In 2015 doen we dingen anders

Alweer een jaar voorbij. Geert verslikte zich niet, GroenLinks haalde de kiesdrempel niet in Weert (o.a. omdat bij de Europesche verkiezingen bleek dat 25% van Weert extreem rechts stemt), ik raakte verslingerd aan startups en crowdfunden en ik werd bijna starter van een eigen bedrijf….pfffff wat een jaar. In 2015 gaan we dingen heel anders doen, voor meer resultaat.

In januari lulde mijn kapper me in het kopen van een Razorpit een apparaatje dat “zogenaamd” je scheermesje wel 4x langer mee doet gaan. Ik koop nooit via TellSell (Fantaaaaaastisch Mike) maar ik ga jullie 1 ding verklappen: het mesje op de foto is nu 1 jaar oud en nog lang niet rijp voor de prullenbak, ergo, HET WERKT. De lubrifilm is totaal verdwenen, een serie putjes resteren, maar het mesje scheert nog heerlijk. Het gevoel om na het scheren je mesje aan te zetten voor morgen, geweldig! Ik heb dit jaar NUL MESJES weggegooid, de 4 mesjes die ik nog heb liggen gaan me met gemak tot 2020 brengen. Dus de wegwerpmaatschappij, giga reclamebudgetten van Gillette en Wilkinson: irrelevant geworden voor mij. Het heeft me wel aan het denken gezet, wat gooi ik nu nog meer weg wat met een klein beetje TLC gewoon nog oneindig mee zou kunnen gaan. Mentaliteitsverandering.

Dan de ziektekosten: vol in de hoofdrol in 2014, vooral negatief vanwege overwinsten, megareserves, bestuurders met teveel petten en zo. Ik maak al een poosje reclame voor de coöperatie Anno12 die dezelfde zorg gaat bieden, maar haar beleid laat maken door de deelnemers en eventuele winst weer verdeeld onder de leden. Ik word daar heel enthousiast van, “samen voor elkaar”! 2015 wordt kanteljaar voor de ZKV’s wat mij betreft.

Dan liep ik dit jaar tegen de stichting “Tijd voor Eten” aan. Ik was daar nooit zo mee bezig geweest, maar er blijkt een complete obesitas inteeltindustrie te zijn onder aanvoering van (Oud GroenLinkser, mind you!) Paul Rosenmöller. Het is een web van convenanten, kruisbestuivingen en verhulde belangen van organisaties als JoGG, Coca Cola, Nestlé, reclamebureau Schuttelaar, gezondheidswetenschapper Jaap Seidell en nog een paar. In 2015 ga ik helpen hun samenhang in kaart te brengen, poppetjes te “namen en shamen” en helpen een organisatie op te zetten die de overheid gaat leren dat het NIET om convenantenen “bewustwording” of zoiets vaags gaat. We gaan een lobby opzetten voor gezond voedsel zoals appels, peren, boerenkool en prei dat nu geen belangenbehartigers kent. S.M.A.R.T. doel? Dit echte eten met enige regelmaat in de mondjes van ons kroost stoppen: keukens op scholen, koks aan het werk, betrokken buurt die het organiseert. Die obesitas verdwijnt dan vanzelf.

Dan de fossiele brandstoffen…. Henk Kamp heeft zijn best er voor gedaan, maar schaliegas lijkt een stille dood te gaan sterven. My Home town heeft zich zelfs anti verklaard net als honderden andere gemeentes en provincies. Groningen is zijn hooivorken aan het slijpen, de NAM begint al zijn gezag te verliezen en Shell desinvesteert als een bezetene. De terminale krimp is ingezet met de lage olieprijzen als aanjager, het gaat nooit meer beter worden. Ik ga mijn steentje bijdragen: de CV ketel moet er in 2015 uit, in ruil voor extreem goede isolatie, zonnecollectoren en een warmtepomp. Een verzegelde gaskraan, dat is mijn doel.

Het leasecontract van de auto verloopt in oktober en ik ga geen nieuwe meer nemen. Ik werk nu 100% thuis en wat ik nog rij is tegenwoordig vooral lokaal. Eens kijken of ik tegen die tijd al een tweedehands EV kan vinden. Dat is trouwens wel een puntje: er komt in 2015 wat mij betreft een exportverbod op auto’s die met 0% BPM en BTW gekocht zijn. De miljarden die nu namelijk in BPM vrijstelling en geen wegenbelasting zijn gaan zitten worden na het leasecontract linea recta geëxporteerd waardoor de tweedehandsmarkt verstoken blijft van EV’s en hybrides. Terwijl daar nu juist de milieuwinst te behalen valt. Exportverbod dus.

De startup waar ik mijn hart aan verpand heb, BStriker testmanagement software, is hard gegroeid en geen startup meer, 2015 wordt het jaar van de grote doorbraak nu de eerste grote logo’s getekend hebben. Blijft raar om nu een jaar later met een groepje aandeelhouders (vrienden geworden) het managementteam dagelijks met raad en daad bij te staan, da’s andere koek dan een aandeel Ahold kopen. Onwijs spannend allemaal…. nog slechts enkele kaartjes beschikbaar om aandeelhouder te worden.

De andere startup waarin ik investeerde IS zelfs al doorgebroken: FastNed. Echt onwijs gaaf om bijgedragen te hebben aan de doorbraak van elektrisch tanken, de gele bogen zullen die van Mc Donalds als duurzaamheidsikoon uit het straatbeeld verdrijven en huishoudnaam worden. Mark my words.

Anders dus: als burgers met een hele grote boog om overheid, banken, reclamebureaus, convenantpushers, groene Vinkjes en Spa heen en samen zorgen dat schoolmaaltijden, Ziektekosten coöperaties , crowdfunden, lokale energie en altruïstisch delen (boe!! Uber) groot gaan worden.

Ik wens iedereen heel fijne Kerstdagen en een vuurwerkvrij uiteinde toe en volgend jaar er samen tegenaan!

En deze draag ik op aan al jullie:volgers, mentioners, retweeters en fantastische gesprekspartners die 2014 voor mij een echt kanteljaar gemaakt hebben. In 2015 spreken we ergens IRL af, afgesproken?

Lars

Leave a Reply