Nieuwe accu + laadinfrastructuur = revolutie

Deze week kwamen er twee ontwikkelingen op mijn pad die bij elkaar opgeteld het einde van het fossiele auto tijdperk in Nederland betekenen.
Ik ken er maar een woord voor en dat is het Engelse “disruptive”, de Nederlandse vertaling hiervan is “verwoestend” maar dat is te negatief, ik bedoel “opzijnkopzettend”. Wat waren die twee ontwikkelingen?

Ontwikkeling 1
Het snellaadnetwerk van FastNed. Dit netwerk dat er over 1,5 jaar gewoon ligt zal in staat zijn het groeiende aantal volledig elektrische auto’s op de snelweg te snelladen. Het klassieke zoeken naar een “gratis parkeerplaats met gratis laadstroom” gaat namelijk even snel verdwijnen als het is opgekomen. Het was een pioniersdingetje.

Ontwikkeling 2
Deze week maakte Power Japan Plus bekend dat ze een werkende batterij hebben op basis van Dual Carbon (zowel aan de + als de – kant word natuurlijke koolstof gebruikt, lithium blijft de energiedrager). Wat deze batterij bijzonder maakt?
– hij is inherent veilig (Boeingbrandjes kunnen niet)
– hij heeft 10 procent meer capaciteit en kan veilig volledig ontladen worden
– hierdoor effectief 30% meer “range”
– hij kan 3000x opgeladen en diepontladen worden (10 jaar lang 6x per week dus, pas de derde eigenaar moet aan batterijvervanging gaan denken)
– opladen zonder dat de accu warm wordt, dus geen energieverliezen bij laden/ontladen, maakt auto’s nog eenvoudiger te maken
– omdat hij zo makkelijk laadt kan remenergie ook heel efficiënt opgeslagen worden, dus nog verdere range.
– en last but not least : hij kan 20x zo snel opgeladen worden als bestaande accu’s

Deze accu kan in gewone batterijfabrieken gemaakt worden, en het bedrijf maakt al testseries, het is geen laboratoriumideetje, nee, deze batterij wordt op korte termijn op de markt gebracht.

Als je die twee bij elkaar optelt dan zie je opeens over 5 jaar heel Nederland elektrisch rijden. En dat is dan geen droom meer, maar gewoon realiteit.

TwitterVolgen


Reacties

Eén reactie op “Nieuwe accu + laadinfrastructuur = revolutie”

  1. […] Verder ben ik heel erg te spreken over de aanstaande uitrol van Europa’s eerste landelijke snellaadnetwerk […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *