Dit was de dag die je dacht dat #schaliegas ging winnen Cuadrilla!

Tjonge zeg, wat een dag. Eerst trekt bijna iedereen zich terug uit de klankbordgroep die toezicht hield op het productieproces van het schaliegasproefboorrisicorapport dat minister Kamp momenteel laat schrijven. Dit rapport had al lang klaar moeten zijn, en nu kwam de minister opeens met een geheimhoudingsverklaring die de partijen moesten tekenen om de draft te mogen lezen. Die gooiden massaal het bijltje erbij neer. Het hele rapport was bedoeld om een breed draagvlak te creëeren, maar feitelijk staat de minister nu al met lege handen, want het is nu een rapport geschreven door een bedrijf met belangen in de olieindustrie, voor een minister die niks liever wil dan boren. De tweede kamer zal er gehakt van maken.

Vervolgens de uitzending van “Altijd Wat” over schaliegas in Polen. Een paar toffe boeren die zich niet hebben laten verleiden door het gratis geld van hun regering en zo het land dat ze van hun ouders georven hebben voor toekomstige generaties veiliggesteld hebben. Ze lieten de excessen van het fracken zien, met als klapstuk een eeuwenoude kerk waarvan de toren doormidden gekliefd werd door verzakkingen/bevingen van nabijgelegen frackvelden. De uitzending sloot af met trieste beelden van verlaten boorplaatsen waar de Amerikaanse frackers wegens gebrek aan perspectief vertrokken waren, Pools gas is meer dan drie keer zo duur als Amerikaans gas, en niet rendabel te winnen.

Als klap op de vuurpijl Nieuwsuur met een uitzending over fracking in Texas. Hele stadswijken die omgebouwd waren tot boorplatform, met stank, watereservoirs en herrieschermen en al. Ook hier weer bewoners met waterbronnen op eigen terrein waar brandend water uit de kraan stroomde.

Woordvoerder de Boer van Frackbedrijf Cuadrilla zat met 2 valium op in de studio de rust zelve uit te stralen.
Dat brandende water, “dat kan in Nederland niet, want wij hebben geen grondwaterbronnen in onze tuin”. Behalve als je boer bent, maar ja, koeien laten al methaanscheten, dus een beetje extra gas kan geen kwaad. En onze waterleidingbedrijven fakkelen dat gas toch gewoon af in de waterfabriek, plakken er een stikker “schoon” op en pompen het de waterleiding in.
Ook frackt meneer de Boer al 40 jaar zonder problemen zegt ‘ie (er zijn in Groningen maar 300 putten), dus de duizenden putten die hij in 10 jaar wil gaan boren zullen ook geen problemen opleveren. Ze gaan fracken met water en hulpmiddelen uit de voedingsmiddelen industrie (die amerikaanse schalie die zit helaas vlak onder de oppervlak, dus die moet je met giftige chemicaliën losweken, de Nederlandse schalie zit gelukkig slechts 4 kilometer diep, dus dat kan veilig met Spa Blauw en Agar Agar).
De grondwaterlaag doorklieft hij met een 4-voudige (! Heeft u dat genoteerd mevrouw de presentatrice) afscherming, dus dat kan niet mis gaan. Totdat het wel een keer mis gaat omdat de ingevlogen Roemeen/Pool/cq. goedkoopste RedNeck-du-jour, bij de 2000-ste frackput die hij dat jaar zet vergat wat de mengverhouding van het beton ook alweer was. Maar dat risico verzekerd de Nederlandse staat vast wel.

Kamp zal niet zo lekker slapen vanavond, maar morgen staat hij gezond weer op, heeft een breefing met Cuadrilla en EBN en schrijft lekker verder aan z’n proefboorvergunningen. Straks, eind juli als iedereen aan de Costa ligt rommelt hij ze snel door het wetgevingssyteem, en in September is Cuadrilla aan het boren……… Tenzij we waakzaam blijven!

Lars

Ps: Is het jullie ook opgevallen dat het NOS-journaal elke keer als ze het over proefboren naar schaliegas hebben ze beelden tonen van een man in een witte jas met een grondboor van de Intratuin die hij in een aardappelveldje prikt en dan vervolgens geinteresseerd naar de natte drab kijkt. Welke idioot heeft dat verzonnen?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *