Klimaattop 2016 – Waar is het Mea Culpa?

Rutte grijpt de kans en het podium om zijn homies bij Shell en Schiphol op de valreep nog even klimaat-Salonfähig te maken. Op de klimaattop kregen de grootste vervuilers even de zeepkist om aandacht te vragen voor het feit dat de overheid nu EINDELIJK eens met consistent beleid moet komen (en graag zakken vol geld).

Ik ben er echt doodziek van. Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik het precies moet zeggen dus maar wat flarden die door m’n hoofd schieten.

– Schiphol faciliteert energieverspilling op een epische schaal, we hebben geen fuck aan LED-verlichting in de aankomsthal, we moeten stoppen met feesten op Ibiza. Schiphol dat z’n handtekening zet onder 95% reductie in 2050, het is gewoon niet geloofwaardig. We moeten de Haarlemmermeer beplanten met eiken en alle landingsbanen volzetten met zonnepanelen.

– Shell heeft 1% van alle CO2 uitstoot in de geschiedenis op zijn geweten en heeft recent nog aangeveven dat ze ALLE olie en gas dat in hun velden zit op zullen pompen. Marjan van Loon was daar alleen maar om toekomstige subsidies veilig te stellen, niet om sorry te zeggen en vrijwillig aan te bieden dat ze een olieproductietaks willen gaan betalen.

– Wat moeten bedrijven als Nuon, Engie en Eneco daar? We moeten wetten aannemen waardoor onze pensioenpot wordt ingezet voor klimaatneutraal wonen en windparken op zee in handen van de burgers. We hebben alle geld dat nodig is om het te realiseren, het zit nu alleen geïnvesteerd in Shell-aandelen.

– We weten al sinds Kyoto wat er nodig is en meer dan 39 van de 40 bedrijven die daar stonden hebben miljoenen/jarden aan lobbyisten betaald om op Nederlands, Europees en wereldniveau te voorkomen dat er effectief klimaatbeleid gevoerd zou gaan worden.

– Waarom moet de overheid voor al die stimulering zorgen? Als je een greintje duurzaamheid in je flikker hebt dan schrap je morgen alle fossiele voertuigen uit je leasevloot maar denk maar niet dat die 40 dat doen. Ik maak voor mijn duurzaamheidsadviespraktijk aardig wat kilometers en die zijn, voor zover mijn plug in het niet elektrisch kan, allemaal afgekocht met ETS-rechten. Kunnen al die bedrijven morgen regelen.

– En inderdaad wat @StefanvanderEijk zei: we moeten geen stip op de Horizon zetten van 95% productie in 2050. We moeten de reductietaak in 33 stukjes hakken en die 95%/33=2,87% reductie die per jaar nodig is wettelijk afdwingen. Over 33 jaar is namelijk 95% van de CEO’s van die 40 bedrijven morsdood en zijn onze kinderen de pineut. Ik wil ze hun portie verantwoordelijkheid zien nemen vóórdat ze met @MinPres op de foto gaan.

– De rol van de overheid moet veel beperkter in plaats van groter : stop alle subsidies op duurzaamheid per direct en kom met een koolstofbelasting die recht doet aan de schade die het veroorzaakt. €250 per ton, ook voor Nuon, Aldel en de KLM. Dan beginnen morgen alle bedrijven en burgers direct met uitstootbeperking en vliegen en zijn we in 2030 klaar.

– En weet je wat het is? Met 40 partijen om tafel vraagt ook heel veel vergaderen en afstemmen en ruggespraak en tussenrapportages en kickoff’s en zo. Daar is een vakterm voor : “Meestribbelen” en dat heeft geen ander doel dan de verandering tegenhouden.

Eigenlijk zegt Rutte het wel mooi en eerlijk: hij wil een grotere rol voor bedrijven. Ik ook, maar dat zijn niet de bedrijven waarmee hij gisteren champagne stond te drinken.

Zullen we nu ophouden met Kodakmomentjes en eens een aardgas en benzineverbod afkondigen? De echte duurzame ondernemers gaan dan Nederland wel toekomstbestendig maken.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *