Site pictogram Lars Boelen

Hoe de fossiele elite “duurzaam” om zeep helpt / De ambtenaar

Ik heb er vandaag lang op gebroed, maar de boosheid is niet weg, en ik weet uit het verleden dat bloggen me enorm oplucht, dus daar gaat ie weer.

In Medemblik is een windmolen neergezet die zó groot is dat hij een naam heeft gekregen : “De Ambtenaar” (naar een oude draaimolen die er ooit stond en bijna nooit draaide). Het is niet echt een windmolen, het is een machine die bedacht is voor extreem rijke Nederlanders die de best betaalde subsidieadviseurs, hinderwet experts en bestemmingsplanwijzigers aan het werk hebben gezet om via een stapeling van subsidies een apparaat neer te zetten dat het stadsgezicht van Medemblik voor altijd verziekt en nog jarenlang gesubsidieerd moet worden om concurrerende stroom te kunnen leveren. Het ding kost in zijn eentje 15 miljoen euro. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de molen 8 miljoen kostte om neer te zetten, en 7 miljoen winst oplevert voor de “investeerders”. Hoe ziek onze belastingwetgeving is blijkt wel uit het commentaar van de Grijpman zelf:

‘Bij de locatie keuze en het vergunningen traject zijn de investeerders echter helemaal niet betrokken geweest. Wij zijn pas uitgenodigd toe alles vergund was, de subsidies toegekend en het krediet toegezegd.’

Er was dus helemaal geen investeringsrisico meer, alles was al in kannen en kruiken. Het enige risico dat hij loopt is dat het minder waait dan verwacht:

‘De overheid heeft dit schema bedacht om investeringen van particulieren in schone energie te stimuleren. Deze windmolen valt daaronder, maar er zijn veel meer duurzame projecten op deze wijze gefinancierd. De terugverdientijd van zo’n investering is typisch 4 á 5 jaar, en het gemiddeld rendement bedraagt zo’n 10 procent’

Dus als je in Nederland miljoenen verdient dan heeft de overheid “schemaatjes” bedacht die voorkomen dat je miljoenen aan loonbelasting moet betalen door te investeren in projecten die zichzelf terugbetalen in 5 jaar en ook nog eens 10% rendement (belastingvrij) opleveren. Heeft u de afgelopen jaren nog wel eens naar rendementen op spaarrekeningen gekeken, van pak ‘m beet de bank die de heer Groenink met zijn nietsontziende geiligheid voor “shareholder value” geruïneerd achterliet, ABN AMRO: 1,6% (en daar gaat nog 30% VRH van af).

Beste Rijkman. Jij en je cronies VERZIEKEN de hele duurzaamheidsontwikkeling in Nederland voor eigen gewin, mensen die het beste met ons land voor hebben krijgen daardoor een slechte naam : “Jullie zetten van die enorme ondingen aan de rand van ons dorp”. Als Medemblik een windmolencoöperatie had opgericht (en getracht had alles zonder subsidie te financieren) dan hadden ze netto 11 miljoen geïnvesteerd in kleinere windmolens, zoals type “de Amstelvogel” van coöperatie de Windvogel, met 120 meter hoogte maar liefst 80 meter lager dan de Ambtenaar (ongesubsidieerd 2,25 miljoen per stuk), plaatsbaar met normale apparatuur en dan was er met 4 molens trouwens wel sprake geweest van een wettig subsidie gerechtigd windpark. Was 4 miljoen goedkoper geweest, een half megawatt meer stroom opgeleverd, en ook nog eens 25% goedkopere stroom opgeleverd! ZONDER subsidie!

Nu staat er een megalomaan onding, enige in zijn soort op aarde als een soort fallussymbool uit te stralen naar echte duurzame Nederlanders : “Kijk zo gebruik je je old boys network om subsidiepotjes leeg te zuigen en loonbelasting te ontduiken die Jan met de korte achternaam wél gewoon moet betalen”

Ik ben altijd al tegen duurzaamheidssubsidies geweest voor technieken die concurrerend zijn. Laten we alsjeblieft voor een level playing field zorgen (alle maatschappelijke kosten van kolen- en gasstroom toerekenen aan de producenten) dan komen de zinvolle investeringen in zon en wind en opslag vanzelf.

Nog meer lelijks over windmolens lezen?

Een ongemakkelijke waarheid over windmolens?

Mobiele versie afsluiten