Martin Sommer in Volkskrant: “Jammer van die 20 miljard”

Vanmorgen brengt Martin Sommer in De Volkskrant zijn visie op het schaliegasdebakel van de afgelopen weken. Hij sluit af met de conclusie dat het jammer is dat we niet voor de 20 miljard gaan die in de grond zitten, “kunnen we JSF van kopen, of ontwikkelingshulp van doen”.

Zucht. Helm op, hoofd boven de rand van mijn schuttersputje uit, iPad in de aanslag: daar gaat ‘ie!

Sommer vindt dat onze ministers zitten te klooien met hun rapporten met “beheersbare risico’s”, de ene na de andere gemeente verklaart zich schaliegasvrij, zelfs als daar verantwoordelijke partijen als het CDA aan de macht zijn. Sommer vindt dat Kamp net als in Zweden een beautycontest uit had moeten schrijven, waar gemeentes mochten bieden op het huisvesten van een kernafvalopslagplaats. De winnende gemeente werd ruimhartig beloond met nieuwe bibliotheek, zwembad en busverbinding. Als Kamp dat zo had aangapakt had ‘ie vast wel een of ander Brabants dorpje zo gek gekregen om de langetermijnrisico’s op te geven en voor een nieuwe jeugdsoos te kiezen.

Maar daar gaat het niet om Martin! Want:
– de kolen die de VS nu niet meer verbranden worden elders verbrand, een uitbreiding van de fossiele economie leidt direct tot een grotere uitstoot van CO2. Het maakt niet uit dat door schaliegas de VS “Kyoto” dreigen te gaan halen als ze hun probleem daarvoor ge-exporteerd hebben.
– jou “20 miljard” is 20 miljard omzet, geen 20 miljard winst, wat er aan winst resteert kan pas over 18 jaar geïnd worden. De burgers van dit land gaan er, behalve zij die zich omscholen tot redneck, alleen risico’s voor krijgen, geen voordelen. Deze week verschillende berekeningen gezien dat de economische waarde van al dat gas heel goed negatief zou kunnen zijn, laten zitten levert dan geld op, bij wijze van spreken.
– de groep van 55 hoogleraren die zich een politiek oordeel meenden te mogen aanmeten is een piepkleine compensatie voor een gigantische democratische lacune die het Nederlandse wetboek bevat: de mijnbouwwet, die de minister de gelegenheid biedt om per decreet zeer vergaande beslissingen te nemen zonder democratische controle vooraf (achteraf is een beetje laat bij milieurampen). Een handtekening onder een winningsvergunning is voldoende om zoiets gevaarlijks als “Fracken” toe te gaan passen, iets wat in Napoleons tijd nog totaal niet aan de orde was.
– Dat die Zweden in Lapland er voor kozen om hun rendierweilanden aan de gevaren van uraniumdampen vrij te stellen is hun keuze, maar als ze in St. Fraccendonk door hun kniëen gaan voor Kamp en het gaat mis dan is Gelderand, Brabant en Limburg voor de komende 10.000 jaar van schoon drinkwater afgesloten. Die verantwoordelijkeid moesten we maar niet bij wethouder Hekking neerleggen.
– Nederland gaat helemaal geen vieze kolenstroom gebruiken omdat we geen schaliegas mogen gaan winnen, gadver, nee, we gaan ten eerste het zonne- en windstroomoverschot uit Duitsland opmaken, en daarna zelf onze daken volleggen met panelen.

Conclusie dat het te laat is om de discussie nog om te buigen om die “20 miljard uit de grond te halen” deel ik, maar ik vind het niet jammer, ik vind het geweldig!

“INCOMMING!!!!!!!!!!!”

image


Reacties

5 reacties op “Martin Sommer in Volkskrant: “Jammer van die 20 miljard””

  1. Carel muller avatar
    Carel muller

    T blijft tobben met Martin S. Goed dat je de moeite nam hem te corrigeren.

    1. Hoi Carel, Bedankt voor je reactie. Ja, zoals je aan mijn schaliegasposts kan zien steek ik er aardig wat energie in, maar als ik 100 mensen van extra informatie kan voorzien, dan is het voor mij meer dan de moeite waard, ik heb helaas niet zo’n podium als Martin, Lars

  2. […] Dit is de laatste keer dat ik het woord Sommer in de mond neem, ga er geen energie meer in steken, wat een bagger stort hij uit over mijn ochtendkrant […]

  3. Ik wens je een veeeel groter podium!

    1. Hallo Cees,

      Wat een aardige reactie! Dankjewel. Ik doe m’n best. Doe soms ook gastblogs, maar als je nog tips hebt hou ik me aanbevolen

      Lars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *