Site pictogram Lars Boelen

Aluminium smelten? Nu even niet!

(pas op, minder geschikt voor Aldel werknemers)

Vandaag staan de werknemers van Aldel op het Binnenhof bij Minister Kamp, om te pleiten voor lagere energietarieven. Ik kende Aldel niet, en dacht eerst dat het ging om een belangenvereniging van verhuurders, die opkwamen voor hun huurders, of zo. Niet dus.

Aldus Wikipedia. Kijk dat werpt wat licht op deze heikele kwestie. Al sinds de jaren ’90, lezen we, is het kommer en kwel in een wereld waar voortdurend sprake is van overcapaciteit. De enige reden dat ze nog leven is het goedkope gas uit Slochteren, want Nederland is zo ongeveer de slechtste plek op aarde om een aluminiumfabriek neer te zetten als je weet dat gratis energie op enige termijn op zal zijn.

We zijn nu inmiddels 23 jaar verder dan 1990, en men heeft zijn conclusies nog steeds niet getrokken. Dus gaan de werknemers met spandoeken naar Den Haag om er voor te pleiten dat er een “financiële regeling komt voor de hoge energierekening van hun bedrijf”.

Ik heb even gegoogled lieve Aldellers, en trof in de handelingen van de 1e kamer een verslag van vragen aan senator Kaland in 1985, over de energieregeling die getroffen was met Aldel. Tussen 1966 en 1998 is er 14,5 miljard kuub gereserveerd uit het Slochteren veld voor Aldel dat het gas voor een habbekrats kreeg. 15 miljard kuub, 30 jaar, pak ‘m beet een half miljard kuub per jaar. Slochteren levert 80 miljard kuub per jaar, dus Aldel gebruikt 1,2% van het gas dat heel Nederland gebruikt (inclusief export 0,6%).
Wow, hoeveel mensen houdt Aldel dan wel niet aan het werk, dat zullen er dan wel ongeveer 1,2% x 7 miljoen werkenden = ongeveer 84.000 zijn toch? Nope, 340! Dus voor 340 werknemers verstoken ze 1,2% van het aardgas en leveren een produkt waar geen hond op zit te wachten. Als ze de deur dicht doen besparen we meer aardgas dan we aan schaliegas ooit gaan winnen! Echt, dat hele Aldel is de slechtste besteding van ons aardgas geweest die we hadden kunnen verzinnen.

Het spijt me, maar dit station van lagere tarieven om een industrietak te redden zijn we echt lang en breed gepasseerd. Als je goedkope elektriciteit wilt hebben dan zet je maar een lel van een windmolenpark op de Noordzee (op aluminium palen), of je koopt je in in een zonnecentrale in Spanje, of je fuseert met IJslandse conculega’s die wel gratis geothermische stroom hebben, maar hou op met te zeuren over “te dure” energie.

Tijd om je om te denken Aldel. Technici in de metaal, iets vertelt mij dat jullie zo elders aan de slag kunnen. En ik sluit positief af hoor. De groeicurves van zonnestroom zijn zo stijl, dat we over 20 jaar met z’n allen omkomen in de stroom. Als jullie nou een manier verzinnen om alleen tijdens 10:00 en 14:00 jullie electrolyse te laten draaien (innovatie!) dan zijn jullie straks als eerste in staat om de productiepieken van het zonnestroompark weg te werken, krijgen jullie geld toe voor deze dienst!

Ps. Ik bestond nog niet toen de fabriek neergezet is, maar ik vraag me echt serieus af wie dit bedacht heeft. Iemand moet gedacht hebben “wow, dat is veel gratis energie, wat zullen we dáár nu weer eens mee doen, weet je wat we bouwen een alumiumfabriek, dan stoken we er binnen een halve eeuw even een gasbel doorheen”. Dat kan alleen maar een politiek besluit zijn geweest, zoiets als het naar Heerlen verhuizen van het ABP en CBS ter compensatie van de mijnsluitingen. De personen die de Groningers geadviseerd hebben om als compensatie voor het ontginnen van de gasvelden in hun provincie een energieslurpend bedrijf neer te zetten hebben ze echt een hele slechte dienst bewezen.

Pps. Collegablogger Henry GRuijters wees me er op dat zelfs met korting Aldel geen bestaansrecht meer heeft.

Mobiele versie afsluiten