VVD: Groningen desnoods uit Koninkrijk

De VVD vindt het onacceptabel dat Groningen de leveringsplicht aan Den Haag niet nakomt. Fractievoorzitter Zijlstra zegt dat de stad desnoods uit het Koninkrijk gezet moet worden als het de opgelegde gasleveranties niet nakomt. Zijlstra ziet Groningen liever niet vertrekken maar spreekt van een reeële mogelijkheid.

“Ze moeten gas pompen en niet zeuren over verzakte huizen. Het geld moeten ze vervolgens aan ons geven. Ze moeten leveren wat wij met ze afgesproken hebben. Als ze hun huizen willen beschermen dan zijn de consequenties voor henzelf.

Kabinetstop
Morgen is een belangrijk gesprek met minister Kamp. Zijlstra geeft hem een belangrijke mededeling mee, er kunnen geen consessies gedaan worden. “Voor het de achterban van de VVD is het van belang dat de door ons opgelegde productiecijfers ook daadwerkelijk gehaald worden.” Dat de Groningers in verzakkende huizen wonen is hun probleem. Dat is onze opdracht aan Kamp.

De Groningse politiek maakte dit weekend duidelijk te willen stoppen met Kamps kamikaze acties. Zijlstra vindt dat onacceptabel. “Het grootste probleem dat we binnen ons koninkrijk kunnen hebben is als we eenzijdige productiecijfers opleggen die dan vervolgens niet nagekomen worden. Of de Groningers komen hier op terug, of de consequenties zijn voor hen”.

PvdA: Hoofd koel houden
Coalitiepartij PvdA wil zover niet gaan, zegt partijleider Samsom. “Ik heb wel geluiden gehoord waar ik wat bezorgd over ben, maar laten we met z’n allen het hoofd koel houden en afwachten met welke voorstellen de Groningse politiek komt om hun productiecijfers gewoon te halen. Dan gaan we daar rustig over in gesprek”

Samsom benadrukt wel dat de Groningers uiteindelijk gewoon het gas moeten leveren. “Het is logisch, als je gas hebt, dan moet je dat leveren. De manier waarop, daar kunnen we het nog over hebben, zoals je dat in een democratie met elkaar oplost.”

Dreigende taal richting Groningen noemt Samsom “Niet verstandig”.

(Dit is een kopie van het nieuwsbericht van de NOS over de VVD die vind dat Griekenland desnoods maar uit de EU moet als ze niet betalen, ik heb Griekenland door Groningen vervangen en Geld door gas, de stoere taal blijft hetzelfde)

3 Replies to “VVD: Groningen desnoods uit Koninkrijk”

Leave a Reply