Warmtenetdenkfouten

Ik heb gelukkig geen aansluiting op een warmtenet, ik had daar nog nooit zo over nagedacht maar ik ben dat de laatste tijd meer gaan doen doordat ik wat tweeps volg die midden in de nachtmerrie zitten die warmtenet heet.

Als je me een jaar geleden gevraagd had “moeten we niet meer warmtenetten aansluiten?” dan had Ik “Ja natuurlijk” gezegd. Want wat is er nu slimmer dan 10 duizenden huizen met een dikke pijp aan te sluiten op de restwarmte afkomstig van kolencentrales of industrie? Die warmte zou weggegooid zijn en nu kreeg hij een tweede leven. Iedereen wint: restwarmte industrie kan verkocht worden, huizen “verbruiken” geen fossiele brandstoffen, klimaat vaart er wel bij.

FOUT!

Hier mijn denkfouten:
– een huis moet “by design” meer energie opleveren dan het verbruikt
– de warmtenet exploitant verdiend aan het wegzetten van GigaJoules en heeft geen enkel belang bij zuinige gebruikers
– de aangeslotenen zijn, ondanks alle beloftes van de overheid, overgeleverd aan gruwelijke vastrechtwoeker wurgcontracten voor triviale zaken als “afleversets en energiemeters”
– er is helemaal geen match tussen productie restwarmte en benodigde huiswarmte, in de praktijk wordt er dus speciaal hitte gemaakt uit fossiele bron, weg klimaatwinst.
– laagwaardige warmte over enorme afstanden verslepen is hopeloos inefficiënt en onbetrouwbaar, getuige de talloze wijkbrede storingen.

Kan dit gerepareerd worden? Misschien als…..
– het warmtenet eigendom wordt van buurtcooperaties en de fossiele mastodonten uit het plaatje verwijderd worden
– energiekosten puur verbruiksafhankelijk worden (vastrecht weg)
– huurders en eigenaars zo geprikkeld worden zo min mogelijk te verbruiken

Maar om heel eerlijk te zijn…..nee, eigenlijk niet
– in 2015 een huis bouwen met de bedoeling er een 10cm dikke kokendwaterleiding op aan te sluiten is echt te gek voor woorden, het slaat gewoon nergens op. Het is gewoon het ultieme fossiele denken : een huis als plek om centraal opgewekte fossiele hitte uit te stralen….absurd.
En (ik kan daar met mijn pet niet bij) warmtenet woningen worden BEWUST minder energiezuinig gebouwd en daarvoor worden MEERKOSTEN voor in rekening gebracht aan de toekomstige huurder/koper!

We moeten dus heel snel het idee van warmtenetten opbergen in een rond archief en gewoon energiepositieve huizen bouwen. Dan wint iedereen.

Warmtenet? Fossielenpret!

Ik heb gezegd

PS. Mocht u besluiten toch voor een warmtenetwoning te kiezen, bedenk wel dat u NOOIT meer van de aansluiting afkomt. Dus investeren in isolatie, zonnecollectoren en warmtepomp, jammer dan, uw woning zit voor altijd vast aan vastrechtwoeker.

(null)


Reacties

3 reacties op “Warmtenetdenkfouten”

  1. Voorlopig hoef ik nog niet weg uit mijn huidige woning, maar als we op zoek gaan zal het qua duurzaamheid een aantal criteria moeten voldoen:

    * Dichtbij een NS-intercitystation zodat auto niet noodzakelijk is (transport wordt vaak vergeten)
    * Geen stadsverwarming (ik hoef je niet uit te leggen waarom)
    * Geen (kans op) beschermd stadsgezicht (zonnepanelen/zonneboiler plaatsen omslachtig en beperkt, en veelal gewoon niet mogelijk)
    * Woning goed geïsoleerd (of isoleerbaar) en geschikt voor zonnepanelen/zonneboiler

    + de leefbaarheidseisen.

    Het zal niet meevallen een woning te vinden die aan al deze eisen voldoet – en misschien zal dat ook niet lukken. Maar we gaan het wel proberen. Stadsverwarming staat hoog op de lijst van zaken om te vermijden.

    1. Binnenkort op dit blog: mijn nieuwe huis en hoe ik het van het gas ga afsluiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *