Over bouwmarktjacuzzi’s, kolenstroom en zonnepanelen

*** 14-03-2018 Omdat de LIDL ze nu ook weer verkoopt ***

Sinds een paar weken heb ik een eigen toko in “Nieuwe Energie Advies”. De leads die ik krijg in mijn regio bezoek ik persoonlijk. En ik wil hier wat ervaringen met jullie delen want het is erg leerzaam maar ik moet af en toe ook echt achter mijn oren krabben.

Ikzelf ben al jaren bezig met “alles duurzaam” en je hoeft mij niks te vertellen over LED, warmtepompdrogers, zonnepanelen en de Prius. Dat was ook zo ongeveer de mindset waarmee ik aan dit werk begon. Ik verwachtte allemaal mensen te treffen die ook helemaal vol waren van duurzaamheid maar de praktijk is een hele andere.

De leads krijg ik binnen door Facebookadvertenties en mensen zitten volgens mij met de iPad op schoot de kittenspam van de dag te verteren als de partner zegt: “Heb je gezien dat we €800 bij Essent moeten bijbetalen dit jaar”. Vette discussie volgt dan vermoed ik. Waarna de advertentie “Zonnepanelen huren” dé oplossing lijkt om deze vieze tegenvaller snel weg te poetsen. Enter Lars Boelen met zijn bedrijf “Everything Sustainable”.

Ding Dong. (Kleine jaren ’70 tussenwoning met achtertuintje van 6×6)

Goeie middag, Lars Boelen, ik kom voor de zonnepanelenhuur.

Goede middag, kom binnen en ga zitten

Voordat ik de mogelijkheden met u ga bekijken wil ik graag een kopie van de laatste energieafrekening en ik wil heel graag weten waarom U zo graag zonnepanelen wilt nemen.

Oh ja, dat had je al gevraagd, die nota. Ik weet alleen dat ons voorschotbedrag €75 omhoog is gegaan en dat we €800 moesten bijbetalen. Mijn vrouw zoekt de nota even op. Ah, daar is ie al.

(Ik werp blik op verbruikscijfers)
Uhm…….U gebruikt evenveel elektriciteit als een villa (ik kijk verbaasd om me heen)……heeft u pas een waterbed gekocht?

Nee, die hebben we al een paar jaar. Het enige wat nieuw is is die TV (50″ LED in de hoek) en de Jacuzzi in de tuin.

Rrrrrright, ja die ben ik nu al een paar keer tegen gekomen. Dat is de boosdoener. Zo’n bad heeft een verwarmings element van 2 kilowatt en een pomp die veel stroom verbruikt. Pak hem beet 20 kilowatt uur per dag… Maal 23 cent is ongeveer €5 per dag.

Waaaaaat? €150 per maand? Maar hij kostte maar €250!!!! En we hebben vorige maand nog wel een goedkoop contract voor onze stroom afgesloten!

Oh, mag ik vragen wat dat aanbod was?

Ja hoor, Essent stond met zo’n standje bij de MediaMarkt en we kregen €75 korting op onze nieuwe TV (wijst op glimmende breedbeeld) bij een  3 jaar vast contract, dus dat hebben we maar gedaan.

Stottersputterknutter

Dus de BV Duurzaamheid mag de torenhoge energierekening gaan wegpoetsen die veroorzaakt wordt door een ondoordachte aankoop in de bouwmarkt en die gestookt wordt op drie-jaar-vaste-kolenstroom van Essent.

Ik weet inmiddels al precies hoe het offerteproces gaat verlopen: ik leg uit dat het huurcontract betaald wordt met de stroom die het systeem opwekt. De prijs van de energie wordt dus 10 jaar vastgezet op een iets lager niveau dan nu (10-15€ per maand meestal) waarna het systeem voor een klein bedragje overgenomen kan worden waarna de 20 jaar daarna gratis energie genoten kan worden.

Dus …… als ik het goed begrijp gaat mijn energierekening niet met minstens €75 per maand omlaag, hoe moet dat dan met de Jacuzzi? Pas over 10 jaar van mij? Maar ik krijg toch zonnepanelen van jullie? 10 jaar, nou wie dan leeft die dan zorgt hoor. Ik ga niet voor een besparing van €150 per jaar zonnepanelen nemen.

Ik geloof dat ik, de zaken gaan goed, wat meer ga Cherry Picken….duurzaamheid moet wel een beetje van twee kanten komen hoor …..met een bouwmarktJacuzzi in elke tuin gaan we de oorlog echt niet winnen.

PS. Als Essent ballen had dan boden ze zelf Jacuzzi’s met steenkoolrestwarmte Stadsverarming aan.


(© @Reeshofwarmte 2015)


Reacties

3 reacties op “Over bouwmarktjacuzzi’s, kolenstroom en zonnepanelen”

  1. Ja, maar de buren hebben er ook een!

    Toch weer een goed voorbeeld dat geld een goede prikkel is om iets te doen of te laten. Hernieuwbare energie alleen gaat het nooit redden. Ben benieuwd hoeveel bouwmarktjacuzzi’s (krijg het amper mijn strot uit) er worden verkocht met een koolstofbelasting van € 100,-?

    1. Exact. Er moet iig een bord bij zo’n aanbieding: “Let op, kost €150 stroom per maand”

  2. […]  Een oplossing om al die bouwmarktjacuzzi’s duurzaam warm te houden, ze gebruiken net zoveel stroom als een eengezinswoning, maar niemand is […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *