Schaliegas, daar gáán we weer!

Vandaag, 20 april 2013, geeft de Volkskrant weer ruimbaan aan “pro-schaliegas”. Zoals we sinds deze week weten uit de mond van directeur Bokhoven van EBN (A.K.A. “De Nederlandse Staat”, omzet 8,5 miljard) motiveeert EBN instituten en vooraanstaanden om stelling te nemen tegen een paar verguisde antischaliegastwitteraars (budget €0,00). Deze week publiceren ze “Schaliegas kan Europa energieonafhankelijk maken” ingestuurd door Hans van Baalen en Karel Burger Dirven (beide VVD). De honden lusten er echt geen brood van. Hieronder een opsomming van hun meningen en mijn reactie daarop.

“Dat het nu mogelijk is uit schaliegesteente rendabel gas te winnen, heeft grote gevolgen voor onze economie en politieke onafhankelijkheid”
Wel, deze week heeft Henk Kamp nog uitgelegd dat schaliegas op zijn best (tijdelijk) 5% van Slochteren kan leveren. Hoeze GROTE gevolgen, het is kleingeld! En die politieke onafhankelijkheid? Die zag ik even niet aankomen, daar kopen jullie toch die JSF voor, laat schaliegas er alsjeblieft buiten!

“Met de winning van schaliegas zullen de gasprijzen in de VS drastisch dalen”
Ja, omdat er daar geen distibutienetwerk is, en aardgas zonder netwerk waardeloos is zijn er plekken waar het zo goedkoop is dat ze het zelfs affakkelen. Dat zegt dus niets over Nederland. Lekker goed voor het milieu ook. Overigens kan je heel goed kunstmestfabrieken draaiend houden met dat gratis aardgas…..

“Zowel energiebedrijven en het Staatstoezicht op de Mijnen …. hebben vertrouwen dat schaliegas veilig gewonnen kan worden”
Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

“De winning van aardgas levert veel werk op”
En de banen die het verwoestte landschap kost dan, toerisme naast een boortoren, denk het niet.
En de schattingen in de VS liggen rond de 1 baan per vat olie-equivalent/dag. Interressant, maar met windmolenbouw is ook veel werk en onderhoud gemoeid, duurzaam!

“Door het ruim voorradige schaliegas is er tijd om te werken aan duurzame alternatieven”
Nou word ik echt boos! We weten al sinds het eerste gas uit Slochteren gewonnen werd dat het rond 2020 op zou zijn en het enige wat we er mee gedaan hebben is : AOW, en snelwegen aanleggen, echt heel duurzaam. En nu krijgen we zogenaamd 10/15 jaar extra door schaliegas, en dan gaan we opeens wel heel duurzame plannen maken : stierenpoep! Cuadrilla en de vrienden van onze VVD’ers pakken hun bonussen en feesten door alsof het 1999 is!

“En door die immense hoeveelheden schaliegas in de wereld kan de CO2 uitstoot naar beneden”
Echt mijn mond valt open van zoveel onzin bij elkaar, alsof ze nog nooit van de koolstofbubbel gehoord hebben. Ik laat deze zin voor wat hij is met de opmerking dat we momenteel op atmosfeerconcentratie van 397 ppm CO2 zitten, er elk jaar 3 ppm bij komt en 400ppm als onomkeerbaar wordt beschouwd. En als 1% van het gas weglekt (schattingen zijn eerder 5%) dan is, omdat methaan een 25x zo sterk broeikasgas is als CO2, ALLE MILIEUWINST WEG. Het fossiele tijdperk moet NU eindigen om nog enige kans te hebben een leefbare wereld voor onze kinderen achter te laten. Nu, met de kennis over het klimaat die we hebben, op jacht gaan naar schaliegas, teerzand, methaanhydraten, steenkoolgas, kerogene steenlagen en die in de fik steken voor “goedkope stroom en lage energielasten” is een misdaad!

“Amerika wordt dankzij schaliegas versneld onafhankelijk van de buitenwereld”
Ongeloofelijk dat de Volkskrant zulke onzin toestaat. “Amerika” is al sinds 1970 niet meer energie onafhankelijk, en zal dat ook nooit meer worden. Als je met Amerika de VS + Canada bedoelt is dat mischien waar, maar de VS bezitten Canada niet. De VS importeert nog steeds miljoenen vaten olie, en dat zal voorlopig ook zo blijven, de schalieolie-en-gashype is alweer over zijn piekje heen, waarna het verval in productie gewoon weer inzet. En hoezo “versneld onafhankelijk”? Amerika is al sinds 1970 voorbij Peakoil/energy, een beetje schaliegas helpt echt niet om onafhankelijk te worden. Massale omschakeling naar zon en wind zou dat wel doen.

“… Nederland de kans op lage gasprijzen, lagere milieubelasting en grotere energieonafhankelijkheid….”
Kom op nou, Kamp heeft al aangegeven dat schaliegas in Nederland geen deuk in een pakje boter zal schoppen, hou dan ook op met die dromerige vergezichten.

Schaliegas is een landschapverwoestende, grondwaterbedreigende, duurzaamheidsuitstellend speeltje van de olie- en gasindustrie die het naderende einde nog een decenium uit willen stellen.
Ik zeg. Schaliegas? NEE bedankt! Kom op VVD, neem je verantwoorlijkheid en zorg ervoor dat onze kinderen straks door een landschap rijden dat blauw is van de zonnedaken, voorzien van prachtige windmolens en slimme biogascentrales.

Nog één keer : we hebben maar 1 grondwater, daar ga je niet ten behoeve van een handvol aandeelhouders van energiebedrijven mee experimenteren!

Ik ben qua schaliegasblogging/twitteren Onbezoldigd Bezorgd Burger en heb geen enkele relatie met politieke partijen of lobbygroepen die tegen schaliegas zijn, anders dan dat ik ze een warm hart toedraag.

20130420-142150.jpg


Reacties

3 reacties op “Schaliegas, daar gáán we weer!”

  1. Het is niet mogelijk dat ik het nog meer met u eens ben. Helemaal top zoals u het verwoord. Maar waarom kunnen dit soort gasten deze onzin uit blijven kramen. Waarom worden ze niet eindelijk eens publiekelijk voor gek gezet. Dit kan niet meer te maken hebben met een andere denkwijze of onwetendheid. Dit is moedwillig de waarheid verzwijgen en lobbyen voor de olie en gas baronnen. Eigenlijk is dit een vorm van corruptie en zouden ze aangeklaagd moeten worden voor misleiding van het volk.

    1. Hallo Robert,

      Bedankt voor je reactie, altijd leuk om commentaar op mijn stukkies te krijgen. Waaromze er mee weg komen? Omdat het systeem helaas zo werkt, als je met je miljardenlobby de wetgever murw hebt gebeukt (dat zijn eerlijk is eerlijk, vaak ook maar goebedoelende leraren en vakbondsmensen die nooit opgeleid zijn tot jurist, die zijn niet tegen zo’n overmacht opgewassen).

      Daarom ben ik ook zo blij dat de stichting Urgenda nu een zaak tegen de staat is begonnen (www.wijwillenactie.nl). Met deze zaak kunnen gewone burgers eindelijk eens de internationale afspraken waar we als land voor getekend hebben af laten dwingen. Resultaat van de zaak zou onder andere kunnen zijn een verbod op het ontwikkelen van nieuwe fossiele bronnen. Ik zou zeggen, wordt mede ondertekenaar, namens uzelf, of uit naam van uw kinderen!

  2. […] ben ik zo vrij onder ‘dank’ zeggen aan Lars Boelen naar zijn verhaal ter zake te linken. Vergeet als u het verhaal van Boelen leest vooral ook niet door te klikken naar een aantal […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *