Aardgas levert GEEN bijdrage aan onze economie

(Voor mijn ZZP-vrienden in de duurzaamheidswereld)

Een hele korte flashback naar mijn tijd in de fossiele economie.
Ik had een goedbetaalde job met een mooie titel bij een zeer gerenommeerd internationaal IT bedrijf waar ik via Skype nutteloze excellsheets heen en weer schoof tussen India en Hongarije tegen een klanttarief waar ik me nu nog voor schaam (en waarvan ik zelf een fractie zag). Ik werd elk jaar vlak voor de Focal Point Review of ander drieletterige event ’s nachts badend in het zweet wakker omdat ik zeker wist dat mijn nutteloze excellsheets nu dan toch echt zouden leiden tot waarschuwing en ontslag maar elk jaar was het weer goed genoeg voor 0% salarisverhoging, net zoals mijn uitblinkende collega’s kregen. In januari was de 5e ontslagronde in 5 jaar en ik stak mijn vinger op.

Nu terug naar de titel van mijn blog.

Minister Kamp/CBS vulde de media vanmorgen met  het paniekverhaal dat “de economie” niet zo hard groeit als zou kunnen omdat de aardgasproductie stagneert. Zijn economie bedoelt ie.

De Fossiele Economie kenmerkt zich als volgt:

  • Consument koop elke 20 jaar voor bijna niets een CV-keteltje 
  • Consument betaalt tot zijn dood €150-€350 per maand voor:
  • gas abbonmement
  • vastrecht op gas
  • elektriciteit abonnement 
  • electra vastrecht

Die 150-350 euro moeten eerst verdient worden (bruto €200-700) en gaan voor meer dan de helft naar aandeelhouders buiten Nederland. Maandelijks maken we met onze 5 miljoen huishoudens zo ongeveer een miljard over aan bloedkolenboeren, teerzand exploitanten en de aandeelhouders van de NAM: Shell en Exxon. Dat geld verdwijnt dus over de grens, weg uit onze economie, elke maand opnieuw.

Inmiddels werk en leef ik zelf steeds meer in de nieuwe economie, de fossielvrije economie. Dat zit zo. Ik heb in januari een huis gekocht, vlak voor ik mijn vinger opstak, en heb het helemaal fossielvrij gemaakt: gas er uit, warmtepomp er in, 5200 Wp op het dak. En niet zomaar de eerste de beste Chinese aanbieding du jour, maar zorgvuldig uitgezochte spullen die ik uitkoos na gesprekken met doorgewinterde Nederlandse ondernemers. Dat bleek achteraf een bijzonder goeie move, want voor de een ga ik warmtepompen aan de man brengen en voor de andere rij ik (nu nog even fossiel maar zo snel mogelijk elektrisch) heel Limburg en Brabant door om Zonnepaneel-verhuur uit te leggen. En dat draait als een tierelier. Elke dag gaan er nu panelen het dak op waardoor minder bloedkolen verbrandt worden, het is echt leuk werk wat ik doe en belangrijker, ik kan dat werk doen omdat ik in de lokale economie geïnvesteerd had! 

Maar kijk ook eens wat er in mijn eigen micro economie gebeurt: ik heb nog maar €120 euro per jaar aan energielasten (meest vastrecht overigens), het bedrag dat ik uitspaar heb ik in m’n eigen zaak gestopt. Elke keer als ik iemand zonnepanelen, LED’s, infraroodpanelen of een warmtepomp verkoop dan wordt de fossiele fantasie economie van Henk Kamp een stukje kleiner maar de echte economie, die waarin wij brood voor elkaar bakken en kopen, krijgt een enorme boost.

Ik ben met lokale ondernemers rondom mij heen, die met hetzelfde bezig zijn als ik, een heel netwerk aan het bouwen van diensten die helpen bij het afkicken van fossiel. Ik zit net zoveel tijd op Skype als in mijn IT tijd, maar nu met echte mensen die ik af en toe een hand kan geven en die, allen ZZP’er, veel meer als collega voelen dan ik ooit ervaren heb bij MegaCorp. Ik zie gewoon elke dag hoe goed het werkt, ik doe het nu een maand en ik wil nooit meer anders!

Het is mijn overtuiging dat als we Henk met z’n statistiekjes laten spelen achter zijn bureau dat hij ook heel gelukkig wordt, maar dat we niet meer moeten geloven dat “de economie” niet meer groeit als we stoppen met de aarde op te branden. En ik bedacht me nog wat. Als we de gasopbrengsten weglaten uit ons BNP (omdat het netto een last is, zie alle schulden die we nog in Groningen moeten aflossen) dan krimpt onze “economie” ineens gigantisch en hoeven we ook veel minder af te dragen aan Brussel. Kassa!

Afsluitend drie urgente punten die ik dagelijks tegenkom onderweg en die snel opgelost moeten worden:
1)  Een oplossing om al die bouwmarktjacuzzi’s duurzaam warm te houden, ze gebruiken net zoveel stroom als een eengezinswoning, maar niemand is daarvan op de hoogte (tot de afrekening komt, waarna de panelenman mag op komen draven)

2) De stroomprijs voor ondernemers moet naar 23 cent. Wist u dat ondernemers maar 5 cent per kWh betalen? Een kwart van wat u betaalt! En Essent kent “handige truukjes” om ondernemers thuis te laten profiteren van het zakelijke tarief. Poeffffffffffff. Ik ben dan ook wel ondernemer maar ook GroenLinkser en wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen. Weg dus met dit soort voordeeltjes die de Fossiele bedrijven voor hun grootverbruikers geregeld hebben in Den Haag.

3) Het land ligt nog tjokvol met asbest. In 2024 moet alles weg zijn maar er is geen hond die zich daar druk om maakt. Gaat zo NIET gebeuren.

Prettig weekend, Lars


Reacties

2 reacties op “Aardgas levert GEEN bijdrage aan onze economie”

  1. We zijn inmiddels al zo ver doorgedraaid dat als je zegt dat je tevreden bent met wat je hebt dat je een linkse rakker bent. We moeten steeds meer en steeds meer hebben. Net als kleine kinderen die nog een snoepje willen hebben. Het begint al vroeg op school waar als je geen Nike’s hebt je er niet bij hoort. En ouders willen natuurlijk dat je kind er bij hoort. Vervolgens is de jas aan de beurt, de broek, de fiets, de scooter, het houdt niet op. We maken mekaar hartstikke gek. Het kan gerust een tandje minder en dan is het leven nog best wel plezierig en heel misschien kunnen we dan nog een tijdje langer toe met deze planeet.

    1. Ik prijs me gelukkig dat mijn kinderen (10-13) nog niet besmet zijn. Maar inderdaad, allemaal een klein beetje minder (vlees bijvoorbeeld) zou ook enorm helpen, maar die boodschap moet je heel voorzichtig brengen want anders ben je gelijk zo’n linkse rakker.

      Mijn verkoopstrategie is nu : duurzaam is leuk en lokaal en beter voor je portemonnee. Soort trickle-down-sustainability 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *