Zonnepanelen

 

Zonnepanelen zijn misschien wel de meest in het oog springende verduurzamingsmogelijkheid. Niet alleen omdat ze letterlijk erg zichtbaar zijn maar ook omdat het duurzame aspect er van zeer voor de hand liggend is. De energie die het kost om een paneel te maken wekt het paneel in een jaartje op waarna ze decennia lang stil en schoon het net vullen met schone energie.

Ik deel hier wat inzichten die ik in mijn praktijk opgedaan heb en die bij veel consumenten spelen.

Zonnepanelen zijn tegenwoordig eigenlijk veel meer Photovoltaische panelen (vandaar PV) : ook diffuus licht weekt elektronen los die door de omvormer tot echte wisselstroom getoverd kunnen worden.

Zonnepanelen kunnen op twee manieren aangesloten worden : als een ketting of als de bielzen onder treinrails : parallel.

De ketting is de goedkoopste oplossing maar kent met de meeste omvormers een technische belemmering : de zwakste schakel bepaalt de performance van de hele ketting/string. Door hoogwaardige panelen te kiezen en het systeem schaduwvrij neer te leggen is de opbrengst meestal toch erg goed. Overigens is het niet zo dat als 1 paneel in de schaduw ligt dat dan de productie stopt. In een zonnepaneel zitten diodes die bij schaduw het paneel kortsluiten, het doet dan niet meer mee voor de productie. Het kan wel dat de omvormer daar van in de war raakt en niet meer optimaal stroom omzet.

Het alternatief is het Parallelle systeem van Solar Edge waarbij een optimizer per paneel de optimale werking garandeert. In situaties met veel schaduw en/of dakvlakken kan het verlies van de panelen in de schaduw dat hierdoor ontstaat met maximaal 25% beperkt worden.  Nadeel is dat er per paneel ongeveer 40-50 euro per optimizer voor het systeem bij komt. Groot voordeel is dat de opbrengst per paneel bewaakt kan worden. Vooral leuk voor verjaardagsfeestjes trouwens.

String omvormers krijgen tegenwoordig trouwens steeds meer intelligentie waardoor ze ontdekken dat er een paneel in de schaduw ligt. Hiervoor worden termen als schaduwmanagement gebruikt. Praktijktesten wijzen uit dat dit soort systemen nauwelijks minder opleveren dan parallel systemen.

Het huren van zonnepanelen is een mooie oplossing voor wie nu wil verduurzamen maar even geen geld heeft om ze te kopen. Een deel van de energierekening wordt vervangen door een tienjarig huurcontract (precies gelijk aan het stuk elektra dat je niet meer van je kolencentrale hoeft af te nemen) waarna het systeem van jou is en je nog minstens 15-20 jaar voor niks groene stroom hebt.

Het difuse aspect wat hierboven al besproken werd zorgt ervoor dat zonnepanelen in Nederland kijkend van Oost naar West bijna overal evenveel opleveren, als ze maar goed genoeg naar boven kijken.  Schuine daken op oost en west onder 15 tot 20 graden vangen bijna evenveel licht als panelen die op het zuiden gericht staan, het verschil is maximaal 10 procent!

Op platte daken kun je dus, als de horizon maar een beetje vrij is, panelen oost-west schuin tegen elkaar leggen en bijna het hele oppervlak nuttig gebruiken. Groot voordeel is dat je dan ook bijna geen massa hoeft toe te voegen omdat de wind geen vat krijgt op zo’n laag systeem.