By the way, BTW is de meest oneerlijke belasting

de PvvdA gaat de belastingen op basisvoorzieningen verhogen en dat compenseren met een kleine bijdrage voor de minst verdienenden. Is dat een goed idee? Raad eens……. nee!!

Stel Jan verdient €26.000 bruto per jaar zeg €2000 netto per maand (iets onder modaal). Joke kan al jaren geen werk vinden en is verplicht vrijwilliger in de bieb. Effectief betaalt Jan 19% belasting. Huisje, hypotheekje, kinderen naar school en voetbalabbonement. Zijn maandsalaris gaat schoon op. Op de spaarrekening staat nog een paar duizend euro 1% rente te trekken, ooit gespaard toen er nog geen kids waren. Heel gewoon. De inflatie van 2% eet 1% van zijn spaarpotje per jaar op.

Nu gaat Jeroen Dijsselbloem de belasting op water, kapper, boeken, café en bioscoop verhogen van 6 naar 22%. Op jaarbasis kost dat onze vriend ongeveer €800 als hij zijn gewoontes niet aanpast. Gelukkig krijgt Jan een belastingverlaging van 3% zodat hij €800 meer overhoudt om de rekening van te betalen. Fopspeen in de mond, woede in de kiem gesmoord.

Anne-Fleur in Bloemendaal verdient als notaris €150.000 per jaar, €5500 netto (13e en 14e maand voor de fun). Manlief is haar au-pair. Ze betaalt nu effectief 45% belasting. Haar gezin geeft €5000 per maand uit aan hypotheek, Appie, studies van de kinderen en golfclub. Op jaarbasis gaan ze 1600€ meer BTW betalen (ze consumeren wel twee keer zoveel ijsjes en kappersbezoeken omdat ze rijk zijn). Elke maand gaat er 500€ naar de beleggingsbank die een mooi rendement van 7% op hun groeiende aandelenportefeuille weet te halen.

Gelukkig voor Anne-Fleur wordt ook haar belastingtarief met 3% verlaagd zodat ze ….. Hee!!!! Wacht even!!!!! Ze houdt jaarlijks €4500 extra over (ruim twee keer Jan’s maandsalaris). Die bovendien na een jaartje al zijn aangegroeid tot €4815. En het jaar daarop weer.

We zien dus dat Jan Modaal klein wordt gehouden en met een grijpstuiver het bos in wordt gestuurd terwijl Anne-Fleur de miljarden lastenverlichting opstrijkt en goed renderend weg kan zetten bij haar investeringsfondsen: Geld maakt Geld. 

Nu weet u dus waar die 5 miljard in dit plaatje verstopt gaat worden: in de zakken van de goedverdieners.

 
Dat er iets moet veranderen is duidelijk. Als ik straks dictator ben ziet het plaatje er zo uit: 

– Basisinkomen voor iedereen van 16+

– geen subsidies en toeslagen (expliciet, zoals huur, of impliciet zoals hypotheekrenteaftrek)

– lineaire incrementele tax tot in het oneindige

– echte “vermogensrendement heffing” met forse vrijstelling voor prive pensioenspaarpot

En ook

– verplicht ziekenfonds voor iedereen

– en iedereen mag zelf weten wat ie voor plantjes achter z’n raam zet

Fijne dag nog!

Lars 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *