Red de laadpaal!

Sinds twee maanden rij ik Plug-in-Prius en probeer ik zoveel mogelijk duurzaamheidsadvies-klantbezoek-gesprekken elektrisch af te leggen.

Ik laad de Prius thuis vol met 3 kWh wind of (eigen) zonne-energie en kan daar als ik lief ben voor de snelheidsregelaar zo’n 18 kilometer ver mee komen voordat de paarden in het vooronder hun hoeven mogen laten trappelen.

Als ik bij de klant aankom open ik The New Motion app om te kijken waar een laadpaal in de buurt is, want in de drie kwartier die zo’n gesprek meestal duurt kan ik weer bijna voltanken voor 18 kilometer terug. Ik krijg hierdoor elke dag ook nog eens flink wat minuten wandelen kado, een onverwacht voordeel van m’n plug-in.

Toen ik mijn landelijke laadpalenpas aanvroeg wist ik al wat de laadkosten zouden zijn en die nam ik voor lief, want op wind rijden is voor mij ongelooflijk belangrijk.

Maar hoe langer ik (lege) laadpalen bezoek hoe meer het volgende gaat knagen:

Een laadpaalkilowattuur is duurder dan op benzine rijden!

En dat geldt niet alleen voor mij, die voor elke geladen kilowattuur ook nog eens 35/3= 12 cent laadboete moet betalen om de “transactiekosten” van TNM van te kunnen betalen. Terwijl die kosten volgens mij (contactloos betalen) maximaal 15 zijn, ongeacht de hoeveelheid stroom die je afneemt. (Zie website van pin.nl)  

Ik rijd maar 18 kilometer op de laadbeurt. En ik rijd ongeveer 21 kilometer op een liter benzine van 1.40. Dus laadpaalrijden is DUURDER dan op benzine rijden.

Thuis laden kost me 51 cent, dat is wel veel goedkoper dan benzine. Ik heb dit aangekaart bij The New Motion en voorgesteld om plug-ins met kleine accu een standaardtarief van 1 euro te laten betalen. Iedereen wint dan. Maar TNM duikt achter hun contract en wijst naar “de energie leveranciers”.

Fair enough. Je kunt geen korting van 50 cent geven als je maar 20 cent verdient. We moesten dus maar eens gaan kijken bij de ….

Energieleveranciers
Stroom leveren op enige schaal anders dan huishoudelijk gaat voor tarieven van onder de 5 cent per kilowatt. En die prijzen staan ZWAAR onder druk. Als je energie koopt tegen spotprijzen kan je al geregeld bijna nulprijzen krijgen en ik voorspel dat we dit jaar geregeld negatieve spotprijzen gaan zien : je krijgt betaald als je afneemt (let op heldere winderige weekeinden dit jaar). In zo’n energieprijzenlandschap heeft het geen pas om 35 cent per kilowattuur in rekening te brengen bij de klant. Dat is het dubbele van wat klanten thuis betalen (waar ze als kleinverbruikers door de overheid al een poot uitgedraaid worden door de energiebelasting die maar tot 10.000 kWh geldt). Bovendien zal je als laadpalenexoloitant met een grote gele LED op je paal EV’s moeten gaan lokken om van die negatieve prijzen te kunnen profiteren. Je zal daar de EV-rijder die zijn accu aan jullie beschikbaar stelt wel voor moeten belonen.

RED DE LAADPAAL!

En zo kom ik bij mijn slotbetoog. Het wordt de allerhoogste tijd dat iemand die zowel TNM als de energieleveranciers goed gezind is (Marjan Minnesma?) om mijn noodkreet op de agenda te zetten. Want als dit zo doorgaat dan wordt het kind met het badwater weggegooid: geen hond gaat nog publiek laden, veels te duur. Ik zou dat doodzonde vinden want elke plug-in die op locatie even voltankt bespaart een serieuze hoeveelheid CO2, en rijdt vervolgens uitstootvrij de woonkern weer uit.

Lars Boelen

Trusted Advisor Duurzaamheid

Naschrift 18-3-2016: Wow, dat duurde niet lang 🙂


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *