Commentaar op de keuze van Schiphol voor BYD-elektrische bussen

Gisteren maakte Schiphol bekend dat er weer een nieuwe stap is gezet op weg naar verduurzaming van de Nederlandse samenleving. Door de vele korte ritjes met koude motor slijten de dieselmotoren veel te snel, electromotoren zullen schitteren in dit scenario. Het Chinese BYD mag de elektrische bussen gaan leveren waarmee Schiphol zijn passagiers gaat vervoeren.

Ik ontplofte bijna toen ik dit las, want nu laat de Nederlandse staat opnieuwe een kans liggen om een duurzame industrietak van de grond te laten komen. Na in de jaren ’80 en ’90 de windmolenindustrie al te laten verpieteren en aan Denemarken en Duitsland kado te doen, nu opnieuw een misser. Bijvoorbeeld VDL in Eindhoven had die bussen prima kunnen leveren, de techniek is uitontwikkeld, de accu’s zijn het duurste deel van zo’n bus en die zouden sowieso uit China komen. Is het nou zo veel gevraagd om die bussen gewoon hier te bouwen? Nederlandse bussen zijn legendarisch sterk en duurzaam. Ik heb honderden afgeschreven DAF’s, met NL-kenteken en al, in Lagos-Nigeria rond zien rijden in wat de auto-hel van deze wereld is, heet, vochtig, potholes, you name it, en die dingen doen het gewoon… We hadden een mooie start kunnen maken met het electrificeren van het Nederlandse openbaar vervoer.

Zoals gezegd, ik ontplofte bíjna, maar niet helemaal, want als je er heel even over nadenkt is het te idioot voor woorden. Elektrische bussen bij een 100% gesubsidieerde overheidsinstelling die er op gericht is om met accijns- en BTW-vrije kerosine “economische groei” te veroorzaken. Hoe? Door in het hart van ons economisch centrum toeristen consumenten voor een habbekrats naar de uithoeken van de wereld te sturen. In plaats van op electriciteit moeten ze die bussen op kerosine laten rijden! En Camille Eurlings moet de Duurzaamheidsfopspeen 2013 krijgen, want elektrische bussen op Schiphol, dat is toch net zoiets als zonnepanelen op een boorplatform.

Volkomen begrijpelijk dus dat Camille de goedkoopste troep koopt om de kortetermijnwinst op te voeren. De eerste bonussen zullen weer vet zijn. Wie heeft er nou baat bij duurzaamheid, dat kost alleen maar geld. Cashen, Nu, en na hem de zondvloed!

20130717-120206.jpg

Ps. Waarom ik wel voor protectionisme/chauvinisme ben als het om stadsvervoersbussen gaat, en niet als het om zonnepanelen gaat? Welnu: stadsbussen leiden tot tot jarenlang lokaal duurzaam onderhoudswerk met lokale onderdelen en ik vrees dat er voor BYD-bussen een continue stroom (internationaal transport) reserveonderdelen verscheept moeten gaan worden. Zonnepanelen daarentegen zullen meer en meer als dakbedekking per vierkante meter afgerekend worden, en het is dus een eenmalige actie waarna er 25-35 jaar geen werk meer aan vast zit. Er onstaat in Nederland geen baan extra of we nou “BYD”-panelen of panelen van Europees fabrikaat gebruiken.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *