Site pictogram Lars Boelen

Argumenten tegen nu “ja” zeggen tegen JSF

Je hebt er maar druk mee, met dat wereldverbeterende bloggen. Afijn, schaliegas is even op de lange baan, dus ik kan me op mijn volgende troetelkindje storten, de JSF.

Het kabinet heeft het besluit erdoorheen gejaagd, want de Amerikanen zijn het zat, ze willen hun B61 atoomwapen, wereldwijd stationeren, en die bom is op maat gemaakt voor de JSF. Dat is de enige reden waarom hij er komt en geen enkele andere, want laten we wel wezen:

Met 37 vliegtuigen heb je geen luchtmacht
Ik ben geen specialist, maar je kan op je vingers natellen dat je met trainen, onderhoud, beveiliging nationale luchtruim en Navo-verplichtingen absoluut geen inzetbaarheid voor vredesmissies kan verwachten. Met elke JSF die straks afgestreept wordt (want we gaan geen cent meer dan 4,5 miljard uitgeven toch, minister Dijsselbloem?) zal onze luchtmacht meer op een luchtwacht lijken.

De JSF is een schaap met 5 poten
* Een groundsupport (Srebrenica) vliegtuig heeft grote vleugels en kogelwerende voorzieningen nodig, zoals de A10 Warthog, de JSF valt door zijn kleine vleugeltjes uit de lucht als hij langzaam vliegt. Dit is geen politieke opmerking maar een vliegtuigfysische, het kan gewoon niet.
* De JSF mist het 30MM snelvuurkanon en kan dus helemaal geen grondsteun leveren, of gaan we op elke sniper een bom gooien?
* Wie heeft vertikaal landen op de wensenlijst gezet, dat maakt een vliegtuig belachelijk complex en duur. We hebben geeneens een vliegdekschip!
* Door de zweeffunktie heeft hij een belachelijk grote motor waardoor hij heel dik is en daardoor slecht accelereert en bij rondcirkelen in het doelgebied brandstof zuipt.

De JSF is een widowmaker
* Stealthfunctionaliteit goldt alleen bij een bepaalde golflengte van de radarstralen. Rusland, China en Al Qaida hebben dat allang lekgeprikt en schieten de JSF als kermisballonen uit de lucht.
* Omdat je een tegenstander alleen kan identificeren als je z’n oogwit kan zien zal de slome JSF in dogfights door elke oude MIG uit 1990 neergehaald worden.
* Omdat er maar 37 JSF’s zijn zullen we nooit een topgetraind pilotencorps krijgen, te weinig vlieguren = verliezen als het er om gaat.

De JSF is het High Tech neusje van de zalm?
* waarvan de specificaties eind jaren 80 opgesteld werden, toen uw computer nog DOS draaide.
* en ze worden pas na 2018 geleverd, waarom niet in 2017 met het boodschappenlijstje naar de luchtvaartshows, en daar kopen wat je kan betalen en wat geleverd kan worden.
* door de belachelijk grote motor maakt het ding zo veel herrie dat hij onder de huidige geluidshinderwetgeving waarschijnlijk helemaal niet mag vliegen. Gelukkig hebben we een erg flexibele milieuwetgever in dit land.

De JSF kosten zijn nu bekend en beheersbaar
* Minister Timmerman verklaarde bij Pauw en Witteman dat defensie zijn financiële zaakjes nu prima op orde heeft, en nu dus wel de aanschaf van een nieuw vliegtuig voor 4,5 miljard toevertrouwd kan worden. We lezen vandaag echter dat volgens de Algemene Rekenkamer de kosten van de JSF helemaal niet vast liggen.
* En dat is ook helemaal niet gek, want de JSF is ontworpen in een zogenaamd “concurrent model”. Dit houdt in dat je alvast gaat bouwen voordat alle details uitgedacht zijn. In normaal projectmanagement probeer je de grootste risico’s zo vroeg mogelijk te identificeren en mitigeren, zodat je tijdens de bouw geen verrassingen meer tegenkomt. Niet zo bij de JSF. Het is heel goed mogelijk dat er straks een OEPS moment komt bij de eerste simulaties van echte gevechtsacties waaruit een fundamentele ontwerpfout naar boven komt. Ga dat dan nog maar eens repareren.
* En ik kan het niet vaak genoeg zeggen: gedane investeringen mogen nooit een rol spelen bij het doen van toekomstige investeringen, sunk costs. Dus elke politicus die “al 1,2 miljard geïnvesteerd” in de mond neemt stuur je de klas uit met de opdracht wikipedia even te lezen.

Ter afsluiting: ik vind dat Nederland zich aan zijn Navo-verplichtingen moet houden hoor, maar ik ben van mening dat we met (3 of 4 verschillende types) drones (of 2e hands A10’s) die taken prima kunnen vervullen. Als we die zelf ontwikkelen krijgt de High-Tech sector een flinke boost, “gevechtspiloten” (anachronisme) kunnen vanuit een container op de hei de hele wereld redden en ’s avonds veilig naar huis.

En op de valreep kreeg ik nog een allerlaatste reden om tegen te zijn : JSF Stinkt!

Oproep aan 2e en 1e kamer, laat de ratio nou eens spreken in plaats van elke keer domme partijpolitieke beslissingen te nemen, daar hebben we genoeg van.

Let the battle begin!


Joint Strike Fyra

Mobiele versie afsluiten