Een nieuw elan voor de overheid

Als je er als burger van overtuigd bent dat het anders moet met onze samenleving, dan heb je tegenwoordig elke twee jaar de kans om een volksvertegenwoordiger te kiezen die jouw droom uit mag gaan werken.

Probleem is dat een volksvertegenwoordiger in zijn eentje in de praktijk niet zoveel voor je kan beteken en (uitzonderingen daargelaten) op zijn minst kans moet zien om met zijn of haar politieke groepering in de coalitie te komen om daadwerkelijk aan de touwtjes te kunnen gaan trekken.
De regeringen bestaan echter allengs uit excentriekere combinaties van ideeënclubjes, en van echt nieuw elan is al jaren geen sprake meer. De regering die we nu hebben is zelfs van een bizarheid dat het met geen pen te beschrijven is : liberalen die niks liever willen dan marktregulatie (namelijk speciale energietransporttarieven voor speciale gebruikers), en een Socialistiese Partij die denkt dat je met nivelleren van inkomens tussen 2 en 4x modaal de sociale heilstaat creëert. Dat daarvoor honderdduizenden mensen hun dromen maar moeten opgeven omdat ze baan, huis en sociale zekerheid kwijtraken is geen probleem, want er is immers genivelleerd.

Als je door zoveel Haags onbenul tot de conclusie komt dat je ze daar maar in hun sop moet gaar laten koken en dat je als burger dan maar zelf het heft in handen moet nemen, loop je tegen een enorme muur van bureaucratie aan. Ik verwijs naar blogs als deze en deze, geschreven door een blogger met heel concrete bruisende en volgens mij super kansrijke ideeën voor een nieuwe participatiesamenleving, maar die door het establishment (de ambtenaar achter het loket en de wethouder die hij vertegenwoordigt) worden tegengewerkt.

“Deze combinatie van maatschappelijke functies staat niet in ons bestemmingsplan”

Waaaaaaaaaaaaaaah

Hallo!!!!! We moeten tussen nu en 2030 onze samenleving ombouwen naar fossielvrij. Joehoe! Wethouders van ruimtelijke ordening, als een jonge ondernemer, bruisend van energie en ideeën komt vragen om een leegstaand kantoor omdat hij zonder overhead zijn ideeën wil concretiseren : MEEWERKEN!!! Baat het niet dan schaadt het niet. Dat kantoor staat al 8 jaar leeg, zal nooit meer commercieel gebruikt worden, en de kans bestaat dat er een nieuwe Apple gevormd wordt, IN JOUW GEMEENTE!

Banken geven alleen maar geld als je een kantoor huurt van een makelaar in de stad, en een leaseauto regelt bij de lokale garage en een krediet afsluit van 1,5 miljoen. Dat is funest voor elk initiatief. Zelfs platzak kan je het beste idee van de wereld hebben, maar zonder plek om er op te broeden gebeurt er niks mee. Nee dus! Jullie, wethouders, handhavers, beleidsmakers en raadsfracties moeten broeikassen faciliteren. Elke steuntrekker met een half idee geef je gratis 100 vierkante meter in die leegstaande fabriekshallen of kantoren, en je stelt verder geen eisen. Moet je kijken wat er gebeurt!

Van de 100 gaan er twee een weetplantage beginnen, maar de andere gaan fietsen recyclen, schilderen, auto’s oplappen, computerdingetjes frutselen, en andere creatieve dingen bedenken.
Dat is waarde creëeren, dat is investeren in je gemeenschap.

Ik ga daar als verse GroenLinkser in mijn gemeente Weert werk van maken. Groen, omdat het lokaal is, Links omdat je dure spullen die niet gebruikt worden en staan te verstoffen teruggeeft aan de gemeenschap, HEERLIJK!

En ja, daarvoor zullen eigenaren van van die panden mee moeten gaan werken, want die panden staan voor virtuele bedragen in de boekhoudingen van bedrijf en bank. DAT is de rol van de overheid! Om DIE partijen te overtuigen dat ze OM moeten! Overheid, onroerendgoedeigenaren en banken hebben maatschappelijk goud in handen. Tijd om het terug te geven aan de creatieve initiatiefnemers die waarde gaan creëeren in hun gemeenschappen!

Voorwaarts kameraden 🙂

TwitterVolgen

Ps. Bijvoorbeeld de serie “Fossielvrij” hierboven is een goede introductie in andere maatschappijverwoestende veranderingen die ik voorsta.


Reacties

Eén reactie op “Een nieuw elan voor de overheid”

  1. […] op kan geven : legalisering van hennep (pleit voor grote wietplantage voor medicinale canabisolie), gratis weggeven van onverhuurbare kantoor en fabrieksruimte aan uitkeringsgerechtigden, aktie voor braakliggend terrein….. hadden we inhoudelijk kunnen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *