Mijn stemverklaring bij het ledenreferendum van #GroenLinks

Beste GroenLinks-leden,

Het zal jullie niet ontgaan zijn, ik heb me de afgelopen week nogal druk gemaakt over het feit dat Liesbeth van Tongeren niet op de kandidatenlijst van GroenLinks stond. Vanaf donderdag mogen wij, de leden, die lijst definitief maken door ons er in een referendum over uit te spreken.

Eerst even over waarom Liesbeth nu niet op de lijst staat. Van wat er naar buiten gelekt is zou het Liesbeth ontbreken aan vier cruciale vaardigheden:

 • Ze is niet zichtbaar genoeg op het dossier Groen
 • Ze is niet effectief genoeg
 • Ze is al te lang kamerlid
 • Ze zou geen teamplayer zijn

Ik zal hieronder kort ingaan op ieder van deze punten

 1. Het bekende Kamerlid Rik Grashoff is penvoerder van het dossier Natuur, dus de commissie heeft hier gelijk, maar dat was dus al 4 jaar lang de bedoeling
 2. Henk Kamp zong deze week lof over de effectiviteit van Liesbeth, ze is volcontinu zijn luis in de pels geweest op dossiers als Terschelling, NAM, Groningen, Schaliegas, Afvalwateropslag in Twente enz. enz. enz.
 3. Een verdrievoudiging van de fractie is zeker een mogelijkheid als we de laatste peilingen mogen geloven. Dat zou echt geweldig zijn maar dan wil je natuurlijk JUIST ervaren rotten in je gezelschap die de nieuwe Kamerleden gaan coachen. En is 1,5 termijn echt zo lang dat je houdbaarheid voorbij is? Bovendien heeft men good old Bram van Ojik wel weer van stal gehaald voor de nodige verjonging van de fractie.
 4. Liesbeth is een bijzonder effectief Kamerlid. Je krijgt in je eentje onmogelijk moties gepresenteerd, laat staan aangenomen. Van wat ik om me heen hoor is Liesbeth juist een uitstekende teamplayer. Een onconventionele wellicht maar diversiteit is toch juist een van de speerpunten van GL?

Daarnaast is Liesbeth niet alleen Groen maar is ze ook keigoed op justitie, getuige haar bulterriër greep op de Teeventapes en andere netelige dossiers.

Nee, het feit dat Liesbeth niet op de lijst staat heeft te maken met een afrekening (maar welke dan?) of de angst van Jesse die, mocht hij gevraagd worden regeringsverantwoordelijkheid te nemen, niet zit te wachten op een ervaren rot die geen blad voor de mond neemt als er gekonkeld wordt in achterkamertjes, ik kan er niks anders van maken.

Hoe het ook zij, Liesbeth was persona non grata op de kieslijst en werd zelfs niet uitgezwaaid op het bloemenfestival waar het nieuwe elan gepresenteerd werd.

Enter de achterban van Liesbeth

Ik ken Liesbeth al een poosje en was totaal verbijsterd… “HOEZO GEEN LIESBETH OP DE LIJST” was mijn eerste reactie. Eerst even gegoogeld of ze misschien iets anders wilde gaan doen maar toen ik niks kon vinden toch maar even contact gezocht. Groot was mijn verbazing toen ik ontdekte dat ze zelf wel door wilde gaan en zelfs nog officieel kandidaat was. 1 en 1 was twee en binnen no time was ik in gesprek met 5-10 mensen die allemaal net zo stom verbaasd waren. We doken samen in de referendumregels en begonnen onze eigen campagne #ProLiesbeth op Twitter en Facebook.

Binnen een paar dagen hadden we een Twitteraccount @ProLiesbeth, hashtag #ProLiesbeth, Twitter DM, maillijst, Facebookpaginaeen website en een petitie geregeld zodat verbijsterde leden in den lande zich konden organiseren en lawaai maken richting bestuur. Het duurde niet lang voordat de media het lawaai oppikten, zie o.a. NOS, NRC, NU.NL

Nu konden we ons gaan richten op het uitzoeken hoe het nu met die referendumregels zit.

Deze blijken nogal erg zo opgesteld dat de voorkeur van de kandidatencommissie alleen dan veranderd wordt als 50%+1 van de uitgebrachte stemmen ANDERS is dan wat de commissie voorstelde. Lekker democratisch he? Alsof Koning WimLex alvast een  wenscoalitie bedacht heeft voor de verkiezingen van maart 2017 en ook nog een lijst kandidaten voor de vorm.

Op verkiezingsdag mag je dan kiezen

knop 1 : de Coalitie van WimLex

knop 2 : kies je eigen kandidaten

De voorkeur van WimLex wordt alleen dan anders als een van de kandidaten 50%+1 van de stemmen haalt. Democratie bij GroenLinks. (Bij de VVD schijnt het overigens niet anders te zijn).

Maar je hebt als GroenLinks lid dus wel degelijk invloed op de lijst en dat kan je het handigst als volgt doen:

Kies in de mail die je donderdag 1 december van het bestuur krijgt optie 3 —> Stel zelf je eigen kandidatenlijst samen. Vergeet niet dat plek 1 al vergeven is aan Jesse, dus dit lijstje hieronder gaat over plek 2 tot en met 10!

STEMADVIES : Zet Liesbeth op 1! (punt, dit is het meest effectief)

En als je nog tijd over hebt en je wilt dat GroenLinks de component Groen en Duurzaam zwaarder gaat wegen in onze Tweede Kamer-fractie dan kan je hem aanvullen met de Groenere kandidaten uit dit lijstje, met achter elke kandidaat in 1 of 2 woorden de kerncompetentie Groen of mensen die nu te laag staan en die je graag hoger wilt zien eindigen. Je hebt overeigens to 13 december de tijd om te stemmen, neem die tijd dus en wacht desnoods even onze schermafdrukjes af waarop we je laten zien hoe e.e.a. werkt.

Mijn Groenere GroenLinks-lijstje
=========================

 1. Liesbeth van Tongeren – Effectieve verduurzamingsactie
 2. Huib van Essen – Duurzaam vervoer
 3. Suzanne Kröger – Verduurzamen handel  / biodiversiteit
 4. Paul Smeulders – Wethouder duurzaamheid Roermond
 5. Niels van den Berge – Klimaat, Energie en Boeren van de toekomst
 6. Tom van den Nieuwenhuijzen – Circulaire economie
 7. Arno Bonte – schone lucht A13/16, max 80
 8. Rik Grashoff – Natuur
 9. Isabelle Diks – Duurzame ontwikkeling Recreatie, Toerisme, Natuur en Landbouw
 10. Laura Bromet – Natuurmonumenten

Ik zet Linda Voortman er natuurlijk ook bij, nog even puzzelen waar 

May the force be with you!

@LarsBoelen —> #ProLiesbeth

Leave a Reply