“#Shell HQ, we have a problem” (over de #CarbonBubble)

Vandaag publiceert Milieudefensie een rapport over de voorraden olie en gas die Shell in de boeken heeft staan als “reserves”. Het IPCC heeft berekend dat fossiele bedrijven ongeveer 80% van hun reserves in de grond moeten laten zitten als we als mensheid een kans willen maken om de wereldwijde temperatuurstijging sinds 1750 onder de twee graden Celsius te houden.

Bij Milieudefensie denk ik altijd aan aan bomen vastgeketende aksievoerders en andere media-aandacht trekkend geweld. Niet hier. Met een wetenschappelijk feitenrelaas wordt in het rapport heel helder duidelijk gemaakt hoe de vork in de steel steekt. En dat is voor ’s lands grootste bedrijf NIET BEST. De rollen lijken omgedraaid tegenwoordig, het is niet meer Shell dat met een rapportje NigerDeltaOlie rechtpraat maar de klimaatwetenschap die de grootste bedrijven op aarde neersabelt op een manier die volgens mij maar moeilijk te weerleggen is.

Die 80% is overigens een gemiddelde voor alle fossiele bedrijven op de wereld, maar hoe viezer de reserves (hoe meer CO2 vrijkomt bij verbranding, of tijdens de winning) hoe gevoeliger een bedrijf voor de effecten van de “Carbon Bubble” is, zoals dit fenomeen van het niet kunnen verkopen van wat er in de grond zit heet.

Shell heeft ontzettend veel schaliegas, teerzand en andere vieze fossiele brandstoffen in de boeken staan, en het is voor de aandeelhouders (o.a. KWA en ons aller ABP, om er maar een paar te noemen) met grote vrees te vrezen dat de verliezen die Shell in zijn boeken zal moeten gaan schrijven van epische proporties zullen blijken te zijn.

Aan U en mij om goed op onze beleggingen en pensioenen te letten en dus te zorgen dat onze pensioenfondsen zich terugtrekken uit de fossiele industrie. Kom op jongens, voor niets gaat de zon op, we hebben een hele maatschappij om te bouwen!

Nieuwswaardig? Twitter er over met #CarbonBubble #Shell en @ABPFossielvrij

Bron : Milieudefensie


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *