Deuren Gedoe (4 – Bonk)

Gezien de zoektermen die op Google gebruikt worden (zoals “scharnier in woonkamerdeur zit los waardoor deur scheef gaat hangen”) waardoor mijn blog gevonden wordt is er erg veel deurenleed in de wereld dat verholpen dient te worden, dus vooruit met de geit! De deur piept niet meer, klemt niet meer en valt soepel in het slot. Nu gaan we fine-tunen.

Deur sluit met een harde “hout-op-hout” bonk
Kijk, dat kan natuurlijk echt niet, dat je de deur heel zachtjes dicht duwt (geen piep) hij raakt de slotplaat (kullllik!) en dan “BONK”….. hout op hout geluid, wat een domper!!!!

Die bonk komt omdat hij met 1 punt de sponning als eerste raakt en de deur vervolgens als klankkast fungeert. We gaan dus met zachte kussentjes (deur dempers) in de weer om te zorgen dat hij ZACHTJES de sponning raakt en niet gaat resoneren. Hiertoe moet je de deur zachtjes dichtdoen, en goed kijken op welk punt hij het hout eerst raakt, en hoeveel speling er boven en onder dat punt zit. Als de deur bijna overal tegelijk het hout raakt dan helemaal bovenin en onderin de hoek een plakkertje. Als de deur daardoor slechter sluit omdat het dempertje te dik is: dempertje in tweeen knippen, priegelwerk, maar we zijn nu eenmaal aan het finetunen! Als de deur op 1 punt het kozijn raakt en door het dempertje sluit de deur opeens slecht, dan kan je de demper ook 5 of 10 cm hoger/lager dan het raakpunt plakken. De deur zal dan evengoed eerst de demper raken en dan pas het hout. Bij een aantal deuren die mooi zacht dichtvielen maar daarna niet goed in het slot heb ik daarna met de dremel de slotplaat een 1/2 mm uitgefreesd waardoor hij wél weer mooi in het slot viel.

20121214-001938.jpg

Als de deur een beetje krom is, dan kan je soms ook een siliconen dopje plakken, maar die zijn veel stugger, en dat luistert dan echt heel nauw om hem goed te krijgen.

piepende deurklink
Als het goed is valt de deur nu als een Mercedesdeur dicht, maar owee!! Als we de deur open doen piept de klink! Na al ons werk gaan we daar geen genoegen mee nemen. We pakken dus wat gereedschap en halen het rozet en de klink van de deur af. Bij mijn deuren werkt het goed om een plamuurmes onder de rozet te houden om het hout te beschermen, en met bredere schroevendraaier het rozet los te wippen.

20121213-235720.jpg

We zien nu “the inner circle” , het cirkeltje met dat vierkante gat waar de pen die in de klink zit doorheen gaat. Als we in het draaiende deel voorzichtig wat rijwielolie druppen, dan zou het piepen al een stuk beter moeten gaan. En nu we het deurbeslag toch van de deur hebben gehaald, dat zetten we gelijk goed vast toch?
deurbeslag losgetrild door veelvuldig trekken en sjorren aan de deur
Als je goed kijkt dan zie je dat links en rechts van het vierkant gat twee kleine gaatjes, hier pas een iets langer schroefje, zodat je niet een echt priegelschroefje hoeft te gebruiken om de roset-houder vast te schroeven. Ik heb rozethouders met een drup superlijm op de deur geplakt en met iets grotere schroeven vastgezet, ik ga ze de komende jaren toch niet meer loshalen. Draai de schroeven vast=vast, teveel doordraaien maakt ze alleen maar dol. Nu de deur zo mooi sluit zal er ook niet meer aan de klink gesjord worden, dus die blijft voorlopig ook mooi vast zitten.

Als er trouwens zo erg aan de deur gesjord is dat er “moeten” in het hout zijn gekomen door de losse/scheve rozetten : eerst met plamuur herstellen, zodat het rozet weer mooi vlak op de deur ligt. Als het echt heel erg is : houtrotvuller aanmaken en de deur herstellen, dan kan je gelijk de schroefgaten vullen (pas op dat je geen houtrotvuller in het slot perst, want die is dan “game over”). Bij het terugplaatsen van de rozetten dan eerst even netjes voorboren voor de schroefjes van de rozethouder.

Volgende keer gaan we de deur schoonmaken en “vastzittende schoten” oplossen.
(zoek niet verde, ik ben er nog iet toe gekomen, maar de deuren maak ik met “witte steen” schoon, (moest ik eigenlijk maar eens blogje aan wijden, en als de schoot vastzit is hoogstwaarschijnlijk de veer achter de schoot gebroken, “slot vervangen” is het devies, niet gaan prutsen).

Enjoy!!

Overzicht van de artikelen in deze reeks

Deel 1 – piepende scharnieren

Deel 2 – klemmende deur

Deel 3 – de deur valt niet in het slot

Deel 4 – de deur doet “bonk”

Deel 5 – deur smaller maken