Wat kan je met 6,5 Miljard arbeidsmarktsubsidie?

Verkiezingstijd, zieltjes winnen, en als je aan de knoppen draait dan kan je makkelijker beloften doen dan als je als kleine partij met echte ideeën langs de kant staat. Voordeel is wel dat je als kansloze kandidaat wel lekker ongenuanceerd je ideeën kan uitwerken en op je blog kan toetsen. Daar gaan we weer.

Ons land moet om, we moeten echt heel anders naar onszelf gaan kijken. We geven 6,5 miljard belastinggeld per jaar uit aan arbeidsmarktprojecten in de vorm van UWV, loopbaanbegeleiding en wat al niet meer. 6,5 miljard, 6500 miljoen, met 650.000 werklozen is dat dus € 10.000 netto per jaar per werkloze. Dat is absurd, dat is bijna een “basisinkomen”. En hoeveel komen er daarvan aan het echt werk? NUL. Het is de polderoverlegcultuur in het kwadraat, geserveerd op een bedje van pluche.

Voor mij gaan verkiezingen over hoe het anders moet en voor deze 6,5 miljard wil ik het echt ook echt anders:
UWV opruimen! Nationale vacaturebank via internet voldoet prima, daar zijn geen “bureaus” meer voor nodig.
– “gemeentelijke werkritmeerervarings instituten”? We sluiten ze per direct en geven de mensen die daar geïnterneerd waren hun vrijheid terug.
– als mensen zich om willen scholen dan kan dat prima via bestaande opleidingsinstituten, alle aan UWV gerelateerde bureautjes , begeleiders consultancyfirma’s WEG ERMEE
– werk subsidieren via uitzendbureaus die “werkervaringsplekken” creëren bij projecten die ook nog eens met gemeenschapsgeld gesubsidieerd worden : STOPPEN ERMEE, onduidelijk wie wat waarom doet, behalve dat er achter de schermen maar 1 ding te zien is : de gouden strijkstok.
U snapt nu ongeveer wat ik bedoel : alle neparbeidsmarktbeleid doeken we op.

Goed, we hebben nu een potje van 6,5 miljard wat we niet meer over de balk smijten. Wat gaan we daarmee doen?
– gebruiken om de staatsschuld af te lossen? Kan, goed idee, heeft iedereen op termijn baat bij, vooral onze kinderen, maar ik wil kijken of ik het in kan zetten om mensen weer een zinvol leven te geven.
– echte banen creëren in de zorg. Mja, zinvol werk, lost twee maatschappelijke problemen op (werkloosheid, zorgbehoefte ouderen) maar dat is volgens mij toch niet het doel van “arbeidsmarktbeleid”, dit is banen subsidiëren.

Wat dan wel?
Kijk, we hebben enorm veel werklozen en enorme problemen en een fantasieloze reactionaire regering terwijl de mogelijkheden voor het oprapen liggen. Dus wat gaan we doen?
– hennepteelt legaliseren, zie de VS. Talloze echte banen, nieuwe fabrieken (voor op cannabis gebaseerde medicijnen), export markt (een echte Opa Opstelten!) (kosten 0)
– stadstuinen op braakliggend terrein toestaan, 10-duizenden tuiniers nodig die in hun gemeenschap lokaal eten gaan produceren, de lucht gaan zuiveren, gemeenschapszin creëeren enzovoort (kosten 0)
– nationale isolatiecampagne : geld zetten we in om met Tonzon producten onze oude woningvoorraad 30% energiezuiniger te maken (betaalt zichzelf terug)
– Startups qua faciliteiten faciliteren : mensen met plannen kunnen gratis kantoor/fabrieksruimte lenen bij hun gemeente, als er omzet en winst gedraaid worden gaan ze ervoor betalen (kosten 0).
– leningen aan startups faciliteren (daar wil ik wel een paar miljard van die 6,5 voorreserveren). Zal op termijn alleen maar rendement opleveren.
– Power2Gas instituut oprichten en als een dolle onze gasleidingen gaan vullen met waterstof en methaan uit wind en zonnestroom.
– sociale werkplaatsen nieuw leven inblazen waarin de lokale circulaire economie vormgegeven gaat worden : recyclen, upcyclen, The works. Mensen met een arbeidsmarkthandicap (ik erken dat die bestaan, volgens VVD en PvdA zijn het vooral onwilligen die met extra motivatie, lees afnemen allemrechten, vanzelf allemaal een baan in het bedrijfsleven vinden) kunnen eindelijk weer volwaardig meedoen. De afstand burger-sociale werkplaats moet veel kleiner, de burger moet er vaker over de vloer komen.

Dus we gaan niet meer pappen en nathouden, nee we gaan de rotte plekken (UWV en aanverwante industrie) werkloos maken of ze dwingen om waarde toe te voegen aan onze samenleving ipv zakken te vullen van talloze koepels, onduidelijke kruisverbanden en old boys networks. Met het uitgespaarde geld gaan we onze samenleving ombouwen zodat we weer productief worden met zijn allen, niet allemaal middenkaderbanen, maar vieze handen, gezonde-groentes-samen-in-de-buurt banen.

Kom maar op Vereniging van Diederiksamenspanners en Partij van de Arbeidsmarktspeeltjes, we lusten jullie rauw op toernee!

Groen? ja! Links? Als je het twee keer gelezen hebt en het tot je door laat dringen? ja!!
#MijnClub

TwitterVolgen


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *