Site pictogram Lars Boelen

Mantelzorgmasterclass, wie betaalt die?

Het leuke van in de politiek duiken is dat je van veel maatschappelijke problemen te horen krijgt waar je eerder geen benul van had, je krijgt ze op een presenteerblaadje aangereikt. En het leuke van bloggen is dat je er vervolgens ook nog wat mee kunt. Zo kreeg ik gisteren de volgende casus van een Twittervriendin aangereikt:

“Mijn partner, fysiotherapeut, geeft vrijwillig trainingen aan mantelzorgers om ze te leren hoe ze zich tijdens hun zorgtaken niet moeten overbelasten met tillen, verplaatsen en dergelijke. De cursus is een groot succes en heeft evident maatschappelijk belang (want gezonde mantelzorgers zijn de werkpaarden van de Nederlandse zorg, LB), maar kan vanwege werkdruk niet onbeperkt gratis gegeven worden. Wie zou je nou moeten aanspreken/schrijven om deze handschoen op te pakken”

Kijk, dat is een leuke vraag. “Verzekeraar van de mantelzorgontvanger” was mijn eerste reactie. Maar dat is lastig, want mantelzorgers hebben de nare eigenschap dat ze vaak voor meerdere mensen zorgen en dan gaan de verzekeraars van al die mensen naar elkaar wijzen. “De gemeente, want die doet de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)”. Dat zit al meer in de richting, maar gemeentes zijn niet erg draagkrachtig en moeten die nu ook nog thuiszorgers gaan trainen?

En zo kom ik dus tot mijn politieke standpunt (#GroenLinks #Weert):

Het trainen en begeleiden van mantelzorgers die daar om vragen is iets wat de gemeente aan het hart moet gaan, en zij zal zich dan ook inzetten om met alle, of dan tenminste de 3 grootste, zorgverzekeraars om tafel te gaan zitten om een fonds te creëren (gevuld door gemeente, en ZKV’s) om trainingsfaciliteiten voor mantelzorgers te realiseren. Voor de hand liggende trainingen zijn inderdaad “tillen & draaien”, “administratieve zorg (hoe organiseer je alle betalingen, belastingen, vrijstellingsaanvragen etc), maar ik denk ook aan zaken als rouwbegeleiding en omgaan met psychosociale problemen. Heel veel kun je denk ik faciliteren door zelfhulpgroepen te faciliteren, maar ik denk dat het heel goed is als je professionele begeleiding faciliteert en die moet fatsoenlijk betaald worden. Ik pleit dus niet voor en AWBZ-achtige kerstboom waarin binnen notime professionele dakpanschildercursussen in het pakket zitten, maar gewoon, weet ik veel, de top 10 van meest voorkomende mantelzorgkwesties.

Laten we onze mantelzorgers ondersteunen in hun onbetaalbare maatschappelijke rol en ze de gereedschappen geven die ze nodig hebben. Wij van GroenLinks maken ons daar hard voor.

En waar we deze trainingen gaan geven? Hier in Weert in ieder geval in het hart van onze samenleving : het binnenkort lege, prachtige multifunctionele oude stadhuis natuurlijk.

Mobiele versie afsluiten