De overheid en het achterhoedegevecht van de energietransitie

Tijd om vooruit te kijken. De ene na de andere evolutionaire of revolutionaire energiewinning of energieopslag vliegt je om de oren. Of het nou om zonnecellen zonder lood, vliegwielrevoluities of op Tesla accu’s gebaseerde thuisopslagsystemen gaat, het gaat hard nu. Ik hinkel een beetje op twee gedachten en ik vraag jullie even mee te denken.

HVDC – trans Europa
Enerzijds zie ik een toekomst met bedrijven die met 100’en vierkante kilometers zonnepanelen van Marokko tot Egypte de elektriciteit middels HighVoltageDirectCurrent -netwerk (HVDC, super gelijkstroom) naar Europa brengen. Hier is een trans-Europees netwerk voor nodig, met ditto verdragen, investeringen, doorlooptijden, wetgeving en belastingen. En natuurlijk multinationals die er vet aan gaan verdienen en de burger van de regen in de drup brengen.

Lokaal
Anderzijds voorzie ik dat zonnepanelen zo goedkoop en efficiënt worden dat je op bijna elke Nederlands dak wel voldoende stroom kan opwekken voor eigen gebruik. Als we die stroom die we met z’n allen om 1 uur ’s middags opvangen nou niet op het net bufferen (“gratis dumpen op dure gemeenschappelijke infrastructuur, schande!!!” zou de VVD roepen) maar thuis opslaan in onze elektrische auto en een buffersysteem dat op zolder kan hangen, dan hebben we ALS BURGERS helemaal geen pan-Europees netwerk nodig.

Burger versus Bedrijfsleven
En dat vind ik eigenlijk een veel aantrekkelijker alternatief. Want we zitten nu in de situatie dat “burgerenergie” en “bedrijfsenergie” als een pot nat behandeld wordt, en waarvan de kosten, how convenient, bij die partij neergelegd worden die de minste macht heeft, juist ja, bij U, de burger.

Dus als we ons nou massaal op de nieuwste technieken storten en onze daken volplempen met zoveel panelen als we kwijt kunnen en we gaan dat in onze wijk opslaan, dan kunnen we over een paar jaar onze eigen G.E.B.’s (herinnert u ze nog?) weer tot leven wekken en gebruiken om onze energie onderling uit te wisselen. Kunnen we al die privacyschendende “slimme meters” weg laten halen en een hele dikke neus maken naar meneer Kamp met zijn corporatistische VVD-plannetjes. En dan mag de industrie zien hoe ze onderling de kosten delen van hun landelijke en Trans-Europese netwerken, hun halve eeuw oude kerncentrale en roet uitstortende waddenzeecentrales.

Wij burgers hebben de centrale overheid helemaal niet nodig voor onze basisbehoeften (lees meer daarover in dit prikkelende blog). Al die energieheffingen, weg ermee door off-grid te gaan, het is allemaal sponsoring van het bedrijfsleven dat maar niet echt wil vergroenen!

Energie? We komen er in om, dus dat regelen we zelf wel!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *