Woningmarkt Update : 15% regeling

Nieuwe ronde nieuwe prijzen. Eens kijken hoe de volgende gelegenheidscoalitie nu weer rust gaat brengen op de woningmarkt.

Een Extra Starterslening, een Persoonlijke Lening eufemestisch “2e hypotheek” genoemd, die de woonlasten de eerste jaren met 15% verlaagt. Ik heb daar eens een modelletje bij gemaakt, want mijn hersens weigerden eerst te snappen wat er bedoeld werd.

Ik ben uitgegaan van de volgende hypothetische situatie:

* Koopsom 200.000

* Rente 5%, annuïtair aflossen in 30 jaar

* 42% Inkomsten Belasting

* De eerste 5 jaar is er een kredietfaciliteit die gebruikt wordt om de netto hypotheeklast met 15% te “verlagen”, conform kabinetsplannen.

* Deze krediet faciliteit kost 7% rente (zou wel een topdeal zijn voor een PL, maar even voor het idee) en bouwt op van 0 naar 8000 euro in 5 jaar, waarna deze annuïtair afgelost moet worden in 10 jaar (mijn aannames).

Dat leidt tot de volgende netto maandlasten grafiek :

15%-hypotheek

De maandlasten in het begin “dalen” inderdaad met 15% van 720 naar 610 euro per maand. Mission accomplished, de woningmarkt vlot getrokken!

Maar dit is echt gekkigheid, want wat zo’n arme starter doet is de eerste 5 jaar een PL aangaan om de rentekosten van zijn hypotheek van te betalen, het moet niet gekker worden. Want dan komt jaar 6, de kredietpot is maximaal uitgenut, tijd om hem af te gaan lossen. De woonlasten stijgen van de ene op de andere maand met 32%. Dat blijft de volgende 10 jaar zo. Gaat iemand die de beginlasten maar net kon betalen na 5 jaar opeens makkelijk 30% hogere lasten kunnen dragen? Ik ben bang van niet. Volgens mij is de koper beter af met kopen van een iets kleiner huis, nog iets van de prijs af te dingen of zelf eerst een paar duizend euro te sparen om de eerste dure jaren door te komen. We moeten de waarschuwing van de overheid ter harte nemen, en zeker starters niet verleiden zulke risico’s te nemen :

geldlenenkostgeld

GRATIS TIP VOOR PARLEMENTSLEDEN:
Burgers kunnen niet zoals jullie een centrale bank opdracht geven om even tegen 0,01% een paar miljard te lenen die door jullie opvolgers over 10 of 20 jaar terugbetaald moeten worden, denk daaraan de volgende keer dat jullie de woningmarkt vlot gaan trekken.

En als uitsmijter de echte oplossing van dit dossier : de Nma legt alle hypotheekverstrekkers op dat de rente percentages met 1% verlaagd worden worden. Hierdoor worden huizen veel betaalbaarder, ook voor starters, en iedereen met aflossingsvrije hypotheken kan voor hetzelfde geld beginnen met aflossen, of de woonlasten verlagen waardoor er besteedbaar inkomen beschikbaar komt. Iedereen blij (behalve de bankiers, maar daar hebben we even geen medelijden mee).


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *