Waarom de transitie gewoon gaat lukken…accutechniek

Na alle euforie van de afgelopen dagen tijd voor reflectie. Ik heb de resultaten van de #klimaatzaak ook aan mijn internationale netwerk voorgelegd en daar zitten nogal wat kernenergiefans tussen (en dan vooral fans van de nog niet bestaande Thoriumtechnologie). Het punt dat zij keer op keer maken is dat duurzame energie zo’n ontzettend lage dichtheid heeft, dat je enorme oppervlaktes met “zon en wind” moet volplanten om maar in de buurt te komen van zelfs maar 1 kerncentrale. Als je gaat kijken hoe snel je met kerncentrales 100% van je benodigd energie kan realiseren dan lijkt het ook wel erg aantrekkelijk. Maar toch kies ik voor zonne-energie en wind. Waarom?

  

Kernenergie is eigenlijk steenkool 2.0

Je bouwt een paar peperdure centrales (met publiek geld), koppelt die aan het electriciteitsnet en klaar is Kees. Iedereen blijft met handen en voeten gebonden aan energiebedrijven en overheid. Energiebedrijven hebben geen enkele incentive om diensten voor klanten goedkoper te maken en onze Fossiele Overheid 1.0 moet door burgers en rechters op het juiste pad worden gehouden. En dat leidt gewoon nergens toe, het gaat te traag en winsten komen op plekken terecht waar ze nooit meer terugvloeien naar de samenleving. Eigenlijk is het zoals onze Minister van Tegenspraak vanmiddag zei:

  
Samenleving 2.0

Ondanks dat kernenergie ons probleem op zou kunnen lossen kies ik er daarom niet voor. Als iedereen zelf zijn eigen energie opwekt en wat ie overheeft deelt met de gemeenschap dan komen we wél een stap verder. Binnen no time kunnen we alle daken volleggen en bufferen we de energie op zo’n grote schaal dat we samen een megagedistribueerde megakerncentrale hebben.

Gisteren en vandaag troffen twee nieuwsberichten mij als een donderslag:

opslagkosten gaan naar 100€ per kWh

opslagcapaciteit verdubbelt binnenkort door grafeen-lithium-ion

Over een jaar of vijf hebben we dus een tafelmodel koelkast op zolder staan waar we de dagproductie van onze zonnepanelen in op kunnen slaan. Hij zal ongeveer 1000€ kosten en zichzelf in twee jaar terugverdienen. Het wordt zo’n totale no-brainer om zo’n ding neer te zetten en aan je zonne-omvormer te hangen.

Voor twee tientjes hang je er een kastje tussen die realtime de actuele stroomprijzen bijhoudt: als de stroom goedkoop is en je hebt nog ruimte dan “download” je wat energie, als de energie rond GTST duurder is dan upload je wat je kan missen. Case closed. Huishoudens worden 100% fossielvrij. 

Als je een beetje snugger bent als energiebedrijf dan bouw je geen gascentrales meer maar buffercapaciteit en wordt je handelaar in electronen. Goedkoop inkopen, duur verkopen. Appeltje eitje.

Als we onze overheid dan ook nog zachtjes Nudgen naar kerosinetax en BTW dan kosten retourtjes Antalja gewoon €1500 p.p zodat funvliegen iets uit de geschiedenisboekjes wordt. Schiphol e.o. wordt weer een fijne plek om te wonen, Parijs en Berlijn doen we met de TGV, reistijd daarnaartoe is met de trein net zo lang als nu met in en uitchecken inbegrepen.

Ik ben echt heel optimistisch over onze fossielvrije toekomst, als we maar durven te investeren in onszelf ipv in centralistische infrastructuur en overheid.

Lars & Doris & Vrienden


Reacties

2 reacties op “Waarom de transitie gewoon gaat lukken…accutechniek”

  1. Leuk verhaal van die lokale opslag.
    Ik kan het je nog mooier maken.
    Met het toenemend gebruik van accu’s in auto’s wordt al een tijdje geëxperimenteerd met het inzetten van ‘afgeschreven’ accu’s voor lokale opslag. Ze zijn niet meer zo geschikt voor in voertuigen aangezien de capaciteit nog maar 80% is.
    Voor gebruik in lokale opslag is dat in veel gevallen geen enkel probleem (immers meer ruimte beschikbaar).
    De kosten van die accu’s zijn dus minimaal. Ze verlengen slechts hun levensduur. (anders werden ze gelijk gerecycled)

    1. Ja, natuurlijk is dat een hele goeie, alleen duurt het veel te lang voor afgeschreven accu’s in onze woningen gaan komen op een relevante schaal. (8-10 jaar voordat ze op zijn). Het is wel goed om dat traject vast te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *