Alleen bijstand als je baan in eigen huis zoekt

De overheid helpt je alleen met inkomenssteun, in geval van werkloosheid, als je naar een baan in je eigen woning zoekt. Zoek je naar een baan bij jou in het dorp of in een stad verderop, pech, dan geen bijstandshulp……. Die vergelijking kwam bij me op toen ik het volgende bedacht:

Ik verkoop nu een aantal maanden duurzame energiesystemen aan particulieren en bedrijven. Ik zet daarbij zo veel mogelijk in op “all-electric” want in een beetje gas besparen geloof ik niet, de gasmeter moet er uit. Ik elektrificeer het huis en daarvoor zijn wat dure apparaten nodig. Ik was er al snel achter dat ik heel veel mensen kan helpen met een duurzaamheidslening. Dat zijn leningen met extreem lage rentes en hele goede voorwaarden. In heel veel plaatsen kan ik klanten helpen met bijvoorbeeld de duurzaamheidslening van de Stichting Volkshuisvesting Nederland. Deze SVN-lening tot €15.000 kent een rente van 1.6%. Daarmee is geld lenen extreem goedkoop en je moet het besteden aan doelen die energie besparen. Het consumentenrisisoco van “lenen kost geld” is nul, je bespaart veel meer dan de lening kost. Vaak wel het dubbele.

Voorwaarde is wel dat de verbeteringen op, in of aan je huis plaatsvinden. “Logisch”, zult u zeggen, maar ik wil jullie meenemen met mijn gedachtengang. 

Zonnepanelen op je dak

De lening wordt heel vaak gebruikt om zonnepanelen te kopen en zo zelf groene stroom te maken. Prima idee natuurlijk, maar zonnepanelen leveren verhoudingsgewijs erg dure stroom. Waarom zou je als overheid niet inzetten op zoveel mogelijk “Bang for the Buck”? Een zonnepanelensystemen dat 3000 kWh per jaar oplevert kost ongeveer €5000. Dat dat toch uitkam komt omdat je geen energiebelasting betaalt over zelf opgewekte stroom. Als je windaandelen zou kopen voor 3000 kWh dan kost dat €200 per 500kWh ofwel €1200. Toink. Da’s minder dan een kwart. Je draagt nog wel €120 per jaar bij aan het onderhoud van je windmolen, maar toch, da’s peanuts. Een duurzaamheidslening voor windaandelen die 3500 kWh opleveren kost €11 per maand, 10 jaar vast. De goedkoopste kolenstroom €34 per maand, 1 jaar vast. U leest dat goed. Maar de overheid heft evenveel belasting op windenergie als op bloedkolenstroom, zonnestroom is tax-free.

 
En het maakt voor die elektronen echt niet uit of ze van de boerderij van boer Harm helemaal naar jouw huis moeten reizen, of vanaf je eigen dak. Ze moeten hooguit een stapje extra maken door de stadstransformator, maar het hele landelijke stroomnet omzeil je. Het is gewoon lokale duurzame energie.

Nu volgt jullie hele “ja maar” lijst van postcoderozen, salderen enzovoort maar dat is allemaal politiek. Daar heb ik niet zoveel mee. Ik wil de planeet fossielvrij, daar moet de politiek maar even voor wijken. Ik wil er voor pleiten dat de overheid stroom van eigen dak gelijk gaat behandelen als CO2-vrije stroom uit de regio. Het doel is de uitstoot verlagen, niet het nationale dak verglazen.

Ik vind zonnepanelen cool en mooi maar niet iedereen kan of wil ze plaatsen of betalen. Wel kan iedereen via windaandelen zijn eigen CO2-vrije energie opwekken. En als de overheid echt een energierevolutie wil veroorzaken dan gaat ze mensen toestaan om windaandelen te financieren met een SVN-lening. Dan kan zelfs iemand met een bijstandsuitkering meehelpen met verduurzaming van het elektriciteitssysteem. Stroom kopen deed hij toch al, dat kan hij ook voor de helft van wat ie nu betaalt.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *