You never let a serious crisis go to waste

20130713-222307.jpg

Ik durf wel te stellen dat we door de ergste crisis sinds 1930 gaan. Alleen vind ik het geen financiële crisis maar een ideëencrisis van ongekende omvang. In de week waarin de SER met een concept EnergieAkkoord komt waarin niks staat wat ze niet ook al in 1989 adviseerden (de vervuiler betaalt!) stort Diederik Samsom ook nog even zijn verdriet over de natie uit voordat hij op vakantie gaat. En waar laat hij ons mee achter om deze zomer op te broeden? Nivelleren. Ik zeg het nog een keer…..Ni-vel-le-ren. Dat is het beste idee dat uit de man komt, met een fanatisme dat een ernstig jeugdtrauma doet vermoeden. Ik stel vast dat de mensen aan het roer in Nederland geen flauw benul hebben op welke betonnen muur we afstormen, en met elk “Akkoord” trappen ze het gas dieper in.

Het citaat hierboven zet mensen aan om het momentum van een crisis te gebruiken om taboes en heilige huisjes aan te pakken. Ik weet zeker dat 1, 2, 3 en 4 keer modaal een maandsalaris in zouden willen leveren als we er met z’n allen een nieuwe toekomst mee zouden kopen. Maar alles wat we hebben afbreken met de kaasschaaf zonder echte vernieuwing is zo ongeïnspireerd, kom op nou!

Hier dus voorstellen voor iets echt anders. Veel zal wel controversieel zijn, en de rekenmodellen van het CBS op tilt doen slaan, maar daar heb ik even geen boodschap aan. Ik ga ervan uit dat als je een hele nieuwe weg met elkaar in slaat, er ook een compleet nieuwe dynamiek ontstaat, die nog niet in de spreadsheets van de BAU-instituten past.

Groei
Maniakaal najagen groei schrappen we als uitgangspunt van onze samenleving. Punt. Ik kan oud worden met wat ik heb, als er maar geen door de overheid geforceerde inflatie is.
Schulden afbetalen dus, u ook meneer Samsom. Dus het huishoudboekje op orde.

We doppen onze eigen boontjes
Geen subsidie meer op fossiel, alle brandstoffen gelijk belasten naar energieinhoud (dus accijns en BTW op kerosine). Waarschijnlijk moeten we daarvoor 168 internationale verdragen opzeggen. KLM en Schiphol zijn daardoor niet meer rendabel meer zegt u? Dan waren ze dat ook nooit. So be it.
Echte CO2-markt –> iedereen krijgt evenveel certificaten (200 Mton / 17.000.000 NL). Bedrijven krijgen certificaten terwaarde van de belasting die ze in Nederland betalen. Als ze tekort komen kunnen ze die kopen van burgers die ze overhebben. Kleinverdieneners gebruiken minder energie dan grootverdieners, dus dat nivelleert lekker weg.
Nieuwe initiatieven voor fossiele brandstoffen worden verboden. Punt. We gaan daar gewoon een punt achter zetten, einde discussie. Als je iets in de fik wilt steken dan pak je maar de linnenkast van je oma, maar we gaan niks meer uit de grond halen.

Wonen / bouwen
Geen hypotheekrenteaftrek meer, IB lager ter compensatie.
Als je totale rentesom en aflossing die je betaald hebt aan de bank groter is hoofdsom dan komt er een nieuwe regime bij dreigend faillisement : 30% inkomen gaat naar de bank en je mag blijven wonen.
Huur = 30% van je inkomen gaat naar de verhuurder. Mensen die meer verdienen mogen natuurlijk mooiere huizen uitzoeken.
Compacte steden : lege industrie gebieden slopen en duurzame woonwijken bouwen, kleine handel integreren. Verbod op nieuwe industrieterreinen langs snelwegen als er nog leegstaande terreinen zijn binnen 25 kilometer.

Leger
Luchtmacht weg. geen JSF, jeeeeee! Met drones kunnen we het hele “geweldsspectrum” inzetten dat je nodig hebt voor vredesmissies.

Zorg
Medicijnfabrikanten die ziekenhuizen gratis medicijnen geven lachen we met z’n allen keihard uit. Ze gedragen zich als drugspushers (zie hieronder) en dat lossen we heel simpel op : elke pil die een specialist voorschrijft die goedkoper is dan wat de consument straks betaalt wordt met een heffing belast die ervoor zorgt dat dat medicijn 1% duurder is dan als het ziekenhuis bij de groothandel zou inkopen. Aangezien ziekenhuizen uit zijn op winst is dat probleem per onmiddelijk opgelost.
Ik sta de Pil van Drion toe, zodat mensen niet afhankelijk zijn van de zorgmaffia (hoe goedbedoeld ook) om uit te stappen als ze het wel mooi vinden. Je mag het niet zeggen maar ik doe het toch, dat scheelt een bom duiten en een hoop verdriet.

War on Drugs Criminals
We pakken de drugscriminaliteit keihard aan:
Hash wordt volkomen legaal, illigaliteit eromheen verdwijnt, duizenden handen in het veld nodig voor de pluk, gevangenissen leeg, pakhuizen aan onze grenzen waar de Belgen, Fransen, Duitsers en Engelsen zich helemaal suf kopen en blowen.
Als de drugsbrommers, Golfjes TDI met petjes, en ander gespuis overstappen op heroine of cocaïne? Wham, onmiddelijk vergunningen om het halve Westland vol te zetten met papaver en coca. Amfetamine? Tjaka, Botlek vol met Naftakrakers die we zo ombouwen tot drugsgabrieken.
Waarschijnlijk kunnen we de hele Haarlemmermeer volzetten met jeugdhotels waar de wereldjeugd zich helemaal laveloos blowt, snuift, spuit maar zolang ze maar betalen is het handel. Na twee weken is de lol er van af en kunnen ze met een kater van hier tot Tokyo naar huis waar ze een lang en gelukkig drugsvrij leven gaan leiden.

Inkomensongelijkheid
Speciaal voor meneer Samsom komt er een speciale nivelleringstax. Eerst houden we op met modaal, 2x modaal en 3x modaal voor elke poepscheet van de regering op te laten draaien, ze zijn de ruggegraat van de samenleving, krijgen hun goede salaris niet voor niets en hebben meestal ook hoge kosten. De rest : 3+ x modaal betaalt elk jaar 1 bijstandsmaandsalaris aan het Samsompotje, 4 x modaal 2 maanden, 5x modaal 3 maanden, 6 x modaal 4 maanden enzovoort ad infinum zodat de 5 miljoenverdieners ongeveer 1,5 ton bijdragen (Ja, zo werkt nivelleren meneer Samsom). We stellen Diederik aan als onbezoldigd voorzitter van de werkgroep “Eerlijk zullen we alles delen” en hij mag daar dan mooie dingen voor de menschen van doen.

En ik ben nog lang niet klaar, maar snapt u het een beetje? Echte veranderingen, die pijn doen, maar de samenleving ook echt een andere kant op sturen, en waarvan je zegt, kijk, in 2014 hebben we samen gezegd: “en nu anders”


Reacties

2 reacties op “You never let a serious crisis go to waste”

  1. […] Diederik ons voor zijn vakantie achterliet met zijn allerbeste idee : “nivelleren”. Ik pleitte voor echte vernieuwingen zoals o.a. de volledige legalisering van drugs. Dat was een beetje gekscherend toen, maar ik ben […]

  2. […] over hoe ons land geregeerd wordt door de PvdA en die andere reactionaire partij. Begon het met wat onschuldig maar zinloos en overbodig nivelleren, het ontaarde al snel in zulke erge privacyverslechterende mensonterende visieloze koehandel dat ik […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *