Medicinale Hennep – 2. Geschiedenis – Basisbegrippen

Hennep is al sinds mensenheugenis een basisgewas geweest in de landbouw. De plant levert lange sterke vezels waar al duizenden jaren touw en stoffen van gemaakt worden. Het geperste zaad levert een gezonde voedzame hennepolie. Het was al die tijd een favoriet gewas bij boeren omdat het snel groeit, hierdoor geen bestrijdingsmiddelen nodig heeft en zeer diep wortelt en daardoor geen (kunst)mest nodig heeft en zelfs de grond verbeterd. De heilzame werking was al millennia bekend, al wist niemand precies hoe dat nou precies zat.

In 1937 werd in de VS door de wetgevende macht plotseling de productie van hennep zeer sterk aan banden gelegd. Het was bepaalde politici namelijk opgevallen dat er in toenemende mate hennep gerookt werd als ontspanningmiddel. Het feit dat de steenrijke familie Dupont zeer grote politieke invloed had en zojuist het patent op Nylon vezels had gekregen had hier natuurlijk NIETS mee te maken. Dat de grote concurrent van Nylon vezels van de markt verwijderd werd is slechts een toevallige voetnoot in de geschiedenis.

Wel jammer dat hennep hierdoor voorgoed in het verdachtenbankje van maatschappij ontwrichtende substanties terecht kwam, iets wat alcohol en tabak gelukkig bespaard is gebleven.

Medicinale werking
Groot was dan ook de verwondering in de medische wereld toen ontdekt werd dat er twee hele belangrijke pijnreceptoren in het menselijk lichaam perfect reageren op de twee werkzame stoffen in hennep : THC en CBD. De pijnreceptoren CB1 en CB2. Een receptor is plekje op de zenuw waar een signaal binnenkomt of wordt doorgegeven. Pijnprikkels worden via de receptoren naar de hersenen getransporteerd. Als je een receptor-actieve-stof inneemt dan gaat deze stof vastzitten op zo’n receptor waardoor de pijnprikkels niet wordt doorgegeven : de pijn wordt effectief geblokkeerd.

CB1 receptoren vinden we vooral in de hersenen, deze reageren sterk op THC
CB2 receptoren vinden we vooral in het immuun en spijsverteringssyteem en reageren sterk op CBD.

Oeps
Dus nu bleek hennep niet alleen een heel goed landbouwgewas te zijn, maar ook nog eens wetenschappelijk aantoonbaar werkende medicinale stoffen te bevatten.
[lijst met wetenschappelijke artikelen]

2 Hoofdfamilies hennep
Hennepplanten stammen af van twee oervarianten: Cannabis Indica en de Cannabis Sativa

20131229-230926.jpg

De variant Sativa heeft een relatief hoog THC gehalte (de hersenactiviteit stof) en de Indica variant een hoog CBD gehalte (de immuunsysteem stof).

En dan?
Als je deze basiskennis hebt dan komt er volgens mij maar 1 vraag bij je op : hoe krijg ik die twee stoffen in zo puur mogelijke vorm in handen om er medicijnen van te maken. FOUT!

Onze overheid heeft een halfslachtig bureautje opgericht dat de planten kweekt en bloemtoppen (waar de concentraties werkzame stoffen het hoogst is) verzamelt, bestraalt (WTF, cannabis is zowel anti-bacterieel als anti-schimmel) en als poeder in theevorm of inhalatie product verkoopt aan pharmacydistributieketens (apotheken). Maar dit zijn, zeg maar, medicijnmanmiddeltjes. Je wilt als arts natuurlijk de 100% puur werkende stof kunnen voorschrijven als je patiƫnt met kanker, reuma, epilepsie of depressie zit, dan wil je geen theezakjes.

MAAR DAT IS DUS VERBODEN!!!

In onze wet, die de kwispelende hondjes in Den Haag op verzoek van de VS gemaakt hebben, staat dat je maximaal 30 gram (zei u “one ounce”?) bloemtoppen mag bezitten. Alsof je naar de drogist gaat en maar twee paracetamolletjes mee mag nemen!

Waar Stormglas sinds 2 weken helemaal voor gaat is volledige legalisering van ALLE varianten van hennep zodat bedrijven, en als die daar niet aan willen (och arm, hun reputatie) , dan toch in ieder geval burgers zuivere THC en CBD kunnen gaan maken en zo, we zagen het al hierboven al, wetenschappelijk aantoonbaar werkende medicijnen te maken tegen in ieder geval pijn, maar vermoedelijk nog een hele trits aan andere aandoeningen.

Olie
THC en CBD in zuivere vorm zijn vetachtige stoffen, ik geloof van een vaseline-achtige taaiheid. Deze vorm van zuiverheid is voor consumenten nauwelijks haalbaar of nodig, maar 90-95% puur wel en dan is het een dikke olie. Deze “hennepolie” (niet verwarren met wat je bij de reformwinkel koopt!) is wat ik nastreef als heilige graal van de zelfmedicatie. Met twee druppels per dag zijn velen pijnvrij die eerder voor kapitalen aan dozen pharmapillen slikten en leden onder de bijwerkingen.

De volgende keren ga ik aan de slag met:
– hoe krijg ik een ontheffing voor kweken
– waar krijg je goed hennepzaad (met hoge concentraties werkzame stof)
– ontkiemen / groeien / oogsten / drogen
– binnen of buiten?
– Winning werkzame stof in olievorm
– Eerste gebruik : oefenen met dosering
– gebruikerservaringen
– standpunten politieke partijen

Eerder verschenen
– Deel 1 – De corporatistische overheid
-Deel 3 – Ontheffing, 5 plantjes en zaadjes
TwitterVolgen

Join the Conversation

3 Comments

  1. Tijdens de 2de Wereld Oorlog werd er door de Amerikaanse regering onder grote druk en met grote spoed hennep kweek weer opgestart en aantal wetenschappers claimen dat hennep de oorlog 1 a 2 jaar korter heeft laten duren .In 1947 werd de ban op hennep weer ingesteld.
    Om even belang van zo’n plantje te onderschrijven.

Leave a comment

%d bloggers like this: