed van UV… de ellende houdt maar niet op. En na een jaar of 10 moet er eigenlijk wel weer een verse laag overheen…..

Dat klinkt een beetje als mijn eerste windows computer die je twee keer per dag moest booten (General Protection Fault, at your service!) waar elk half jaar een herinstallatie nodig was en regelmatig een nieuwe virusscanner en meer geheugen toevoegen het devies was om de boel draaiende te houden. Inmiddels heb ik een iPad en ik weet niet eens meer wanneer ik die voor het laatst herstart heb, het ding doet het altijd.

Terug naar het dak.

Ik ben momenteel bezig om een klant te helpen die nieuwbouwt en zich dus in 1000 dingen moet verdiepen en mij heeft ingehuurd om van EPC 0.4 naar energiepositief te komen. Hij heeft een plat dak met een randje laten ontwerpen zodat het hele dak vol kan zonder dat de panelen zichtbaar zijn.

Voor het optimaal gebruik maken van schaarse dakruimte gebruiken we panelen in een oost-west opstelling, het liefst op een wit dak zodat de reflectie de opbrengst nog verhoogt en de panelen koeler blijven, want hete panelen brengen minder op.

Een wit dak dus… even vragen wat de aannemer gaat doen… “Nee, sorry, het wordt bitumen”

Ik wil de klant graag richting energiepositief helpen dus maar eens kijken hoeveel duurder “wit” eigenlijk is. Ik maakte mijn borst nat en ging googelen:

  • product, levensduur, prijs per vierkante meter, eventuele voordelen
  • Bitumen – 25 jaar – €45 – drama
  • PVC – 25 jaar – €55 – lasbaar
  • EPDM – 40 jaar – €50 – flexibel
  • TPO – 40-50 jaar – €45 -flexibel & lasbaar – meest reflectief – zomerkoel 
  • Groendak – 60 jaar – €55 – biologisch ,  waterbergend
  • Derbipure – X jaar – duurder, maar volledig biologisch (meer info volgt)

Ja, u ziet het goed, het product met de meeste voordelen is het goedkoopst en heeft de langste levensduur! Waarom, vroeg ik me af, gebruiken dan niet alle dakdekkers van Nederland dit product want wie verkoopt er nou nog inferieure milieuvervuilende, 2x per jaar onderhoud nodig hebbende en na 10 jaar eigenlijk versleten, bitumen als je voor hetzelfde geld een levenslang waterdicht, flexibel en lasbaar product kan verkopen dat ook nog eens 4% meer zonne-energie oplevert én in de zomer koel blijft.

“Dat is nu eenmaal wat er altijd gebruikt wordt” ……. daar kon ik het mee doen!

Als ik m’n aluminium hoedje op zet zou ik haast gaan denken dat de Verenigde Bitumen Branders Nederland hun baantje kostte wat kost in stand willen houden door maar door te gaan met inferieur bitumen te blijven uitrollen.

Het is de allerhoogste tijd dat huizenbouwers in Nederland eigenwijze energieadviseurs in de hand gaan nemen die de klant helpen lastige vragen te stellen aan aannemers en helpen met de vuist op tafel te slaan en te roepen: “dan regel je maar een dakdekker die WEL TPO kan plakken”.

Ik heb gezegd!

ps.  Als klap op de vuurpijl kan je een TPO dak ook nog eens zo omtoveren naar een groendak (als het sterk genoeg is).

PPS. Een mooie discussie op Twitter n.a.v. dit blog waar nog paar aandachtspuntjes uit naar voren kwamen:

  • Platte daken zijn lastig, kies een aflopend dak als het kan
  • Vergeet de dampremmende laag niet, deze wordt vaak vergeten
  • Witte daken vervuilen op de duur waardoor reflectie terugloopt (iets wat ook weer bij TPO minder het geval is)

Dank @BrendanTexel, @Plushuis, @MichaelJLucas e.v.a.

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *