Reality Check Zorgkosten

Van de week verscheen deze brief in mijn timeline:

zorgkostenbrief

En ik lig er nu al vier dagen wakker van. Ik heb begrepen dat dit schering en inslag is. Het komt er op neer dat de jaarpremie van een gezonde Nederlander er even doorheen gejaagd wordt omdat in de hele keten van begin tot eind er geen enkele keer een reality check uitgevoerd wordt.

Ik zal de keten van begin tot eind doorlopen en per stap aangeven wat er volgens mij gedaan moet worden. In elke stap had deze waterval van verspilling gestopt kunnen worden.

Gegeven :  Patient heeft klacht en komt bij huisarts (denk ik)

Stap 1 : De huisarts
Wat hier al misgaat is dat de arts weet hoe hij de patiënt  moet helpen (brace van 100 euro aanmeten) en de klant met een machtigingsaanvraag het zorgcircuit instuurt.

Ik zou de klant namelijk adviseren om die ZELF aan te schaffen, alleen al omdat het veel sneller gaat. Ik spreek uit ervaring helaas en heb gezien hoe het gaat als de zorgsector zich op een case stort met z’n formulieren molen. Ik als kind van een terminaal zieke moeder werd er elke keer kriegel van : formulier voor een po. Ding is drie maanden gebruikt, na overlijden door verkeerde thuishulpdistributiebedrijf opgehaald, onvindbaar, en ik moest naast de drie maanden huur (a 7 euro per maand) ook nog eens nieuwe a 70 euro vergoeden wegens zoekmaken. Als ik dat geweten had had ik er op dag 1 zelf een gekocht, waanzin dit.

Samenvatting van deze stap : je hebt als huisarts ZORGPLICHT voor je patiënt, en hem met een formuliertje het riet in sturen, hopend op een goede afloop valt daar niet onder. Ik zou echt zeggen : “moet u luisteren, u hebt wettelijk recht op een vergoeding, maar ik adviseer u ten sterkste morgen naar de hulpmiddelwinkel te gaan en er zelf een aan te schaffen, want u komt in een molen van goedbedoelde bureaucratie terecht en dat wil ik u besparen. Met de eigen risico’s van 100’den euro’s lijkt het me sowieso de te bewandelen route. Afijn.

Stap 2 : De Zorgverzekeraar
“Alleen een specialist mag een brace voorschrijven”. Reality check 2.

We hebben toch Big Data en de zorgverzekeraars meten echt ALLES wat er maar te meten is. Waarom dan, alsjeblieft een antwoord, waarom staat er naast het vakje “afkeuren, moet naar specialist” niet “Let op : deze afkeuring gaat automatisch leiden tot minimale meerkosten van 150 euro, waarschijnlijk meer dan 1500 euro” WEET JE ZEKER DAT JE DEZE AANVRAAG WILT AFKEUREN J/N ?

Stap 3 : De specialist
Waarom, o waarom, laat een specialist hier een echo maken? Heeft deze specialist de begeleidende brief van de huisarts niet gezien? Typisch gevalletje “when you’re a hammer everything looks like a nail?” Geef een specialist een knie en hij gaat echo’s maken.

Specialist had briefje moeten lezen en krabbel moeten zetten : “Inoperabel, brace aanmeten”. Vette gemiste kans tot kostenbesparing, ook hier weer.

Stap 4 : Competentiestrijd specialisten
Wat er vervolgens gebeurt grenst aan het misdadige! Een 87-jarige van hot naar her sturen, second opinions en wat al niet meer en NIEMAND die terug gaat naar de oorspronkelijke zorg vraag. Bizar.

Het heeft er alle schijn van dat het zorgcircuit het wel geloofd, wij voeren onze checklijstjes uit, volgen de stappen van onze workflow software en dat is dat.

Een 87 is dus 6 maanden gemarteld, (wat is de levensverwachting van een 87-jarige eigenlijk tegenwoordig?) en uiteindelijk is het advies van de huisarts gevolgd.

Hoe had dit voorkomen kunnen worden?
1) Huisartsen moeten :
A) veel vaker en sneller kleine kosten direct door de klant laten betalen met als uitleg hierboven. Desnoods met een begeleidend briefje mee naar huis zodat de kinderen het na kunnen lezen (en actie kunnen ondernemen)
B) tekenbevoegd zijn voor dit soort basishulpmiddelen < 100 euro (eventueel kan ZKV gesprek voeren als een huisarts opeens erg veel voorschrijft, maar ik zie daar het probleem niet van in, de doorverwijslast van zo'n huisarts zal waarschijnkijk ook veel lager zijn, tel uit je winst) 2)  De wokflowsoftware van de ZKV's moet aangepast worden: BigData ervaringsdata (vervolgkosten bij afkeuring) opnemen in de invulschermen, zodat de bediener zich bewust wordt van wat hij gaat aanrichten. Als de kostenoverschrijding tegen de workflow ingaat : escalatie naar teamleider die directe goedkeuring kan geven. 3) Reality Check op alle vlakken. Mensen denk nou na voor je doorverwijst! Dit kost ons premiebetalers bakken en bakken met geld en de zorg wordt er SLECHTER door in plaats van BETER. TwitterVolgen


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *