Noordzeegas vs. #Schaliegas

Vandaag groot nieuw lezers! Miljarden kubieke meters gas onder “ons” stukje Noordzee. Ik twitterde net dat ze de opbrengst daarvan in het transitiefonds moeten stoppen in plaats van te gaan beginnen met schaliegas. Toevallig kreeg ik via mijn vriend S. een afschriftje van het gesprek dat Rutte had met Kamp op de terugweg van Texas.

Rutte : Hé Henk ouwe jongen, met Mark
Kamp : Hallo Mark, hoe was Texas
R: Fantástisch, ik ben helemaal geïnspireerd geraakt door die Rednecks! Niet lullen maar boren is daar het devies, ik heb 100-den kilometers gereden en waar je maar keek : boorputten!
K: Ja, gaaf he, ik ga binnenkort zelf ook kijken, ik droom elke nacht van boortorens van “sea to shining …” uh, nou ja je snapt wat ik bedoel, haha.
R: yep, en hé wat hoor ik, nieuwe vondsten in de Noordzee?
K: Ja, maar daar moeten we het even over hebben. Er wordt hierdoor de antischaliegasmeute getwitterd dat we de opbrengst daarvan in een transitiefonds moeten stoppen….
R: …..
K: Mark? Ben je daar nog?
R: uh ja, shit, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Shell is net vandaag het grootste bedrijf ter wereld geworden, en ze rekenen eigenlijk op gratis concessies.
K: Kunnen we niet zeggen dat deze vondst onder bestaande regelgeving valt…..
R: …. en dat we met het schaliegas erbij twee vliegen in 1 klap slaan, gaszekerheid en Economische Groei…groei …… groei …. Ahhhhhhhh
K: Mark?
R: Heu? … Oh, ja, Henk, maak je geen zorgen, ik bel zo mijn woordvoerder, vanavond gaat er nog een persbericht uit…”Nederland exporteert zich uit de crisis!”. Spreekje!


Reacties

2 reacties op “Noordzeegas vs. #Schaliegas”

  1. Miljarden kubieke meters, maar hoeveel miljard?
    Het binnenlands Nederlands verbruik bedraagt 49 miljard kuub. Zou er genoeg aardgas zitten voor één jaar? Zou het de moeite lonen om een pijpleiding aan te leggen?

    1. Dat is een vraag die bij elke nieuwe “alternatieve” fossiele bron getseld moet worden : “kan het uit?”. En niet zoals met schaliegas / teerzand etc. alle maatschappelijke kosten wegstrepen, gratis concessies weggeven, lage belastingen heffen en zo een “businesscase” bij elkaar scharrelen voor weer een rondje produktieverhoging.

      Heb wel eens gelezen dat het najagen van al die kleine veldjes een soort “once in a lifetime” kans is omdat de meeste leidingen in de Noordzee nu nog bruikbaar zijn. Als we te lang wachten zijn ze technisch niet meer bruikbaar, en moeten de velden voor altijd als “stranded” worden beschouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *