De overheid en nutsbedrijven : Interview Noé van Hulst in Volkskrant

Ik ben er stil van, het interview in de Volkskrant van vandaag met Noé van Hulst, oud directeur generaal op het Ministerie van EZ. Hij is een decennium aan het roer geweest van EZ in de tijd dat onze nationale energievoorzieningen “commercieel” moest, marktwerking en zo. Kijk, ik ben geen doctor in de economie, maar ik heb wel altijd gevonden dat als je maar 1 infrastructuur hebt, je ook geen marktwerking kan verwachten. Dat geldt voor het spoor, elektriciteit, water, gas, en de belastingdienst. Maar omdat onze nationale toplaag vergiftigd/geïnfiltreerd is door Goldman Sachs, KPMG en dat soort bedrijven en die bedrijven goudgeld verdien(d)en aan het begeleiden van beursgangen moest en zou de overheid alles gaan nationaliseren wat los en vast zat. Zo geschiedde. En het werd een ramp moet hij achteraf erkennen, maar hij heeft ervan geleerd gelukkig. Pffffff…

De rampzalige gevolgen waren vooraf te voorzien en zijn allemaal uitgekomen:

– als eerste moesten natuurlijk de salarissen van de “bestuurders” van de  <del> nust-</del> beursgenoteerde bedrijven marktconform worden, en waren er commissarissen nodig om dat proces in goede banen te leiden. (Hoeveel bonus kreeg de directeur van het G.E.B. en P.E.B. vroeger eigenlijk, en hoeveel auto’s met chauffeur?)

– De eerste jaren waren ze nog lekker monopolistje in hun oude verzorgingsgebied, want de burgers moesten zich eerst gaan realiseren dat ze klanten waren ipv afnemers.  Vervolgens moesten die klanten bij de concurrent weggekaapt worden, want echt een groeimarkt is het niet, die van huishoudens. En hoe doe je dat beter dan door hoofdsponsor te worden van een voetbalclub of schaatsvereniging?

Zo, de boel stond op de rails, en toen? Winstoptimalisatie! Van achteraf betalen voor geleverde diensten naar vooraf betalen, dat is alvast eenmalig 13x omzet ipv 12x omzet , katcheng! Boekhouding nog met ponskaarten dus als de klant opzegt : helaas pindakaas. De komende drie jaar moet u maandelijks voor 50ct/min met de “helpdesk” bellen om iedereen, tot de de Directeur aan toe, ervan te overtuigen dat je echt, echt, echt we bent.

Maar toen kwam zonne-energie op, en het had er alle schijn van dat dat wel eens groot kon worden. Dus de overheid ingeschakeld om het de consument zo lastig mogelijk te maken terug te leveren, 3 meters, dubbele boekhoudingen, lidmaatschappen van producentenverenigingen en wat al niet meer. Het “agentschap NL”. Als we die goeie ouwe ferrarismeter hadden behouden zou iedereen kosteloos kunnen salderen zonder al die poeha. En u vult nu 1x per jaar de meterstanden in via de website van uw netbeheerder? Oei, wat een klus hè? Dat gaan we de burger makkelijker maken met SLIMME METERS, dat scheelt 1x per  jaar 2 minuten werk, en de overheid kan voortaan lekker meekijken hoe laat u de piepers opzet!

<a href=”http://verhuizennaarlimburg.files.wordpress.com/2013/10/ferrarismeter.jpg”><img id=”i-1077″ alt=”Afbeelding” src=”http://verhuizennaarlimburg.files.wordpress.com/2013/10/ferrarismeter.jpg?w=295″ /></a>

Het interview gaat verder met de toekomst van onze mondiale energievoorziening. De ervaring van meneer van Hulst wordt gewaardeerd en hij zit nu bij de OESO.

Hij is ouder en wijzer maar onze eigen milieuproblemen oplossen? Nope, dat moet nu op mondiaal niveau gebeuren (toevallig net het gremium waar hij nu in zit!). Echt waar, en dit soort figuren betalen wij met z’n allen van ons belastinggeld? Business As Usual bureaucraat in optima forma. Nee meneer van Hulst, de burgers van dit land nemen hun eigen verantwoordelijkheid en maken net zoveel zonnestroom, windstroom en mini-WKK-stroom tot die verrekte kolencentrale door de directeur van Essent zelf uitgezet wordt omdat hij niet meer te exploiteren valt. Gaat u maar lekker pleiten voor “CO2 afvangen en opslaan”, een techniek die nog nergens op de wereld commercieel toegepast wordt, en als hij gaat werken zo duur is dat je er met je windmolen rondjes omheen fietst.

Maar dan worden wij toch nog vrienden op het einde van het interview: “Als je energie te goedkoop is krijg je idiote consumptie”.

En dat is natuurlijk een directe oproep tot het stoppen van het voeren van industriepolitiek : Aldel, Hoogovens, Schiphol, Shell, als meneer van Hulst nu aan het roer zat zou hij alle verborgen verbruikssubsidies onmiddellijk stop zetten. Hij is namelijk ouder en wijzer, en zou niet meer blind naar zijn ingehuurde consultants luisteren!

Toch?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *