De zwarte kant van de groenste stad van de Aarde

Weert was vorige week landelijk nieuws toen onze burgermeester Jos Heijmans opkwam voor een Syrisch gezin dat de staatssecretaris vanwege puur formalistische regeltjes uit elkaar wilde rukken.

Trots dat ik was! Kijk Nederland, zó doe je barmhartigheid! Geweldig!

Maar deze blog gaat niet over asielzoekers maar over de kwaliteit van de leefomgeving van álle Weertenaren, waaronder ikzelf. De boekhouder is namelijk aangeschoven bij het college en wijst op een probleem met de centjes : het groenonderhoud van de wijken kost meer dan begroot.

Nou moet u weten dat Weert 10.000’den euro’s per jaar uittrekt om zich te mogen tooien met de titel “De Groenste stad van Nederland en Groenste Regio van de wereld“. Wij van Weert zijn daar enigszins trots op maar we lopen er ook niet echt te koop mee want die titel is een gekochte titel, maar blijkbaar is het iets wat qua City Marketing wel een goeie investering was.

Je komt in aanmerking voor de titel als je stad uitblinkt in “het beheer van de natuur en de rol die inwoners van dorpen en steden daarin spelen”. Klip en klaar.

Fast forward naar 2016.

De gemeente gaat ALLE hagen, perken en heesters platbranden en vervangen door gras, en het  maaischema gaat gelijk terug van 26x naar 10 keer.

Dus dit:

Screen Shot 2016-05-19 at 10.20.48

Wordt dit:

Screen Shot 2016-05-19 at 10.21.02

Een grote ecologische kaalslag is het. Die struiken krioelen van de vogels, muizen, egels en insecten. We krijgen er gras voor terug dat met Round Up paardenbloemvrij gehouden wordt.

Dus aan de ene kant geeft de burgermeester 10.000’den belasting-euros uit voor een cool groen logo, aan de andere kant worden de burgers gestraft met een groene woestijn omdat hun fijne woonomgeving iets meer kost dan begroot.

Gelukkig is er In ieder geval in mijn wijk Boshoven) al een handtekeningenactie gestart om de gemeente tot andere gedachten te bewegen.

Maar ik ben pas een integraal duurzaamheid adviesbedrijf begonnen en bied de burgemeerster bij deze gratis mijn adviezen aan:

  1. Leer de boekhouder dat kwaliteit van de leefomgeving meer is dan de som van de euro’s die je er in stopt
  2. Wees transparant over de kosten die gemaakt worden
  3. Word een echte groene sociale gemeente en vraag wat de bewoners zelf met het groenbudget kunnen realiseren, ik weet zeker dat we dat lokaal kunnen organiseren voor 90% van het geld dat de gemeente nu uitgeeft aan het onderhoud.
  4. Laat ook een nulmeting doen van Flora en Fauna en luchtkwaliteit
  5. Vraag eens aan de Weertenaren hoeveel meer OZB ze zouden willen betalen om onze groenvoorziening op peil te houden.
  6. Weert heeft zeer actieve buurtverenigingen, dus HUP, help ze een voorjaar en najaars event in de wijk organiseren waarin we lekker samen gaan snoeien, goed voor de sociale cohesie en gezelligheid (Tip : doe de buurtverenigingen 5 of 10 elektrische heggenscharen cadeau)

Mijn gut feeling zegt dat de kosten van aanrijdingen met spelende kinderen (die niet meer veilig op afgeschermde stoepen kunnen spelen), hogere ziektekosten door meer COPD (fijnstofbelasting van de lucht), lagere woningwaarde/OZB door minder aantrekkelijke woonwijk uiteindelijk vele malen hoger zullen blijken dan die paar bespaarde euros op de begroting van 2017.

Samenvattend ben ik ontstemd en verbijsterd en ik snap het gewoon echt niet. Kom op Jos, we weten dat je hart op de goede plek zit en voor mensen op durft te komen, hoe kan je dan als Groenste Gemeente van de wereld zo’n onzalig plan doorvoeren?

mvg

Lars Boelen / Odahoevestraat


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *