ECB verlaagt rente naar 0,5%, dat is een gevaarlijke gok

Wow, de paniek is nu echt totaal. De rentelast die Europese banken aan de ECB moeten betalen daalt maar liefst 33% (van 0,75% naar 0,5%) in de hoop dat ze de banken daarmee overeind houden. Maar volgens mij neemt de ECB een gigantische gok, want als de banken door deze actie geld kwijt raken, dan kon het met de solvabiliteit van die banken wel eens snel de verkeerde kant op gaan.

Als de spaarrente namelijk naar 0% gaat (of erger nog negatief, wat bij 2,5% inflatie + 1,2 VRH eigenlijk al het geval is) dan vrees ik dat dat voor veel mensen een alarmvlag wordt om hun geld maar van de bank te halen, en in gouden munten of zonnepanelen te stoppen. Aangezien banken met een 1:100 hefboom gefinancierd zijn is de bank insolvabel (failliet) als 1% van de mensen al hun geld of 10% van de mensen 10% van hun geld in een sok gaan stoppen. Dat lijkt me gegeven de lage rentes geen onmogelijk scenario.

Dus het is zeer wel mogelijk dat de ECB zojuist het startschot heeft gegeven van de totale ineenstorting van de Europese banken. Zoals wel vaker gezegd wordt : Gratis is waardeloos. Mijn inschatting is dat banken nul incentive krijgen om nu weer normaal te gaan functioneren, en lagere hypotheeklasten, laat me niet lachen. Ik kon vorig jaar kiezen uit 3, soort van, onafhankelijke partijen. Laagst mogelijke rente 1,5% hoger dan in Duitsland. Ik wilde graag een huis kopen, dus ben met die rente akkoord gegaan. Heb bij mijn volle verstand getekend in de wetenschap dat de bank meer dan 3% marge pakt op mijn rente, maar wat kan je anders?

De oplossing is om banken weer een normaal tarief, zeg 4%, te laten betalen aan de ECB, zodat het goedkoper wordt om geld van spaarders aan te trekken, dan van de ECB te lenen. Dan ontstaat er weer een normale markt voor geld, en zullen banken risico’s weer marktconform gaan afwegen, ipv alle risico’s naar de Europese belastingbetaler af te schuiven.

Uitsmijter : Wanneer gaat de ECB nou eindelijk eens hypotheken verstrekken? Ik ben bereid 5x zoveel rente betalen als de Europese banken, en dan ben ik nog 2x zo goedkoop uit als nu. Mijn hypotheek-rating is al 16 jaar AAA.

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *